Από τα μέσα του επόμενου μήνα, η χώρα κινδυνεύει να ξεμείνει από κλασική ηπαρίνη σύμφωνα και με τη σχετική επιστολή που έχει προωθηθεί από την μοναδική πολυεθνική που τη διαχειρίζεται στη χώρα, στον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων. Η επιστολή αυτή, έχει σταλεί από τον Μάρτιο.
Το ερώτημα είναι γιατί υπάρχει τόσο μεγάλη ταλαιπωρία με τις ηπαρίνες, προκαλώντας την έντονη ανησυχία νεφροπαθών, καθώς η κλασική ηπαρίνη χορηγείται στα χειρουργεία και στους νεφροπαθείς.
Στο πλαίσιο αυτό, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Πανελλήνιου Συνδέσμου Νεφροπαθών με το οποίο και συνομιλήσαμε, μας ενημέρωσε ότι παράγοντας του Υπουργείου Υγείας τον ενημέρωσε ότι το θέμα των ηπαρινών θα λυθεί άμεσα και η δαπάνη θα είναι μεγαλύτερη από την αντίστοιχη του 2022 (προς τα 60 εκατ. ευρώ).
Πάντως, πληροφορίες λένε ότι εντολή για έρευνα αγοράς για ηπαρίνες έλαβε και ο ΙΦΕΤ, ο οποίος κατά πληροφορίες βρήκε ποσότητες στην Ευρώπη, αλλά ακόμη δεν έχει λάβει από τον αρμόδιο φορέα και βασικό μέτοχό του τον ΕΟΦ εντολή έκτακτης εισαγωγής.
Σε συνάντηση δε που πραγματοποιήθηκε την Μ. Τετάρτη, σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, μεταξύ παραγόντων του Υπουργείου Υγείας διαπιστώθηκε το πρόβλημα των μειωμένων διαθέσιμων ποσοτήτων της χώρας και η επίλυση του θέματος μετατέθηκε για αμέσως μετά το Πάσχα.
Γιατί φτάσαμε πάλι ως εδώ;
Πληροφορίες λένε ότι η πολυεθνική που προαναφέραμε και έστειλε την επιστολή έφτασε σε αυτή την απόφαση, καθώς από την πλευρά του Υπουργείου Υγείας δεν έχει τηρηθεί ακόμη η δέσμευση ότι θα δημιουργηθεί κλειστός προϋπολογισμός.
Υπενθυμίζεται ότι για το 2022 -από την 1η Ιανουαρίου 2022 έως τις 31 Δεκεμβρίου 2022- το ύψος του προϋπολογισμού ανήλθε σε σε 43.000.000 ευρώ για τις ποσότητες που διατέθηκαν από τα ιδιωτικά φαρμακεία και αποζημιώνονται από τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. Επίσης ορίστηκε για τις ποσότητες που διατέθηκαν από τα δημόσια νοσοκομεία, το ποσό των 12.600.000 ευρώ, ενώ για τις ποσότητες που διατέθηκαν από το Γ.Ν.Θ. «ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ», σε 400.000 ευρώ.
Aπό την άλλη, όσον αφορά τη χαμηλού μοριακού βάρους ηπαρίνη, δεν υπάρχει όπως φαίνεται μέχρι στιγμής πρόβλημα στην προμήθεια της χώρας. Ωστόσο, όπως μας ανέφεραν παράγοντες από τις εταιρείες που τη διακινούν οι εισαγωγές τους στο σκεύασμα βασίζονται σε υποσχέσεις προς τους οίκους του εξωτερικού ότι δεν θα υπάρχει πρόβλημα βάσει των δεσμεύσεων -για κλειστό προϋπολογισμό- που έχει πάρει το Υπουργείο Υγείας.
Σημειώνεται ότι οι μηνιαίες ανάγκες της χώρας σε κλασική ηπαρίνη (διάρκεια ζωής 4 ώρες) είναι 10.000 κουτιά και χρησιμοποιείται στα χειρουργεία και στους νεφροπαθείς, ενώ σε ηπαρίνες χαμηλού μοριακού βάρους (διάρκεια ζωής 24 ωρών) είναι εκατοντάδες χιλιάδες -χρησιμοποιείται και από αιμοκαθαρόμενους- και χορηγείται ως θρομβοπροφύλαξη.
{{dname}} - {{date}}
{{body}}
Απάντηση Spam
{{#subcomments}} {{/subcomments}}