Στις 10 Οκτωβρίου παρουσιάστηκε στο 2022 United European Gastroenterology Week η πρώτη τυχαιοποιημένη έρευνα για τη χρήση κολονοσκόπησης στην πρόληψη του καρκίνου στο παχύ έντερο.
Ο καθηγητής Michael Bretthauer, του University of Oslo, δήλωσε ότι η κολονοσκόπηση δυστυχώς δεν είναι θαυματουργή θεραπεία για τον καρκίνο στο παχύ έντερο. Σύμφωνα με τη νέα έρευνα, πιθανόν δεν είναι καλύτερη από τα δείγματα κοπράνων. Προηγουμένως πιστευόταν ότι η επίδραση της χρήσης της κολονοσκόπησης στον εντοπισμό καρκίνου ήταν υψηλότερη έναντι της χρήση δειγμάτων κοπράνων.
Στην έρευνα NordICC, ποσοστό 1,2% των ανθρώπων που δεν τυχαιοποιήθηκαν για εξέταση κολονοσκόπησης νόσησαν από καρκίνο παχέος εντέρου μετά από 10 χρόνια σε σύγκριση με 0,98% στην ομάδα που εξετάστηκε.
Αυτό σημαίνει ότι νέα περιστατικά καρκίνου στο παχύ έντερο μειώθηκαν κατά 18% στους συμμετέχοντες που υποβλήθηκαν σε κολονοσκόπηση.
Οι ερευνητές παρακολούθησαν 95.000 συμμετέχοντες από 4 ευρωπαϊκές χώρες για περισσότερα από 10 χρόνια.
Οι συμμετέχοντες προέρχονταν από τη Νορβηγία, τη Σουηδία, την Πολωνία και την Ολλανδία. Η έρευνα είναι μια από τις μεγαλύτερες τυχαιοποιημένες έρευνες που έγιναν ποτέ.
Υγιείς άνθρωποι 55 έως 64 ετών χωρίστηκαν τυχαία σε 2 ομάδες. Στη μια προσφέρθηκε κολονοσκόπηση και στην άλλη καμία εξέταση.
Οι συμμετέχοντες παρακολουθήθηκαν για 10 χρόνια ώστε να διαπιστωθεί αν η κολονοσκόπηση προλαμβάνει τον καρκίνο.
Στην έρευνα χρησιμοποιήθηκαν χιλιάδες κολονοσκοπήσεις μεταξύ 2009 και 2014.
Το ποσοστό θνητότητας για καρκίνο παχέος εντέρου, γενικά είναι χαμηλό στην παρούσα έρευνα.
Μόνο 3 στους 1.000 πέθαναν από τη νόσο στα 10 χρόνια που οι ερευνητές παρακολούθησαν τους συμμετέχοντες, άσχετα από το αν εξετάστηκαν ή όχι.
Δεν υπήρχε σημαντική μείωση του ποσοστού θνητότητας στην ομάδα εξέτασης έναντι της άλλης.
Ο Bretthauer δήλωσε ότι οι ερευνητές είναι χαρούμενοι που το ποσοστό θνητότητας είναι γενικά χαμηλό στην έρευνα. Οι αριθμοί είναι χαμηλότεροι από αυτούς που ανέμεναν όταν άρχισε η έρευνα.
Η κύρια αιτία για τα χαμηλά ποσοστά θνητότητας είναι ότι οι θεραπευτικές επιλογές για τον καρκίνο παχέος εντέρου έχουν βελτιωθεί τα τελευταία 10 χρόνια.
Αυτό καθιστά την εξέταση με κολονοσκόπηση λιγότερο αποτελεσματική για την πρόληψη θανάτου ασθενών από καρκίνο.
Ο Καθηγητής σημειώνει ότι αυτό μπορεί να σημαίνει ότι η εισαγωγή εξέτασης με κολονοσκόπηση ως μέρος του προγράμματος εξετάσεων για καρκίνο παχέος εντέρου στη Νορβηγία, μπορεί να είναι λιγότερο αποτελεσματική από όσο εθεωρείτο προηγουμένως.
Οι ερευνητές θα παρακολουθήσουν τους συμμετέχοντες και τα επόμενα χρόνια για να διαπιστώσουν αν η επίδραση της εξέτασης βελτιώνεται με τον καιρό.
Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο New England Journal of Medicine.
Hoaxes
Σε σχέση με την παραπάνω μελέτη, από τα ελληνικά Hoaxes ανακοινώθηκε το εξήε:
"Η είδηση δημοσιεύτηκε σε αρκετά ελληνικά ΜΜΕ. Ανεξάρτητη πηγή το αξιολόγησε και αμφισβητεί το συμπέρασμα της μελέτης. Όπως αναφέρει στο συμπέρασμά της ''Δεν ισχύει ότι νέα μελέτη έδειξε ότι η κολονοσκόπηση για την πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου, δεν είναι όσο αποτελεσματική είχε προηγουμένως θεωρηθεί''.
Αξίζει, ωστόσο, να σημειωθεί πως η συγκεκριμένη μελέτη δημοσιεύτηκε στο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό New England Journal of Medicine, έπειτα από αξιολόγηση από επιστημονική συντακτική επιτροπή.
Πηγές:
New England Journal of Medicine.
{{dname}} - {{date}}
{{body}}
Απάντηση Spam
{{#subcomments}} {{/subcomments}}