Οι καρδιολογικοί ασθενείς μπορούν να απολαμβάνουν με ασφάλεια την ερωτική συνεύρεση με τον/την σύντροφό τους, υπό την προϋπόθεση ότι θα είναι σταθεροί και δεν θα εμφανίζουν συμπτώματα. Παράλληλα, σε συνεννόηση με τον γιατρό τους μπορούν να ασκούνται, ενώ είναι σημαντικό να εντάξουν στη διατροφή τους τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες. Οι περισσότεροι μπορούν να επιστρέψουν στην εργασία τους και στις βασικές καθημερινές τους δραστηριότητες, ενώ υπό όρους μπορούν να συνεχίσουν τα χόμπι τους.
Σε διαδραστική ημερίδα που διοργανώνει το απόγευμα της Τετάρτης στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, η Γ Καρδιολογική Κλινική του ΑΠΘ κάνει έναν πρώτο απολογισμό των δύο επιτυχημένων κύκλων σεμιναρίων του «Σχολείου Ασθενών με Καρδιαγγειακές Παθήσεις» που υλοποίησε, και προχωράει στο επόμενο βήμα, που είναι η διάχυση της γνώσης στο ευρύ κοινό. Η ιστοσελίδα του Σχολείου Ασθενών (https://cardio-school.com/) είναι ήδη στον «αέρα», παρέχοντας αξιόπιστες πρακτικές συμβουλές στους ασθενείς και στους φροντιστές τους, ενώ θα γίνει επίδειξη και ενημέρωση για τα «έξυπνα» ρολόγια και άλλες ψηφιακές εφαρμογές που χρησιμοποιούνται για την πρόληψη και αντιμετώπιση καρδιακών παθήσεων. Παράλληλα, οι συμμετέχοντες θα εκπαιδευτούν στην καρδοπνευμονική αναζωογόνηση (ΚΑΡΠΑ) και τη χρήση αυτόματου εξωτερικού απινιδωτή.
Σεξουαλική ζωή
Οι επιστημονικές έρευνες έχουν δείξει πως τα περιστατικά αιφνίδιου θανάτου και ανακοπής κατά τη διάρκεια της ερωτικής επαφής είναι ελάχιστα διεθνώς. Μια ισορροπημένη σεξουαλική ζωή συμβάλλει, όπως και η άσκηση, στη γενικότερη σωματική και ψυχολογική υγεία των καρδιολογικών ασθενών.
«Οι καρδιολογικοί ασθενείς που στην καθημερινότητά τους δεν εμφανίζουν συμπτώματα μπορούν να χαίρονται τους ερωτικούς συντρόφους τους», ανέφερε ως γενική αρχή ο καθηγητής Καρδιολογίας του ΑΠΘ και διευθυντής της Γ Καρδιολογικής Κλινικής στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο, Βασίλης Βασιλικός, συμβουλεύοντας παράλληλα τους παντρεμένους να προτιμούν την ερωτική επαφή εντός γάμου, προς αποφυγή επιπλέον …στρες και ενοχών.
Όπως διευκρίνισε ο ίδιος, η γενική αρχή για μια ασφαλή ερωτική ζωή είναι ο ασθενής να είναι σταθερός και αυτό να έχει αποδειχτεί από τις εξετάσεις του. «Σταθερός σημαίνει να κάνει ό,τι κάνει συνήθως, χωρίς να κουράζεται πιο εύκολα, ακόμη και αν δεν έχει πόνο στο στήθος ή κάποιο άλλο σύμπτωμα. Όπως ανεβαίνει δύο πατώματα μπορεί να κάνει και την ερωτική πράξη», είπε και πρόσθεσε πως σε περίπτωση λήψης κάποιου βοηθήματος, που ρίχνει την πίεση, είναι καλό να μην πάρει το χάπι για την πίεση ή να το πάρει αργότερα.
Σε περίπτωση κάποιου συμπτώματος στη διάρκεια της επαφής, όπως στηθάγχη, δύσπνοια, βήχα, συνιστάται άμεση διακοπή της συνεύρεσης και η ενημέρωση του θεράποντος γιατρού.
