Νωρίς το απόγευμα της Τετάρτης, λίγες ώρες μετά την τραγωδία με την πυρκαγιά στο πέτρινο κτίριο της Πνευμονολογικής Κλινικής του "Γ. Παπανικολάου", που στοίχισε τη ζωή σε δύο ανθρώπους, στελέχη του νοσοκομείου έθεταν στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας το αίτημα για την κατ΄ εξαίρεση απαλλαγή του από την επόμενη εφημερία. Ζήτησαν να εκτελεστεί από άλλο νοσοκομείο της πόλης η εφημερία του Σαββάτου, προκειμένου να υπάρξει χρόνος για αναδιοργάνωση και ανασυγκρότηση. Την ώρα εκείνη οι ασθενείς COVID είχαν διοχετευτεί προσωρινά σε θαλάμους άλλων κλινικών, καθώς και στο ανενεργό τμήμα της Γ' ΜΕΘ (δωρεά του "Ελλάδα 2020") που επιστρατεύτηκε εκτάκτως, ενώ το προσωπικό ήταν σε κατάσταση σοκ. Έγκυρες πηγές επιβεβαίωναν στο iatronet.gr τη διατύπωση του αιτήματος και την απάντηση της πολιτικής ηγεσίας πως αυτό δεν ήταν εφικτό. Λίγη ώρα μετά, εξερχόμενοι από το νοσοκομείο, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης και η αναπληρώτρια υπουργός, Μίνα Γκάγκα, σε δηλώσεις τους στα ΜΜΕ διαβεβαίωναν πως το "Γ. Παπανικολάου" είναι σε θέση να λειτουργήσει κανονικά.
Η διοίκηση και οι διευθυντές των κλινικών έμειναν πίσω, αντιμέτωποι με τον δυσεπίλυτο γρίφο της τακτοποίησης των ασθενών και της παράλληλης εξασφάλισης κλινών για τις νέες εισαγωγές του Σαββάτου. Στο κτίριο της Πνευμονολογικής, το μεγαλύτερο μέρος του δεύτερου ορόφου είχε σοβαρές ζημιές και οι άλλοι όροφοι έφεραν έντονα τα σημάδια της φωτιάς: μυρωδιά καμένου, πλημμύρα από την κατάσβεση και μαυρισμένους τοίχους από τον καπνό.
Την ώρα που οι πραγματογνώμονες του Ανακριτικού Τμήματος της Πυροσβεστικής συνέλεγαν ακόμη στοιχεία στο πλαίσιο της διερεύνησης των αιτίων της τραγωδίας, γίνονταν παράλληλοι έλεγχοι και εργασίες αποκατάστασης σε χώρους που μπορούσαν να αξιοποιηθούν, ενώ οι συσκέψεις ήταν πυρετώδεις, εξετάζοντας τις δυνατότητες εφαρμογής εναλλακτικών σχεδίων.
Λειτουργούν 1ος και 3ος όροφος
Αφού ελέγχθηκαν τα συστήματα ηλεκτροδότησης, παροχής οξυγόνου, υδραυλικά και έγιναν εργασίες καθαρισμού, επαναλειτούργησαν θάλαμοι του πρώτου και τρίτου ορόφου του κτιρίου, οι οποίοι όμως δεν επαρκούν για να καλύψουν το σύνολο των αναγκών.
"Στον δεύτερο όροφο είναι πολλά τα προβλήματα και μάλλον δεν θα μπορέσει να λειτουργήσει για πολύ καιρό. Για να μπορέσουμε να εφημερεύσουμε θα χρειαστεί να ανοίξει άλλη μια κλινική COVID", είπε στο iatronet.gr ο διευθυντής της Πνευμονολογικής, Αδαμάντιος Χλωρός (φωτογραφία) και πρόσθεσε πως σε διαφορετική περίπτωση το νοσοκομείο δεν θα είναι σε θέση να εξυπηρετήσει τις ανάγκες της αυριανής εφημερίας. "Οι δύο όροφοι έχουν συνολικά 47 κλίνες, ενώ εμείς έχουμε 49 αρρώστους. Σε κάθε εφημερία αυτή την περίοδο έχουμε από 20 ως 30 νέες εισαγωγές", ανέφερε χαρακτηριστικά. Από τις συνολικά 80 κλίνες της Πνευμονολογικής COVID, οι 33 του δεύτερου ορόφου βγήκαν εκτός λειτουργίας.
