Για την επιβίωση των ληπτών μιας αιμοδοσίας, δεν έχει σημασία αν το αίμα δόθηκε από γυναίκα ή άνδρα. Αυτό αποδεικνύεται τώρα από μια μεγάλη μελέτη προερχόμενη από τον Καναδά, η οποία απαντά σε προγούμενες θεωρίες.
Όπως αναφέρεται, κάθε υγιής ενήλικας με αρκετά υψηλά επίπεδα αιμοσφαιρίνης μπορεί να δώσει αίμα. Ωστόσο, υπήρχαν ως τώρα ενδείξεις από μελέτες παρατήρησης ότι ορισμένα χαρακτηριστικά του δότη θα μπορούσαν να έχουν θετική ή αρνητική επίδραση στην έκβαση του λήπτη.
Για παράδειγμα, η κατάσταση της υγείας των ληπτών αίματος από γυναίκες αιμοδότριες σε μελέτες εξελίχθηκε μερικές φορές καλύτερα, αλλά μερικές φορές και χειρότερα από ό,τι αν ο αιμοδότης ήταν άνδρας.
Οι λόγοι γι' αυτό είναι αβέβαιοι - πιστεύεται ότι είναι πιθανές διαφορές ανάλογα με το φύλο στην αιμόλυση των αποθηκευμένων αιμοδοσιών, καθώς και στην παραμορφωσιμότητα, την ικανότητα μεταφοράς οξυγόνου και την ανοσοτροποποιητική δραστηριότητα των ερυθρών αιμοσφαιρίων.
Μια ομάδα με επικεφαλής τον καθηγητή δρ Michaël Chassé από το Πανεπιστήμιο του Μοντρεάλ στον Καναδά διερεύνησε τώρα το θέμα αυτό στην τυχαιοποιημένη, διπλά τυφλή μελέτη iTADS (innovative Trial Assessing Donor Sex on Recipient Mortality) και δημοσίευσε τα αποτελέσματα στο "New England Journal of Medicine".
Δεδομένου ότι ήταν διαθέσιμες περισσότερες δωρεές από άνδρες παρά από γυναίκες, οι 8.719 γυναίκες και άνδρες συμμετέχοντες τυχαιοποιήθηκαν σε αναλογία 60:40 να λάβουν μετάγγιση αίματος από άνδρα ή γυναίκα δότη, αντίστοιχα. Ως πρωταρχικό τελικό σημείο ορίστηκε η επιβίωση του λήπτη.
Αυτή, όπως αποδείχθηκε, δεν διέφερε μεταξύ των δύο ομάδων: Από τους 5.190 ασθενείς που έλαβαν αίμα από άνδρα δότη, 1.712 πέθαναν κατά τη διάρκεια της περιόδου παρατήρησης (έως 900 ημέρες), από τους 3.529 λήπτες αίματος από γυναίκα, 1141. Έτσι, η προσαρμοσμένη αναλογία κινδύνου θανάτου ήταν 0,98 (αφορούσε τους λήπτες ανδρικού αίματος).
Πρόσφατα υπήρξαν ενδείξεις από μελέτες ότι θα μπορούσε να είναι μειονεκτικό για τον λήπτη μετάγγισης αίματος εάν ο δότης είναι διαφορετικού φύλου από τον ίδιο, η ομάδα του Chassé διερεύνησε επίσης αυτό το ζήτημα σε μια post-hoc ανάλυση.
Ωστόσο, το αποτέλεσμα της δεν επιβεβαίωσε αυτή την υποψία - αντίθετα: οι συγγραφείς διαπίστωσαν μάλιστα χαμηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας για τους άνδρες που είχαν λάβει αίμα γυναίκας ή το αντίστροφο. Ωστόσο, το αποτέλεσμα αυτό πρέπει να ερμηνεύεται με προσοχή, λένε.
Παρ' όλα αυτά, τα δεδομένα τους καταρρίπτουν σαφώς την υποψία ότι το ένα φύλο μπορεί να υπερέχει του άλλου μεταξύ των αιμοδοτών.
Πηγές:
New England Journal of Medicine
{{dname}} - {{date}}
{{body}}
Απάντηση Spam
{{#subcomments}} {{/subcomments}}