Με τη συμμετοχή διακεκριμένων επιστημόνων και 300 συνέδρων ολοκληρώθηκε το 9ο Πανελλήνιο Συνέδριο Εφαρμοσμένης Φαρμακευτικής, που διοργάνωσε αποκλειστικά δια ζώσης, ύστερα από τρία χρόνια πανδημίας, ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, στις 13 και 14 Μαΐου.
Εκτός από τις εξαιρετικά ενδιαφέρουσες επιστημονικές ομιλίες και παρουσιάσεις που είχαν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν, οι συμμετέχοντες φαρμακοποιοί συμπλήρωσαν και ένα ειδικό ερωτηματολόγιο με θέμα «Έλληνες φαρμακοποιοί στην πανδημία». Στόχος της πρωτοβουλίας αυτής ήταν να γίνει μια αποτίμηση του ρόλου που διαδραμάτισαν οι φαρμακοποιοί τον καιρό της πανδημίας, των δυσκολιών που συνάντησαν στην καθημερινότητά τους, της στήριξης ή μη εκ μέρους πολιτείας, αλλά και της δυνατότητας να αναλάβουν και επιπλέον υπηρεσίες υγείας προς όφελος των πολιτών. Τα συμπεράσματα που θα προκύψουν θα κωδικοποιηθούν και θα δοθούν στη δημοσιότητα.
Κατά την επίσημη έναρξη του συνεδρίου, το Σάββατο 13 Μαΐου, ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Διονύσιος Ευγενίδης καλωσόρισε τους συνέδρους και επισήμανε, μεταξύ άλλων, ότι«την περίοδο της πανδημίας και των lockdowns αναδείχτηκε ο σημαντικός ρόλος του φαρμακοποιού, που τα προηγούμενα χρόνια των μνημονίων είχε αμφισβητηθεί. Σταθήκαμε αρωγοί της πολιτείας, ενώ ταυτόχρονα εμπλουτίστηκε ο ρόλος μας με νέες υπηρεσίες, οι οποίες θα ενισχυθούν και με άλλες στο εγγύς και το απώτερο μέλλον. Τα φαρμακεία εκσυγχρονίζονται και παρακολουθούν τις εξελίξεις. Εκείνο που θα πετύχουμε μέσω της θέσπισης των υπηρεσιών είναι να βάλουμε τα θεμέλια για να αναδείξουμε τη θέση μας στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας».
Όπως τόνισε ο κ. Ευγενίδης, «όλοι οι υγειονομικοί, κυρίως οι γιατροί και οι φαρμακοποιοί, πρέπει να συνεργαζόμαστε εφόσον κοινός στόχος μας είναι να υπηρετούμε τους συμπολίτες μας και να συμβάλουμε στη βελτίωση της υγείας τους. Είναι σημαντικό να πορευόμαστε μαζί, με διακριτούς ρόλους, για να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για τους συμπολίτες μας».
Χαιρετισμό απηύθυναν ο Κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών Υγείας ΑΠΘ, καθηγητής Θεόδωρος Ι. Δαρδαβέσης, ο οποίος μίλησε για την ποιότητα και το ενδιαφέρον που παρουσιάζει το ΠΣΕΦ και ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, Απόστολος Βαλτάς, ο οποίος, μέσωδιαδικτυακής σύνδεσης, επισήμανε ότι «πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι οι αλλαγές για τα φαρμακεία της Ευρώπης και για όλα τα φαρμακεία σε παγκόσμιο επίπεδο είναι τέτοιες που θα πρέπει να αναλάβουμε τις ευθύνες μας και να αποδείξουμε ότι στα θέματα της πρόληψης οι φαρμακοποιοί είμαστε πρωτοπόροι. Επομένως αυτό που έχουμε ξεκινήσει και θα συνεχιστεί με οποιαδήποτε κυβέρνηση είναι ότι σε θέματα προληπτικού χαρακτήρα τα φαρμακεία θα πιστοποιηθούν μέσω των Σχολών, διότι εμείς θα συνεργαστούμε με την πολιτεία και θα αναλάβουμε αυτό το βάρος. Το φαρμακείο αλλάζει και εκσυγχρονίζεται».
Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου πραγματοποιήθηκαν τρία στρογγυλά τραπέζια με θέματα «Νεότερες εξελίξεις στον σακχαρώδη διαβήτη», «Επίκαιρα θέματα Παθολογίας» και «Επίκαιρα θέματα θεραπευτικής της Νευρολογίας».Επιπλέον υπήρχε ενότητα με θέμα «Υπηρεσίες υγείας και πρόληψη στην πρωτοβάθμια φροντίδα: Μια νέα εποχή για το ελληνικό κοινοτικό φαρμακείο», ενώ πραγματοποιήθηκαν 14 επιστημονικές ομιλίες ιατρικού και φαρμακευτικού ενδιαφέροντος.
Το 9ο Πανελλήνιο Συνέδριο Εφαρμοσμένης Φαρμακευτικής τελούσε υπό την αιγίδα του Τμήματος Φαρμακευτικής ΑΠΘ, του Τμήματος Φαρμακευτικής ΕΚΠΑ, του Τμήματος Φαρμακευτικής Πανεπιστημίου Πατρών και του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου.
{{dname}} - {{date}}
{{body}}
Απάντηση Spam
{{#subcomments}} {{/subcomments}}