Αρκετές μελέτες σε διεθνές επίπεδο αναδεικνύουν τον αποικισμό των πνευστών μουσικών οργάνων από βακτήρια, μύκητες και μυκοβακτηρίδια, τα οποία υπάρχει κίνδυνος να δημιουργήσουν διασπορά σε μουσικούς που κάνουν κοινή χρήση των οργάνων αυτών.
Στο πλαίσιο του 6ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Νοσημάτων Θώρακος στη Θεσσαλονίκη παρουσιάζεται ενδιαφέρον περιστατικό που αντιμετώπισαν πνευμονολόγοι του νοσοκομείου «Σωτηρία», προκειμένου να τονιστεί η κρισιμότητα της έγκαιρης διάγνωσης παρόμοιων λοιμώξεων, καθώς η εκρίζωση μετά από εκτεταμένες αλλοιώσεις είναι δύσκολη, πολύπλοκη και μακρόχρονη.
Το περιστατικό αφορά άνδρα, 61 ετών, επαγγελματία μουσικό πνευστού οργάνου, ενεργό καπνιστή, με ατομικό αναμνηστικό ήπιας Χρόνιας Αποφρακτικής Πνευμονοπάθειας. Νόσησε από COVID-19 και σε αξονική θώρακος που έγινε ένα μήνα μετά παρουσίαζε εκτεταμένες κυστικές βρογχεκτασίες στο άνω και κορυφαίο τμήμα του δεξιού κάτω λοβού, οζόμορφες πυκνωτικές αλλοιώσεις δεξιού πνεύμονα και πολλαπλές μικροοζώδεις σκιάσεις άμφω. Ο ασθενής ανέφερε δεκατική πυρετική κίνηση και παραγωγικό βήχα από διμήνου. Υποβλήθηκε τότε σε επαναληπτική CT θώρακος και εντοπίστηκαν νέα ευρήματα με κοιλοτικές βλάβες πνεύμονα με περιεχόμενο εντός αυτών, ενώ παρέμεναν οι πολλαπλές μικροοζώδεις αλλοιώσεις ποικίλου μεγέθους. Δεν προχώρησε τότε σε διερεύνηση αλλά λόγω αιμόπτυσης και απώλειας βάρους επισκέφτηκε τα Επείγοντα όπου προγραμματίστηκε βρογχοσκόπηση και νέα CT θώρακος. Τα ευρήματα ήταν ίδια, με επιδείνωση, αύξηση της έκτασης οζιδίων και νέα αλλοίωση. Ακολούθησε εργαστηριακός έλεγχος και καλλιέργειες για κοινά μικρόβια. Η υγρή καλλιέργεια για b-Koch από το BAL ήταν θετική (100-200 αποικίες) για άτυπα μυκοβακτηρίδια (Myc Avium Intracellulare). Έγινε έναρξη της κατάλληλης αγωγής.
Όπως αναφέρουν οι συγγραφείς της μελέτης (Μ. Γαγγάδη, Θ. Ανδρονίκου, Ε. Μοσχοτζοπούλου, Η. Καΐνης από την 10η Πνευμονολογική Κλινική, Γ.Ν.Ν.Θ.Α. «Η ΣΩΤΗΡΙΑ» και Χ. Μόσχος από το Αντιφυματικό Τμήμα του ίδιου νοσοκομείου), τα άτυπα μυκοβακτηρίδια βρίσκονται σε μεγάλες συγκεντρώσεις στο χώμα και σε μέρη με υγρασία όπως π.χ οι σωλήνες ύδρευσης. Είναι ανθεκτικά στο νερό και σε διάφορα χημικά για αυτό ανευρίσκονται ακόμη και στο πόσιμο νερό, σε ντουζιέρες αλλά και σε σάουνες.
«Υπάρχουν αναφορές ότι μπορούν να παραμείνουν στους αυλούς πνευστών οργάνων αρκετές ημέρες και δύσκολα απομακρύνονται. Οι πνευμονικές λοιμώξεις από άτυπα είναι πιο συχνές σε καπνιστές, ανοσοκατεσταλμένους και άτομα με ΧΑΠ», επισημαίνουν, διευκρινίζοντας ότι στον συγκεκριμένο ασθενή οι κοιλοτικές βλάβες μπορεί να ήταν αποτέλεσμα της Covid-19 λοίμωξης ή μιας χρονίζουσας λοίμωξης από το άτυπο μυκοβακτηρίδιο ή και συνδυασμός των δύο.
«Η έγκαιρη διάγνωση αυτών των λοιμώξεων είναι απαραίτητη γιατί η αντιμετώπιση και η εκρίζωση τους από εκτεταμένες αλλοιώσεις είναι δύσκολη, και απαιτεί πολύπλοκες θεραπείες που μπορεί να διαρκέσουν πολλά έτη», καταλήγουν.
{{dname}} - {{date}}
{{body}}
Απάντηση Spam
{{#subcomments}} {{/subcomments}}