iatronet.gr υγεία διατροφή ομορφιά φυσική κατάσταση ειδήσεις
Προϊόντα & Υπηρεσίες

Συμβουλές ΕΟΔΥ για ασφαλή κατανάλωση θαλασσινών και οστρακοειδών τη Σαρακοστή

Σύμφωνα με τους ειδικούς του Οργανισμού, έχουν σημειωθεί κρούσματα γαστρεντερίτιδας μετά από κατανάλωση οστρακοειδών τη συγκεκριμένη περίοδο.

Συμβουλές ΕΟΔΥ για ασφαλή κατανάλωση θαλασσινών και οστρακοειδών τη Σαρακοστή

Παρασκευή, 24 Φεβρουαρίου 2023, 18:00

Οδηγίες για ασφαλή κατανάλωση θαλασσινών κατά την περίοδο της Σαρακοστής, παρέχουν οι ειδικοί του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).

Όπως αναφέρουν, στις 27 Φεβρουαρίου 2023, την Καθαρά Δευτέρα, ξεκινά η νηστεία της Σαρακοστής που διαρκεί, έως το Σάββατο 15 Απριλίου 2023.

Όσοι επιλέγουν να νηστέψουν, δεν καταναλώνουν τρόφιμα ζωικής προέλευσης όπως κρέας, ψάρι, γαλακτοκομικά και αυγά, ενώ καταναλώνουν τροφές όπως  δημητριακά, όσπρια, φρούτα, λαχανικά, μαλάκια και οστρακοειδή.

Σύμφωνα με τα δεδομένα του ΕΟΔΥ, στη χώρα μας έχουν σημειωθεί κατά καιρούς, την περίοδο αυτή, κρούσματα γαστρεντερίτιδας μετά από κατανάλωση οστρακοειδών, η οποία παρουσιάζει αύξηση την περίοδο της Σαρακοστής, τόσο εντός όσο και εκτός του οικιακού περιβάλλοντος.

Αυτό συμβαίνει διότι, ιοί όπως ο νοροϊός, που έχουν διεθνώς συσχετιστεί με την εμφάνιση επιδημιών γαστρεντερίτιδας ύστερα από κατανάλωση ατελώς μαγειρεμένων/ωμών οστρακοειδών (μύδια, στρείδια), είναι ανθεκτικοί τόσο στο μαγείρεμα στον ατμό όσο και σε θερμοκρασίες μέχρι 60°C.

Ακολουθούν κάποιοι κανόνες για την ασφαλή κατανάλωση θαλασσινών - οστρακοειδών:

Τηρούμε τους κανόνες υγιεινής:

Αποφεύγουμε τη διασταυρούμενη επιμόλυνση:

Καλή Σαρακοστή με ασφάλεια!

Πηγές:
ΕΟΔΥ



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ1

Loading ...
Προσθήκη Σχολίου

ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ IATRONET.GR