Αντιμετωπίζοντας τον χειμώνα, τους μετασεισμούς της πανδημίας COVID-19, μια επικείμενη ύφεση, τα αυξανόμενα κόστη ενέργειας και μεταφοράς και τα μειωμένα αποθέματα φυσικού αερίου λόγω των περικοπών της ρωσικής προμήθειας, ορισμένες ευρωπαϊκές εταιρείες κλείνουν εργοστάσια ή μειώνουν την παραγωγή, τροφοδοτώντας νέους φόβους για ελλείψεις βασικών φαρμάκων, σύμφωνα με μια νέα έκθεση της εταιρείας παραγωγής φαρμάκων Teva με έδρα το Ισραήλ.
Ενώ η Ευρώπη έχει αποθηκεύσει το 90% του φυσικού αερίου που χρειάζεται για αυτόν τον χειμώνα, η έκθεση αναφέρει ότι οι ελλείψεις θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε εκρήξεις στις τιμές των φαρμάκων στο εγγύς μέλλον και να διαταράξουν περαιτέρω τη ροή βασικών φαρμάκων στις Ηνωμένες Πολιτείες στα επόμενα 5 -10 χρόνια. Τα ευρωπαϊκά έξοδα μεταφοράς έχουν επίσης αυξηθεί κατά 500% από την έναρξη της πανδημίας.
Τα βασικά φάρμακα είναι συνήθως γενόσημα και, επομένως, έχουν χαμηλό κέρδος, πράγμα που σημαίνει ότι μόνο οι πιο αποτελεσματικοί προμηθευτές μπορούν να παραμείνουν ανταγωνιστικοί. «Στην Ισπανία για παράδειγμα, και ενώ το κόστος παραγωγής έχει αυξηθεί τουλάχιστον κατά 10% ως αποτέλεσμα των αυξήσεων κατά 150%, 112% και 93% στο κόστος του φυσικού αερίου, της ηλεκτρικής ενέργειας και του νερού, αντίστοιχα, η απορρόφηση αυτή στο κόστος παραγωγής θέτει σε κίνδυνο την ανταγωνιστικότητα της χώρας στην παραγωγή βασικών φαρμάκων», αναφέρει η έκθεση Teva.
Η έκθεση επεσήμανε την πρόσφατη έλλειψη του φαρμάκου για τον καρκίνο του μαστού ταμοξιφαίνη, αφού ο μοναδικός ευρωπαϊκός κατασκευαστής ενεργών φαρμακευτικών συστατικών (API) σταμάτησε να το παράγει επειδή δεν ήταν πλέον οικονομικά εφικτό. Άλλες πρόσφατες σχετικές ελλείψεις περιλαμβάνουν ορισμένα αντιβιοτικά και παυσίπονα στην Ευρώπη.
Η ενεργειακή κρίση οδήγησε επίσης σε μέτρα λιτότητας στην Ασία, η οποία προμηθεύει τα περισσότερα από τα API του κόσμου και βασίζεται στη Ρωσία για το 80% του αργού πετρελαίου και το 45% του φυσικού αερίου της.
Οι ''διαταραχές'' γίνονται ευρύτερες
Ο Peter Bolstorff, MA, εκτελεστικός αντιπρόεδρος καινοτομίας και επιχειρηματικής ευφυΐας στη μη κερδοσκοπική Ένωση για τη Διαχείριση Εφοδιαστικής Αλυσίδας στο Σικάγο, είπε ότι η ενεργειακή κρίση είναι μόνο η πιο πρόσφατη από τις πολλές ανατροπές στις αλυσίδες εφοδιασμού υγειονομικής περίθαλψης των ΗΠΑ τα τελευταία 5 έως 7 χρόνια.
Αναγνωρίζοντας το αυξανόμενο πρόβλημα, η κυβέρνηση Μπάιντεν ξεκίνησε μια ομάδα εργασίας τον Ιούνιο του 2021 για να μετριάσει τον κίνδυνο της αλυσίδας εφοδιασμού φαρμάκων στις ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένης της δημιουργίας του εθνικού αποθέματος, της υποστήριξης της παραγωγής φαρμάκων, της διασφάλισης των API και της βελτίωσης των logistics, είπε ο Bolstorff.
Διαφοροποίηση της εφοδιαστικής αλυσίδας
Ένας παγκοσμίως αναγνωρισμένος κίνδυνος είναι η συγκέντρωση φαρμάκων και API σε οποιαδήποτε περιοχή. Οι ασιατικές εταιρείες, είπε η Teva, κατέχουν σχεδόν τα δύο τρίτα των ρυθμιστικών πιστοποιητικών που απαιτούνται για την παραγωγή API στην Ευρώπη.
«Προειδοποιητικά, υπάρχουν τώρα 93 ενεργά συστατικά για τα οποία καμία ευρωπαϊκή εταιρεία δεν διαθέτει πιστοποιητικό», ανέφερε η έκθεση. "Αυτή η κατάσταση έχει αποδυναμώσει την ποικιλομορφία των βασικών φαρμάκων της Ευρώπης και συνεπώς την ασφάλεια. Επίσης, απειλεί να υποβαθμίσει οριστικά τον φαρμακευτικό τομέα της ηπείρου για ορισμένα κρίσιμα φάρμακα."
Υπό τον φόβο των ελλείψεων, ήδη στις Ηνωμένες Πολιτείες, ορισμένες φαρμακευτικές εταιρείες χρησιμοποιούν εγκαταστάσεις σε πολιτικά φιλικές χώρες όπως το Μεξικό για την παραγωγή τους ή διαμοιράζουν την παραγωγή χρησιμοποιώντας τεχνολογίες όπως η συνεχής παραγωγή και η τρισδιάστατη εκτύπωση, υπογράμμισε ο ίδιος.
Πηγές:
cidrap.umn.edu/
{{dname}} - {{date}}
{{body}}
Απάντηση Spam
{{#subcomments}} {{/subcomments}}