Γεμάτες είναι οι παιδιατρικές ΜΕΘ στον Καναδά, με το σύστημα Υγείας της χώρας να δοκιμάζει τις αντοχές του.
Τα παραπάνω επισημαίνει ο Γιάννης Πρασσάς, διδάκτορας Μοριακής Βιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο. Σε πρόσφατη ανάρτησή του, ο κ. Πρασσάς σημειώνει πως οι παιδιατρικές ΜΕΘ στο Οντάριο είναι "εντελώς μπουκωμένες".
Όπως αναφέρει, υπάρχουν 112 διαθέσιμες ΜΕΘ και περισσότερα από 125 παιδιά που χρειάζονται εισαγωγή, "περισσότερα από ό,τι είχαμε δει σε όλη τη διάρκεια της πανδημίας ως τώρα".
Σύμφωνα με τον κ. Πρασσά, τα επιπλέον περιστατικά εισάγονται πλέον σε ΜΕΘ ενηλίκων και "γενικά, επικρατεί ένας μίνι πανικός στο ΕΣΥ".
"O χρόνος αναμονής στα επείγοντα είναι πλέον στις 15 ώρες, αντί για 2 - 3 που είναι συνήθως. Απλά αντιπυρετικά - αντιφλεγμονώδη έχουν εξαντληθεί σε όλα τα φαρμακεία και πλέον δίνονται με συνταγή. Οι εισαγωγές παιδιών είναι σχεδόν τριπλάσιες από ό,τι συνήθως τέτοιους μήνες. Είναι, κατά βάση, λοιμώξεις του αναπνευστικού. Η κατάσταση αυτή δεν αφορά μόνο το Οντάριο. Αντίστοιχη είναι η εικόνα στην Καλιφόρνια και σε άλλες περιοχές της Αμερικής".
Σύμφωνα με τον ερευνητή, ο Αμερικανικός Οργανισμός Ελέγχου Νοσημάτων (CDC) εξέδωσε έκτακτη ανακοίνωση την περασμένη εβδομάδα, για να προειδοποιήσει για έντονη, πρόωρη επιδημιολογική έξαρση ιών, όπως γρίπης και συγκυτιακού ιού (RSV), αλλά και άλλων ιών, που σαρώνουν την κοινότητα μαζί με τον κορωνοϊό.
Επιχειρώντας να ερμηνεύσει το φαινόμενο, σημειώνει πως η επιστροφή στις πόλεις, το άνοιγμα των σχολείων, η πτώση της θερμοκρασίας (έφερε πολλούς μέσα), σε συνδυασμό με την κατάργηση των επιδημιολογικών μέτρων προφύλαξης, δημιούργησαν συνθήκες επιδημιολογικής έξαρσης.
Παιδιά
Οι επιστήμονες προσπαθούν να ερμηνεύσουν το φαινόμενο έξαρσης στον παιδικό πληθυσμό και εστιάζουν τις ερμηνείες τους σε δύο σημεία:
- Υπάρχει συνολικά μειωμένη κυκλοφορία των ενδημικών ιών στην κοινότητα (κυρίως του RSV) τα τελευταία 2 - 3 χρόνια. Η μείωση των φυσικών επιμολύνσεων από τα πανδημικά μέτρα έχει οδηγήσει σε χαμηλότερη συνολική πληθυσμιακή ανοσία έναντι των άλλων ενδημικών ιών, με αποτέλεσμα η ξαφνική άρση των μέτρων να βρίσκει πολλούς χωρίς "ενημερωμένες" άμυνες. Έτσι, δημιουργείται μία παροδική δυναμική για σχηματισμό μεγάλων αλυσίδων μετάδοσης από περισσότερο ανοσιακά ευάλωτους οργανισμούς, μέχρι να επανέλθει (με σκληρό τρόπο) μεσοπρόθεσμα η προηγούμενη ενδημική ισορροπία, η οποία θα είναι πολύ χειρότερη, διότι υπάρχει και ο κορωνοϊός στην εξίσωση του ενδημικού κόστους.
- Η προηγούμενη μόλυνση από κορωνοϊό προκαλεί "ζημιά" στο αμυντικό σύστημα των νοσούντων, με αποτέλεσμα να είναι περισσότερο ευάλωτοι σε επικείμενες μολύνσεις από άλλους ενδημικούς ιούς. Η θεωρία αυτή είναι πιο επικίνδυνη και στηρίζεται σε έναν αριθμό δημοσιευμένων μελετών, κατά βάση σε ενηλίκους, που δείχνουν πως η CoViD μπορεί ενίοτε να οδηγήσει σε παρόμοιες ανοσο-διαταραχές.
Σύμφωνα με τον κ. Πρασσά, ο χρόνος θα δείξει ποια ερμηνεία έχει μεγαλύτερη βάση, αν και οι δύο διαδραματίζουν τον ρόλο τους σε βαθμό που δεν γνωρίζουμε ακόμη.
Ελλάδα
Σχετικά με το τι περιμένουμε στην Ελλάδα, τονίζει πως - όταν κρυώσει ο καιρός - είναι πιθανό να έρθει μεγάλο κύμα στις παιδιατρικές κλινικές. "Καλό είναι οι φορείς και οι γονείς να είναι ενήμεροι και όσο το δυνατό περισσότερο έτοιμοι για κάτι τέτοιο", σημειώνει.
Όπως αναφέρει, για την ώρα και εν αναμονή ενός τέτοιου σεναρίου, ο εμβολιασμός όλων (ειδικά φέτος και των παιδιών) με το αντιγριπικό εμβόλιο και το εμβόλιο κατά της CoViD (για όσους δεν νόσησαν τους τελευταίους 4 - 5 μήνες), προκύπτει ως η σοφότερη επιλογή. Δυστυχώς, για τον RSV δεν υπάρχει ακόμη εμβόλιο, ίσως υπάρξει του χρόνου.
Δημ.Κ.
{{dname}} - {{date}}
{{body}}
Απάντηση Spam
{{#subcomments}} {{/subcomments}}