Στέφανος Κοτζαμάνης
Στο πλαίσιο της χθεσινής ετήσιας τακτικής γενικής συνέλευσης της εταιρείας, ο πρόεδρος του Ιατρικού Αθηνών Γιώργος Αποστολόπουλος εκτίμησε ότι η εισηγμένη θα εμφανίσει φέτος σαφώς υψηλότερες επιδόσεις σε σχέση με πέρυσι, με την πορεία του πρώτου εξαμήνου να επιβεβαιώνει την προαναφερθείσα εκτίμηση.
Συνολικότερα, τόσο ο πρόεδρος του ομίλου, όσο και ο CEO Βασίλης Αποστολόπουλος εξέφρασαν την αισιοδοξία τους για τις προοπτικές των επόμενων ετών, αναφερόμενοι μεταξύ άλλων:
Στις δρομολογούμενες επενδύσεις που αφορούν τόσο την ολοκλήρωση της επέκτασης του Διαβαλκανικού Κέντρου στη Θεσσαλονίκη (το Σεπτέμβριο προγραμματίζονται τα σχετικά εγκαίνια, με τη δημιουργία νέας ογκολογικής μονάδας), όσο και τη σχεδιαζόμενη επέκταση των εγκαταστάσεων του Αμαρουσίου σε όμορο χώρο, με στόχο την αύξηση του capacity.
Αιχμή του δόρατος της νέας αναπτυξιακής κίνησης θα αποτελέσουν το καρδιολογικό και το ογκολογικό τμήμα, ενώ παράλληλα δρομολογούνται σημαντικά ανοίγματα, όπως για παράδειγμα στις παθήσεις άνοιας και αλτσχάιμερ.
Πέραν της οργανικής ανάπτυξης, ο όμιλος είναι διατεθειμένος να δραστηριοποιηθεί μελλοντικά και στο μέτωπο των εξαγορών, ενώ παράλληλα διαθέτει και δική του έκταση προς ενδεχόμενη αξιοποίηση της τάξεως των εκατό στρεμμάτων στην Παιανία.
Σχέσεις ιδιωτικής υγείας και Πολιτείας
Ο πρόεδρος του Ιατρικού Αθηνών εξέφρασε τη συγκρατημένη αισιοδοξία του για μια αλλαγή πολιτικής από τη νέα κυβέρνηση που προέκυψε πρόσφατα, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι: «Άποψή μου αποτελεί ότι ο ιδιωτικός τομέας στην υγεία μπορεί να λειτουργεί συμπληρωματικά με τον κρατικό και θα πρέπει να προχωρήσουμε σε μια συμφωνία των δύο πλευρών πάνω σε μια λογική βάση. Εμείς για παράδειγμα στη μονάδα του Περιστερίου εξυπηρετούμε τους ασθενείς του Αττικού Νοσοκομείου που θα νοσηλεύονταν σε ράντζα και στο τέλος της ημέρας το δημόσιο -αν συνυπολογιστούν τα claw back και rebate- εξοικονομεί κόστος. Από την υπόθεση αυτή, όλοι βγαίνουν κερδισμένοι.
Μέσα από μια ευρύτερη συνεργασία θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί και το επαχθές ζήτημα των rebate και claw back που ξεκίνησαν να εφαρμόζονται σε… προσωρινή βάση πριν δέκα χρόνια για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση των μνημονίων, πλην όμως συνεχίζονται μέχρι σήμερα παρά το ότι η οικονομία μας έχει ισορροπήσει και η χώρα βρίσκεται κοντά στη λήψη επενδυτικής βαθμίδας. Ήδη από την προηγούμενη θητεία της, η κυβέρνηση είχε δείξει κάποια σημεία θετικών προθέσεων και ενεργειών και τώρα πιστεύουμε ότι οι συνθήκες έχουν ωριμάσει για να προχωρήσουμε περαιτέρω. Άλλωστε, ας μην ξεχνούμε ότι τα ζητούμενα του rebate και του claw back αποτελούν θέματα επί των οποίων θα αποφανθεί η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου».
Το 2022 το Ιατρικό Αθηνών αύξησε τον κύκλο εργασιών του από τα 226 στα 233,4 εκατ. ευρώ, πλην όμως λόγω του σαφώς μεγαλύτερου ενεργειακού κόστους, είδε το EBITDA να μειώνεται από τα 35,6 στα 32,1 εκατ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη από τα 15,05 στα 6,84 εκατ. ευρώ. Στη μείωση των κερδών συνετέλεσε και η απουσία έκτακτου κέρδους που είχε προκύψει το 2021 από την πώληση της Γαία.
ΥΓ1: Στα πλαίσια της χθεσινής ετήσιας τακτικής γενικής συνέλευσης, ψηφίστηκε μεταξύ άλλων η επιστροφή κεφαλαίου ύψους 0,03 ευρώ ανά μετοχή. Επίσης, η εισηγμένη προχώρησε σε διεύρυνση του καταστατικού της, έτσι ώστε να έχει τη δυνατότητα να δραστηριοποιηθεί και στο χώρο της πρωτοβάθμιας φροντίδας.
ΥΓ2: Η διοίκηση του Ομίλου υποσχέθηκε ότι θα εξετάσει το ζήτημα της χαμηλής εμπορευσιμότητας της μετοχής, συμπληρώνοντας πως διάφορα deals που έλαβαν χώρα στον κλάδο της υγείας, έγιναν με υψηλότερους πολλαπλασιαστές κερδών από αυτούς του Ιατρικού Κέντρου στην τρέχουσα χρηματιστηριακή συγκυρία
Πηγές:
euro2day
{{dname}} - {{date}}
{{body}}
Απάντηση Spam
{{#subcomments}} {{/subcomments}}