Επιστήμη & Ζωή

Διατροφή με πολλά ωμέγα-3 λιπαρά οξέα είναι πιθανόν να συμβάλλει στην επιβράδυνση της εξέλιξης της νόσου ALS

Η σχέση που ανακάλυψε η έρευνα μεταξύ διατροφής και Αμυοτροφικής Πλευρικής Σκλήρυνσης είναι ενδιαφέρουσα και υποδεικνύει αλλά δεν αποδεικνύει ότι άνθρωποι με τη νόσο ενδεχομένως  μπορεί να ωφεληθούν από την ενσωμάτωση περισσότερων ωμέγα-3 λιπαρών οξέων στη διατροφή τους.


Πέμπτη, 22 Ιουνίου 2023, 17:54

Εύη Ψωμιάδου
Υπεύθυνη Ύλης

Η κατανάλωση ωμέγα-3 λιπαρών οξέων όπως έλαιο λιναρόσπορου και καρύδια μπορεί ενδεχομένως να συμβάλλει στην επιβράδυνση της πτώσης της σωματικής λειτουργίας που συνδέεται με τη νόso ALS, υποδεικνύει νέα έρευνα.

Ο  Dr. Kjetil Bjornevik, του Harvard T.H. Chan School of Public Health, δήλωσε ότι η σχέση που ανακάλυψε η έρευνα μεταξύ διατροφής και ALS είναι ενδιαφέρουσα και υποδεικνύει αλλά δεν αποδεικνύει ότι άνθρωποι με τη νόσο ενδεχομένως  μπορεί να ωφεληθούν από την ενσωμάτωση περισσότερων ωμέγα-3 λιπαρών οξέων στη διατροφή τους.

Η κατανάλωση περισσότερων ωμέγα-6 λιπαρών οξέων θα μπορούσε επίσης να είναι ωφέλιμη, ανακάλυψαν οι ερευνητές.

Οι ερευνητές παρακολούθησαν 449 ανθρώπους με ALS για 18 μήνες. Η μέση ηλικία τους ήταν τα 58 χρόνια. Ποσοστό περίπου 28% πέθαναν έως το τέλος τη μελέτης.

Ωμέγα-3 λιπαρό οξύ, το άλφα- λινολεϊκό οξύ, ήταν το πιο ωφέλιμο.

Περιέχεται στον λιναρόσπορο, τα καρύδια, τους σπόρους chia και σε πολλά φυτικά έλαια.

Συμμετέχοντες με την υψηλότερη ποσότητα άλφα-λινολεϊκού οξέος είχαν σκορ κατά μέσον όρο 38.3 στην έναρξη. Οσοι είχαν τη χαμηλότερη ποσότητα είχαν σκορ 37.6.

Λιγότεροι συμμετέχοντες από την ομάδα με το περισσότερο άλφα- λινολεϊκό οξύ πέθαναν κατά τη διάρκεια της μελέτης, με 21 θανάτους  (19%) έναντι της ομάδας με το χαμηλότερο, με 37 θανάτους (33%).

Συμμετέχοντες με την υψηλότερη συγκέντρωση άλφα- λινολεϊκού οξέος είχαν 50% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου κατά τη διάρκεια της μελέτης έναντι συμμετεχόντων  με τη χαμηλότερο ποσότητα.

Υψηλότερα επίπεδα ενός ωμέγα-3 λιπαρού οξέος-εικοσιπενταενοϊκό οξύ, επίσης συνδέονταν με χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου κατά τη διάρκεια της μελέτης. Περιέχεται σε λιπαρά ψάρια και συμπληρώματα ιχθυελαίων.
Το λινολεικό οξύ, ωμέγα-6 λιπαρό οξύ, συνδεόταν επίσης με βελτιωμένη επιβίωση. Περιέχεται σε φυτικά έλαια, ξηρούς καρπούς, κρέας και αυγά.

Οι ερευνητές δεν είχαν πρόσβαση στη συνολική διατροφή των συμμετεχόντων, κάτι που θεωρείται περιορισμός της έρευνας.

Tα αποτελέσματα δημοσιεύτηκαν στο Neurology.

 

Πηγές:
Neurology.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Loading ...
Προσθήκη Σχολίου

ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ IATRONET.GR

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας


Εμείς και οι συνεργάτες μας χρησιμοποιούμε τεχνολογίες, όπως cookies, και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως διευθύνσεις IP και αναγνωριστικά cookies, για να προσαρμόζουμε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο με βάση τα ενδιαφέροντά σας, για να μετρήσουμε την απόδοση των διαφημίσεων και του περιεχομένου και για να αποκτήσουμε εις βάθος γνώση του κοινού που είδε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο. Κάντε κλικ παρακάτω για να συμφωνήσετε με τη χρήση αυτής της τεχνολογίας και την επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων για αυτούς τους σκοπούς. Μπορείτε να αλλάξετε γνώμη και να αλλάξετε τις επιλογές της συγκατάθεσής σας ανά πάσα στιγμή επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο.

Πολιτική Cookies
& Προστασία Προσωπικών Δεδομένων