Νέα έρευνα έδειξε ότι η κατανάλωση φαγητού πιο αργά το απόγευμα μπορεί να αυξήσει την πείνα, να μειώσει τις θερμίδες που καίγονται και να προκαλέσει μοριακές αλλαγές στο λιπώδη ιστό-που ενδεχομένως μπoρέι να αuξήσουν τον κίνδυνο παχυσαρκίας.
Ερευνητές του Brigham and Women's Hospital in Boston, σημειώνουν ότι έλαβαν υπόψη την πρόσληψη θρεπτικών ουσιών, σωματική δραστηριότητα, ύπνο και έκθεση στο φως.
Διαπιστώθηκε ότι η μετατόπιση του φαγητού κατά 4 ώρες αργότερα κάνει σημαντική διαφορά στα επίπεδα πείνας, τον τρόπο που καίγονται θερμίδες μετά το φαγητό και τον τρόπο αποθήκευσης του λίπους, όταν όλα εκτός από την ώρα φαγητού είναι σταθερά.
Μελετήθηκαν 16 άνθρωποι, υπέρβαροι ή παχύσακοι. Ο καθένας ολοκλήρωσε 2 πρωτόκολλα. Ένα με αυστηρά σχεδιασμένο πρόγραμμα κατανάλωσης φαγητού νωρίς και το άλλο στο οποίο το τελευταίο γεύμα ήταν περίπου 4 ώρες αργότερα μέσα στην ημέρα.
Αρχίζοντας την τρίτη ημέρα, στο πρωτόκολλο κατανάλωσης αργά, οι συμμετέχοντες καθυστέρησαν τα 3 γεύματα, στις 1:10 μμ., 5:20 μμ. και 9:30 μμ.
Ειχαν τα ίδια 3 γεύματα όπως και με το πρωτόκολλο της κατανάλωσης νωρίς, αλλά με καθυστέρηση 4 ωρών.
Τις λίγες εβδομάδες πριν την έναρξη των πρωτοκόλλων οι συμμετέχοντες είχαν σταθερά προγράμματα ύπνου και έγερσης και τις τελευταίες 3 ημέρες πριν μπουν στο εργαστήριο ακολούθησαν ίδια διατροφή και πρόγραμμα γευμάτων στο σπίτι.
Στο εργαστήριο καταγράφονταν τακτικά η πείνα και η όρεξη, συλλέγονταν δείγματα αίματος, η θερμοκρασία τους και το ξόδεμα ενέργειας.
Οι ερευνητές συνέλεξαν βιοψίες από λιπώδη ιστό υποομάδας συμμετεχόντων σε πείραμα στο εργαστήριο με πρωτόκολλα κατανάλωσης φαγητού νωρίς και αργά.
Ανακάλυψαν ότι η κατανάλωση φαγητού πιο αργά επηρέαζε την πείνα και τις ορμόνες λεπτίνη και γκρελίνη που επηρεάζουν την όρεξη.
Επίπεδα λεπτίνης μειώθηκαν για 24 ώρες στην περίπτωση κατανάλωσης φαγητού αργά.
Όταν οι συμμετέχοντες έφαγαν αργότερα, έκαψαν επίσης θερμίδες με πιο αργό ρυθμό.
Οι ερευνητές ανακάλυψαν φυσιλογικούς και μοριακούς μηχανισμούς πίσω από τη σχέση κατανάλωσης φαγητού αργά και αυξημένου κινδύνου για παχυσαρκία.
Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο Cell Metabolism.
Πηγές:
Cell Metabolism.
{{dname}} - {{date}}
{{body}}
Απάντηση Spam
{{#subcomments}} {{/subcomments}}