Κουβέντα καφενείου και «πληροφοριορύπανση»
Μπορώ να επιστρέψω στη δουλειά μου; Θα ξαναπάθω έμφραγμα; Μπορώ να πάω για ψάρεμα; Πειράζει αν πάρω το φάρμακο λίγο αργότερα; Οι συνήθεις ερωτήσεις των 65 καρδιολογικών ασθενών που συμμετείχαν στους δύο κύκλους του Σχολείου μοιάζουν προφανείς, αλλά οι απαντήσεις είναι περισσότερο σύνθετες. Η προσέγγιση πρέπει να είναι εξατομικευμένη, καθώς όλοι οι ασθενείς δεν είναι ίδιοι, ενώ το πρόβλημα της «πληροφοριορύπανσης» μέσω του διαδικτύου- και όχι μόνο- θολώνει την εικόνα. Το παράδειγμα μιας «κουβέντας καφενείου» που επικαλέστηκε ο κ.Βασιλικός είναι χαρακτηριστικό:
«Τρεις ασθενείς με την ίδια πάθηση, συνομιλούν στο καφενείο. Ο ένας πήγε στο γιατρό της γειτονιάς, ο δεύτερος σε καθηγητή, ο τρίτος έχει έναν γνωστό που σπουδάζει ιατρική. Τους είπαν τα ίδια πράγματα με άλλο τρόπο και εκεί αρχίζουν διάφορα», είπε, σημειώνοντας πως με την ανταλλαγή αυτών των εμπειριών μπορεί κάποιος να πάρει το φάρμακο του άλλου ή και τα δύο, με απρόβλεπτα αποτελέσματα. «Έχουν συμβεί αυτά, τα βλέπουμε. Υπάρχουν πράγματα πολύ απλά, που αν αρχίσουν να ξεκαθαρίζουν θα έχουμε κατά 20% με 30% μείωση επανεισαγωγών στα νοσοκομεία και άσκοπων επισκέψεων, με οικονομικό όφελος και για το σύστημα. Αυτό είναι ένα μεγάλο κομμάτι της μαύρης τρύπας της υγείας», τόνισε.
«Έξυπνα» ρολόγια και εφαρμογές
Καρδιολόγοι, αλλά και ειδικοί του τομέα της πληροφορικής θα εξηγήσουν στο κοινό τον τρόπο λειτουργίας των ψηφιακών εργαλείων και εφαρμογών που υπάρχουν σήμερα στη διάθεση των καταναλωτών και κατά πόσο αυτά βοηθούν στην πρόληψη και αντιμετώπιση καρδιολογικών προβλημάτων.
Ο συντονιστής του Σχολείου Ασθενών και του ιατρείου καρδιαγγειακής πρόληψης και ψηφιακής καρδιολογίας της Κλινικής, καρδιολόγος Κώστας Μπακογιάννης, ρωτήθηκε για τον βαθμό ακρίβειας και αξιοπιστίας αυτών των εργαλείων.
«Υπάρχουν διάφορες διαβαθμίσεις αξιοπιστίας και ασφάλειας. Πολλά βασίζονται σε οπτικούς αισθητήρες. Μπορεί ένα smartwatch να έχει διαφορετική προσέγγιση αν το έχω σφιχτά ή χαλαρά στον καρπό, αν είμαι ιδρωμένος ή αν είμαι πιο σκουρόχρωμος ή πιο ανοιχτόχρωμος», είπε και πρόσθεσε: «Μέσα από την συμβουλευτική και εκπαίδευση, μπορεί κάποιος να τα χρησιμοποιεί με κριτική σκέψη και κυρίως να μάθει να ακούει τον εαυτό του. Αν για παράδειγμα νιώσω ένα φτερούγισμα, σε συνδυασμό και με μια μέτρηση στο ρολόι, μπορεί να με κινητοποιήσει να συμβουλευτώ τον γιατρό, ή αν είναι πολύ οξύ να πάω στα επείγοντα κάποιου νοσοκομείου».
Στην ιστοσελίδα του Σχολείου Ασθενών μπορεί ο ασθενής και ο φροντιστής του να ενημερωθεί για πρακτικά θέματα καθημερινότητας, να διαβάσει τις απαντήσεις σε συχνές ερωτήσεις και ανησυχίες, ενώ δίνεται η δυνατότητα επικοινωνίας με τους γιατρούς για κάποια απορία. Ειδικά modules απευθύνονται στους ασθενείς που παρακολουθούν το Σχολείο, παρέχοντας φρεσκάρισμα γνώσης που αφορούν καθημερινές συνήθειες, διατροφή και άσκηση.
Η οπτική των ασθενών
Ο καρδιολογικός ασθενής, Νίκος Καρακώστας, μοιράστηκε την εμπειρία του από την συμμετοχή του στο Σχολείο Ασθενών, που τον βοήθησε όπως είπε, να διαφωτιστεί σε μια σειρά από απορίες. Ένα κρίσιμο παράδειγμα, στο οποίο αναφέρθηκε, αφορά την συνέπεια στη λήψη της φαρμακευτικής αγωγής. «Έμαθα να είμαι συνεπής στην ακριβή ώρα που θα παίρνω το φάρμακό μου», είπε, ενώ έκανε αναφορά και στο θέμα της συντήρησης του φαρμάκου. «Δεν έχει σημασία μόνο να το παίρνεις στην κατάλληλη ώρα. Κάποιος μπορεί να το έχει στο αυτοκίνητο, ώστε να μην ξεχνάει να το παίρνει στη σωστή ώρα, αλλά εκεί μέσα να εκτίθεται σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες που επηρεάζουν τη δραστικότητά του», πρόσθεσε.
{{dname}} - {{date}}
{{body}}
Απάντηση Spam
{{#subcomments}} {{/subcomments}}