Τρεις από τους ασθενείς COVID νοσηλεύονται στην Γαστρεντερολογική Κλινική, η οποία είχε διατεθεί για τις ανάγκες του κορωνοϊού στην περίοδο έξαρσης της πανδημίας και επέστρεψε στην κανονική της λειτουργία μετά την αποκλιμάκωση της πίεσης. Τώρα, είναι δύσκολη η εκ νέου μετατροπή της σε κλινική COVID, καθώς νοσηλεύει μεγάλο αριθμό ασθενών, μεταξύ αυτών και ογκολογικούς.
Καπραβέλος: Κάνουμε αγώνα δρόμου
"Το χτύπημα αυτό για το νοσοκομείο προσπαθούμε να το αποκαταστήσουμε όσο πιο γρήγορα μπορούμε, γιατί θεωρούμε ότι η πανδημία είναι σε εξέλιξη και πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση. Όλο το δυναμικό του νοσοκομείου κινείται σε αυτή την κατεύθυνση", ανέφερε από την πλευρά του στο iatronet.gr ο διευθυντής της Β ΜΕΘ του νοσοκομείου, Νίκος Καπραβέλος (φωτογραφία). Στη Μονάδα του νοσηλεύονται δύο ασθενείς COVID που εισέπνευσαν καπνό στη διάρκεια της πυρκαγιάς, με αποτέλεσμα να επιβαρυνθεί περαιτέρω η αναπνευστική τους λειτουργία. "Κάνουμε αγώνα δρόμου για να είμαστε έτοιμοι για το Σάββατο. Σε κάθε περίπτωση, θα είναι σε επιφυλακή το 424 και άλλα νοσοκομεία για να μας συνδράμουν αν χρειαστεί. Αναγνωρίζουμε ότι αυτό θα είναι μεγάλη επιβάρυνση για αυτά τα νοσοκομεία και γι αυτό προσπαθούμε να το αποκαταστήσουμε γρήγορα", πρόσθεσε.
Μεταφορές σε άλλα νοσοκομεία
Υπό τον συντονισμό του Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας (ΚΕΠΥ - ΕΚΑΒ) έχει τεθεί σε εφαρμογή σχέδιο για την αποσυμφόρηση του «Γ.Παπανικολάου», μέσω της μεταφοράς ασθενών σε άλλα νοσοκομεία της πόλης. Την Πέμπτη επρόκειτο να μεταφερθούν 12 ασθενείς, ενώ νέες μεταφορές σχεδιάζονται για την Παρασκευή.
"Ήδη, έχουμε μεταφέρει ασθενείς στο 424 ΓΝΝ, στο Παπαγεωργίου, στο ΑΧΕΠΑ και στο Ιπποκράτειο. Οι κινήσεις αυτές γίνονται αποκλειστικά για να αποσυμφορηθεί το νοσοκομείο και για να έχει διαθέσιμα κρεβάτια το Σάββατο στη γενική του εφημερία", σημείωσε μιλώντας στο iatronet.gr η συντοντίστρια του ΚΕΠΥ – ΕΚΑΒ, Τζίνα Λεπτοκαρίδου (φωτογραφία), διαβεβαιώνοντας πως η εφημερία θα γίνει κανονικά, μαζί με το νοσοκομείο Άγιος Δημήτριος, με τα θετικά COVID περιστατικά να πηγαίνουν στο "Γ. Παπανικολάου".
Η κ. Λεπτοκαρίδου χαρακτήρισε ως "θαύμα" το γεγονός ότι κατά την πυρκαγιά της Τετάρτης δεν υπήρξαν εκρήξεις που θα οδηγούσαν σε μια ακόμη μεγαλύτερη τραγωδία, κάτι που απέδωσε στα άμεσα αντανακλαστικά κάποιων ανθρώπων. Παράλληλα, επεσήμανε πως τα νοσοκομεία της πόλης ανταποκρίθηκαν από μόνα τους, δηλώνοντας διαθεσμότητα για συνδρομή. "Μου τηλεφωνούσαν και μου έλεγαν ότι τίθενται στη διάθεση του συστήματος για να βοηθήσουν. Μάλιστα και ιδιωτικές κλινικές δήλωσαν διαθεσιμότητα", είπε.
{{dname}} - {{date}}
{{body}}
Απάντηση Spam
{{#subcomments}} {{/subcomments}}