Η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε το πρωί της 6ης Απριλίου σε θάλαμο της Πνευμονολογικής Κλινικής του νοσοκομείου "Γ. Παπανικολάου" της Θεσσαλονίκης, πιθανότατα από άναμμα τσιγάρου, στοίχισε τη ζωή σε δύο ασθενείς και προκάλεσε σοβαρές ζημιές στο λεγόμενο Πέτρινο Κτίριο του νοσοκομείου, θέτοντας εκτός λειτουργίας ολόκληρο όροφο με 33 κρεβάτια. Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, που έσπευσε επί τόπου το ίδιο απόγευμα, διαβεβαίωνε πως θα γίνουν όσα πρέπει για την αποκατάσταση και επαναλειτουργία της κλινικής.
Πάνω από τέσσερις μήνες μετά, οι μοναδικές εργασίες που έχουν γίνει αφορούν τον καθαρισμό του κατεστραμμένου θαλάμου και παρακείμενων χώρων από το προσωπικό του νοσοκομείου και μια εξειδικευμένη εργασία καθαρισμού διαδρόμου και οροφής με ξηρό πάγο (παγοβολή), προσφορά ιδιωτικής εταιρίας.
Το έγγραφο…"φωτιά" και η εξέλιξη
Στις αρχές Αυγούστου είδε το φως της δημοσιότητας (ΕφΣυν) έγγραφο της αναπληρώτριας υπουργού Μίνας Γκάγκα, που εγκρίνει την σκοπιμότητα, τη μελέτη εφαρμογής, τα τεύχη δημοπράτησης και την υλοποίηση του έργου αποκατάστασης, συνολικής προϋπολογιζόμενης δαπάνης 1.136.561,34 ευρώ. Ωστόσο, η καταληκτική αναφορά στο ίδιο έγγραφο πως "το έργο δεν θα δημοπρατηθεί αν δεν εξευρεθεί η χρηματοδότηση για την εκτέλεσή του", άναψε...φωτιές, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις. Ερμηνεύοντας τη συγκεκριμένη αναφορά, η αναπληρώτρια Τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ, βουλευτής Β' Θεσσαλονίκης, Δώρα Αυγέρη, κατήγγειλε πως το υπουργείο Υγείας αρνείται να προχωρήσει στην ανακατασκευή της κλινικής αν δεν βρεθεί ιδιώτης δωρητής, κάνοντας λόγο για εκβιασμό.
Λίγες μέρες μετά, φαίνεται πως δρομολογήθηκε η χρηματοδότηση του έργου από τον προϋπολογισμό του υπουργείου. Με έγγραφό της προς την Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών του υπουργείου Υγείας, που δημοσιοποίησε το e-farmako, η αναπληρώτρια υπουργός εισηγείται την έκτακτη επιχορήγηση του Γ.Ν.Θ. "Γ. Παπανικολάου" με το ποσό του 1.150.00 ευρώ για την υλοποίηση του έργου "Επείγουσα αποκατάσταση δευτέρου ορόφου Πνευμονολογικού Τμήματος 5δ πτέρυγας μετά την εκδήλωση Πυρκαγιάς". Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, στις 11 Αυγούστου ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης υπέγραψε την απόφαση για το ότι η χρηματοδότηση θα προκύψει από τα κονδύλια του yπουργείου Υγείας.
Ο διευθυντής ΕΣΥ στην καμένη Κλινική και γενικός γραμματέας της Εταιρείας Νοσημάτων Θώρακος Ελλάδος (ΕΝΘΕ), Σταύρος Τρύφων, που έπαιξε καθοριστικό ρόλο στον περιορισμό των επιπτώσεων την ημέρα της πυρκαγιάς, δηλώνει πως η απόφαση είναι πλέον ειλημμένη για την χρηματοδότηση του έργου.
