Ρούλα Σαλούρου
Χωρίς ιατροφαρμακευτική κάλυψη κινδυνεύουν να μείνουν χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και αγρότες, καθώς λήγει στις 31 Μαΐου η προθεσμία που, προκειμένου να καλυφθούν οι ίδιοι και τα μέλη της οικογένειάς τους, πρέπει να πληρώσουν το σύνολο ή μέρος των εισφορών που οφείλουν στον ΕΦΚΑ.
Η διοίκηση του Φορέα προχώρησε στην παράταση της ασφαλιστικής ικανότητας όλων των μη μισθωτών έως και το τέλος Μαΐου, ανεξαρτήτως ύπαρξης οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία. Παράλληλα, υπουργείο Εργασίας και ΕΦΚΑ επέλεξαν την λύση της διατήρησης και για το έτος 2023 της δυνατότητας μερικής καταβολής εισφορών, προκειμένου να υπάρξει κάλυψη για παροχές υγείας σε είδος.
Συγκεκριμένα, διάταξη που πέρασε λίγο πριν κλείσει η Βουλή για τις εκλογές, προβλέπει τη δυνατότητα καταβολής ποσού που αντιστοιχεί στις ετήσιες εισφορές για το 2022 μόνο του κλάδου υγείας, της ασφαλιστικής κλάσης που έχουν επιλέξει οι ασφαλισμένοι, προκειμένου να ανανεωθεί η ασφαλιστική τους ικανότητα έως και 29 Φεβρουαρίου 2024.
Αυτό στην πράξη σημαίνει ότι ένας μη μισθωτός μπορεί να καταβάλει το ποσό των 723,6 ευρώ που αντιστοιχεί στην ετήσια εισφορά υγείας για την πρώτη κατηγορία, ή το ποσό των 844,44 ευρώ που αντιστοιχεί στη δεύτερη κατηγορία -σωρευτικά για το έτος 2022- και να ανανεωθεί η ασφαλιστική του ικανότητα έως και τις 29 Φεβρουαρίου 2024, έστω και αν έχει άλλες ασφαλιστικές οφειλές.
Προσοχή όμως. Εφόσον αυτό δεν συμβεί, ο άμεσα ασφαλισμένος αλλά και τα μέλη της οικογένειάς του που ασφαλίζονται έμμεσα στον ΕΦΚΑ και τον ΕΟΠΥΥ θα μείνουν χωρίς παροχές υγείας, δηλαδή χωρίς δωρεάν πρόσβαση σε δημόσια ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
Να σημειωθεί ότι υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Εργασίας επεσήμαιναν κατά την ψήφιση της σχετικής διάταξης ότι πρόκειται για την τελευταία φορά που ψηφίζεται κάτι τέτοιο, γεγονός που σημαίνει ότι μετά τον Φεβρουάριο του 2024, για να διατηρήσει την ασφαλιστική του ικανότητα κάποιος μη μισθωτός θα πρέπει είτε να μην έχει χρέη, δηλαδή να έχει καταβάλει το σύνολο των εισφορών τόσο για υγεία όσο και για σύνταξη (κύρια αλλά και επικουρική ή εφάπαξ όπου ισχύει), είτε να έχει ενταχθεί σε κάποια ρύθμιση, την οποία και θα εξυπηρετεί.
Κι εδώ έρχεται μια δεύτερη ημερομηνία-ορόσημο, καθώς στις 31 Ιουλίου λήγει η προθεσμία επανένταξης στη ρύθμιση των 72 ή 120 δόσεων καθώς και στη ρύθμιση των 72 δόσεων για χρέη που δημιουργήθηκαν από τον Σεπτέμβριο του 2021 έως τον Δεκέμβριο του 2022. Εφόσον κάποιος που πληροί τις προϋποθέσεις επιθυμεί να είναι ασφαλιστικά ενήμερος και να έχει ιατροφαρμακευτική κάλυψη μετά τον ερχόμενο Φεβρουάριο, θα πρέπει να υποβάλει αίτηση ένταξης έως το τέλος Ιουλίου, καθώς σε αντίθετη περίπτωση (και υπό την προϋπόθεση ότι έως τότε δεν θα έχει ψηφιστεί κάποια νέα ρύθμιση), μοναδική διέξοδος θα είναι η πάγια ρύθμιση των 24 δόσεων. Ο ρυθμός των αιτήσεων είναι αργός, καθώς οι αιτήσεις που έχουν υποβληθεί με το ζόρι ξεπερνούν το 5% των ρυθμίσεων που χάθηκαν.
Πρέπει να σημειωθεί, τέλος, ότι χωρίς προϋποθέσεις εξακολουθεί να χορηγείται έως τον Φεβρουάριο του 2024 η ασφαλιστική ικανότητα για παροχές υγειονομικής περίθαλψης σε είδος, σε ειδικές ομάδες ασφαλισμένων, όπως στους εργαζόμενους στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος και στα Ναυπηγεία Ελευσίνας, στους αναβάτες ιπποδρομιών, στους ξεναγούς, στους άνεργους ελεύθερους επαγγελματίες χωρίς χρέη, σε επιχειρήσεις και εργαζόμενους που διατηρούν επαγγελματική εγκατάσταση ή ασκούν δραστηριότητα σε δήμους που έχουν πληγεί από πυρκαγιές (π.χ. Εύβοια) καθώς και σε εργαζόμενους που έλαβαν, για διάστημα τουλάχιστον 2 μηνών ή 50 ημερών εντός του έτους 2022, αποζημίωση ειδικού σκοπού από το υπουργείο Εργασίας.
Πηγές:
euro2day
{{dname}} - {{date}}
{{body}}
Απάντηση Spam
{{#subcomments}} {{/subcomments}}