Ο ΟΗΕ κάλεσε τις κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο να σέβονται το δικαίωμα των γυναικών να διαθέτουν όπως επιθυμούν το σώμα τους, αντί να ανησυχούν για το γεγονός ότι ο παγκόσμιος πληθυσμός θα ξεπεράσει τα 8 δισ. κατοίκους.
Αντί να ανησυχούν αν θα υπάρχουν πάρα πολλοί άνθρωποι στη Γη -με την κορύφωση να αναμένεται τη δεκαετία του 2080, με 10,4 δισ. ανθρώπους-, η διεθνής κοινότητα θα έπρεπε να ασχολείται με τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες να ασκήσουν τα αναπαραγωγικά δικαιώματά τους, εκτίμησε το Ταμείο του ΟΗΕ για τον Πληθυσμό (UNFPA), αρμόδιο για θέματα σεξουαλικής υγείας και αναπαραγωγής.
Στην ετήσια έκθεσή του για την κατάσταση του παγκόσμιου πληθυσμού, το UNFPA παρατήρησε ότι είναι διαδεδομένη η πεποίθηση πως ο παγκόσμιος πληθυσμός είναι πάρα πολύς.
Το Ταμείο εκτίμησε ότι το γεγονός πως ο αριθμός των κατοίκων της Γης θα ξεπεράσει τα 8 δισ. «θα έπρεπε να είναι λόγος να χαιρόμαστε», διότι δείχνει ότι έχουν γίνει «ιστορικές πρόοδοι στους τομείς της ιατρικής, της επιστήμης, της υγείας, της γεωργίας και της παιδείας».
Η Ινδία μπροστά από την Κίνα
«Ο παγκόσμιος πληθυσμός αναδιατάσσεται γοργά», σημείωσε η Κάνεμ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, διότι, αν και ο πληθυσμός της Γης φτάνει σε επίπεδο ρεκόρ, «το μέσο παγκόσμιο ποσοστό γεννητικότητας είναι το χαμηλότερο στη μνήμη του ανθρώπου».
Η κατάταξη των χωρών με τους περισσότερους κατοίκους αναμένεται να αλλάξει τα 25 επόμενα χρόνια, καθώς η Ινδία κοντεύει να ξεπεράσει την Κίνα.
Όμως τα δύο τρίτα των ανθρώπων ζουν σε χώρες με χαμηλό ποσοστό γεννητικότητας. Αυτή είναι «η πρώτη φορά στην ιστορία της ανθρωπότητας», σύμφωνα με την Κάνεμ, που δεν αυξάνεται ο πληθυσμός σε όλες τις χώρες του κόσμου.
- Οι χώρες με το υψηλότερο επίπεδο γεννητικότητας βρίσκονται όλες στην Αφρική: Νίγηρας, Τσαντ, ΛΔ Κονγκό, Σομαλία, Μαλί, Κεντροαφρικανική Δημοκρατία.
- Τα χαμηλότερα ποσοστά γεννητικότητας παρατηρούνται στη Νότια Κορέα, στο Χονγκ Κονγκ, στη Σιγκαπούρη, στο Μακάο, στην Αρούμπα, στην Κίνα και στον Άγιο Μαρίνο.
Η Ευρώπη είναι η μόνη περιοχή της Γης που θα παρατηρηθεί γενική μείωση του πληθυσμού ως το 2050. Το ποσοστό γεννητικότητας είναι αυτή τη στιγμή περίπου 2,3 παιδιά ανά γυναίκα.
Εξάλλου το προσδόκιμο ζωής είναι 71 χρόνια για τους άνδρες και 76 για τις γυναίκες. «Από το 1990 το μέσο προσδόκιμο ζωής αυξήθηκε κατά περίπου 10 χρόνια», εξήγησε η Κάνεμ.
Πηγές:
euro2day
{{dname}} - {{date}}
{{body}}
Απάντηση Spam
{{#subcomments}} {{/subcomments}}