Προσφέρουν ανακούφιση από τον βήχα, τον πυρετό, τη βρογχίτιδα, τον πονόλαιμο και τα συμπτώματα των εποχικών λοιμώξεων του αναπνευστικού.
Η θεραπευτική δράση των βοτάνων είναι γνωστή από την αρχαιότητα και μπορεί να καλύψει την ανάγκη για ήπια παρέμβαση σε συμπτώματα που διαρκούν επί μέρες. Το iatronet.gr παρουσιάζει 16 πολύ γνωστά βότανα και τη δράση τους κατά των συμπτωμάτων.
Βήχιο
Βοηθάει στο κρυολόγημα και στον βήχα. Η λατινική του ονομασία είναι Tussilago farfara, που σημαίνει, διώκτης του βήχα. Στην Ελλάδα, το συναντούμε με τις ονομασίες βηκιό, βήχανη, χαμολεύκι, γλυκομάνα τουσιλάγκο. Στην αρχαιότητα, οι γιατροί το γνώριζαν τις αποχρεμπτικές και καταπραϋντικές ιδιότητές του.
Δενδρολίβανο
Η θεραπευτική του δράση μπορεί να περιορίσει τα συμπτώματα της γρίπης και του άσθματος. Καταπολεμά τη διάρροια και συμβάλλει στην αντιμετώπιση συμπτωμάτων, όπως η ατονία, ο πονοκέφαλος και το κρυολόγημα, ενώ έχει αντιμικροβιακή δράση.
Δυόσμος
Είναι πολύ γνωστό βότανο, το οποίο χρησιμοποιείται επί αιώνες κατά της αμυγδαλίτιδας και του ξερόβηχα. Είναι είδος μέντας, με τονωτική και χωνευτική δράση. Έχει αντιοξειδωτική δράση και περιέχει βιταμίνες C, B6, A και β-καροτίνη, βοηθώντας το αναπνευστικό σύστημα στα κρυολογήματα του χειμώνα και τον ερεθισμένο λαιμό.
Ευκάλυπτος
Χρησιμοποιείται κατά του βήχα, του πυρετού, του άσθματος της γρίπης και της βρογχίτιδας. Τα φύλλα του περιέχουν ευκαλυπτέλαιο, το οποίο περιέχεται σε σπρέι κατά της ρινικής καταρροής.
Ζαμπούκος
Είναι ένα φυτό σε μορφή θάμνου, το οποίο μπορεί να φτάσει σε ύψος έως και 10 μέτρων. Έχει δράση κατά των ιώσεων και των λοιμώξεων του ανώτερου αναπνευστικού, καθώς και κατά της αμυγδαλίτιδας, της φαρυγγίτιδα και του πονόλαιμου.
Θυμάρι
Είναι θάμνος με χαρακτηριστική οσμή, λόγω του αιθέριου ελαίου που περιέχει. Η θυμόλη, όπως αποκαλείται το έλαιο, χρησιμοποιείται στην αρωματοποιία και στην Οδοντιατρική. Έχει αντισηπτική δράση και βοηθάει κατά των συμπτωμάτων της γρίπης και του κρυολογήματος.
Θρούμπι
Έχει δράση κατά των εντερικών παρασίτων και βοηθάει σε πονόλαιμο, άσθμα και βήχα. Γαργάρες με το αφέψημα του θρουμπιού δρουν επουλωτικά σε πληγές του λάρυγγα και του στόματος.
Λαδανιά
Το τσάι της δαλαδανιάς είναι πολύ πιο υγιές και από το πράσινο τσάι, συμβάλλει στην αντιμετώπιση συμπτωμάτων του κρυολογήματος και της βρογχίτιδας, ενώ ενισχύει γενικά το ανοσοποιητικό.
Μαντζουράνα
Είναι ευεργετική κατά του βήχα του κρυολογήματος, των αμυγδαλών, της βρογχίτιδας και του άσθματος, ενώ βοηθά γενικότερα στις παθήσεις του αναπνευστικού συστήματος.
Μέντα
Συμβάλλει στον έλεγχο συμπτωμάτων, όπως το συνάχι, ο βήχας, η βρογχίτιδα και ο πονόλαιμος. Οι εισπνοές ανακουφίζουν από τη ρινική συμφόρηση και την καταρροή εξαιτίας κρυολογήματος ή γρίπης.
Μολόχα
Τα φύλλα της βοηθούν στον έλεγχο του ερεθισμού των βλεννογόνων και για αυτό χορηγούνται στο άσθμα, στον ξηρό βήχα και στις φλεγμονές του λαιμού.
Πολυτρίχι
Ανακουφίζει από συμπτώματα λοιμώξεων του αναπνευστικού, όπως ο βήχας, η βρογχίτιδα, το άσθμα και η καταρροή. Περιέχει μία ουσία, η οποία προστατεύει τους βλεννογόνους του ανθρώπινου οργανισμού από ερεθισμούς και φλεγμονές.
Τίλιο
Χρησιμοποιείται κατά του πονοκέφαλου, του κρυολογήματος, του βήχα και της ρινικής καταρροής, ενώ βοηθά και στις ημικρανίες.
Τσάι του βουνού
Περιέχει αιθέρια έλαια, τα οποία έχουν αντιμικροβιακή δράση και είναι χρήσιμο σε περιπτώσεις κρυολογήματος και πονόλαιμου.
Φασκόμηλο
Έχει αντιμικροβιακή δράση και συμβάλλει στον έλεγχο του βήχα, της φαρυγγίτιδας, του βραχνιάσματος, πονόλαιμου και βήχα.
Χαμομήλι
Είναι ένα πολύ γνωστό βότανο με αντιβακτηριακή και αντιφλεγμονώδη δράση, το οποίο καταπολεμά τους ιούς και συμβάλλει στον έλεγχο του βήχα και του κρυολογήματος.
Δημ.Κ.
{{dname}} - {{date}}
{{body}}
Απάντηση Spam
{{#subcomments}} {{/subcomments}}