Α. Χλωρός: Ελπίζουμε πως δρομολογείται λύση
Μιλώντας στο iatronet.gr ο διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής του "Γ. Παπανικολάου", Αδαμάντιος Χλωρός (φωτογραφία), αναφέρει πως δεν έχει φτάσει στα χέρια του ακόμη κάποια απόφαση. "Χθες, μιλούσα με τον καινούργιο διοικητή για το τι θα κάνουμε με την κλινική της οποίας προϊσταμαι και δεν υπήρχε κάτι καινούργιο", λέει και προσθέτει: "Αν υπάρχει μια τέτοια εξέλιξη, βρίσκεται στο στάδιο της εισήγησης, που μας κάνει να ευελπιστούμε ότι δρομολογείται λύση, γιατί τα βήματα είναι πολλά και η γραφειοκρατία μεγάλη".
Η ανάγκη για την αποκατάσταση της καμένης κλινικής και την επαναφορά ολόκληρου του κτιρίου στην κανονική λειτουργία, είναι άμεση, λόγω και των εκτιμήσεων για το επόμενο επιδημικό κύμα κορωνοϊού που αναμένεται τον Νοέμβριο.
"Από τη μέρα που θα μπει το συνεργείο μέσα, χρειάζεται τουλάχιστον ένα δίμηνο για την ολοκλήρωση του έργου. Αν υποθέσουμε ότι η έξαρση του κορωνοϊού αρχίζει το Νοέμβριο, ακόμα και αν - στην καλύτερη περίπτωση - τα συνεργεία μπουν 1 Σεπτεμβρίου, προλαβαίνουμε δεν προλαβαίνουμε", αναφέρει ο κ. Χλωρός, προσθέτοντας πως αν δεν αλλάξει κάτι, στο επόμενο κύμα θα εξοβελιστούν αναγκαστικά άλλες κλινικές, προκειμένου να λειτουργήσουν ως κλινικές COVID.
Σήμερα η Πνευμονολογική λειτουργεί με 51 κρεβάτια από τα οποία περίπου 40 είναι κατειλημμένα με ασθενείς COVID-19 και η κατάσταση κρίνεται ως διαχειρίσιμη, καθώς υπάρχουν δεσμευμένα για ασφάλεια και οι μισές κλίνες της Γαστρεντερολογικής. "Λόγω της φωτιάς, δεν λειτουργεί ολόκληρος όροφος με 33 κρεβάτια. Έχει εξοριστεί η Χειρουργική Κλινική για να λειτουργήσει ως κλινική κορωνοϊού. Υπάρχουν σοβαρές καταστροφές στην ψευδοροφή, στον εξοπλισμό αναπνευστικών αερίων, στο ηλεκτρικό και τηλεφωνικό δίκτυο και μικρότερες ζημιές σε πόρτες, παράθυρα και άλλον εξοπλισμό. Ουσιαστικά όλη η κλινική χρειάζεται ανακαίνιση", σημειώνει ο διευθυντής της και εκφράζει την ελπίδα πως τελικά θα βρεθεί λύση, μέσω και της πίεσης που έχει ασκηθεί.
"Υπάρχει μεγάλη ανάγκη να λειτουργήσει αυτή η κλινική, η οποία είναι μία από τις δύο - δυόμισι - Πνευμονολογικές Κλινικές που υπάρχουν στη Θεσσαλονίκη. Η δημοσιοποίηση βοηθάει, γιατί κάποιοι ενοχλούνται και κινητοποιούνται. Επίσης, υπάρχει ένα πλεόνασμα στον προϋπολογισμό που ξεπέρασε τα 5 δισεκατομμύρια. Δηλαδή πέντε χιλιάδες εκατομμύρια. Δεν θα περισσέψει ένα εκατομμύριο για αυτήν την δύσμοιρη την κλινική;", καταλήγει.
{{dname}} - {{date}}
{{body}}
Απάντηση Spam
{{#subcomments}} {{/subcomments}}