Το ήμισυ του παγκόσμιου πληθυσμού εξακολουθεί να μην έχει επαρκή πρόσβαση σε ασφαλές πόσιμο νερό, αποχέτευση και υγιεινή, γεγονός που θα μπορούσε να έχει αποτρέψει τουλάχιστον 1,4 εκατομμύρια θανάτους και 74 εκατομμύρια έτη ζωής προσαρμοσμένα στην αναπηρία το 2019, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (Π.Ο.Υ) και ένα συνοδευτικό άρθρο που δημοσιεύθηκε στο "The Lancet".
"Με τους αυξανόμενους κινδύνους για την υγεία, την πρόσβαση σε ασφαλές πόσιμο νερό, αποχέτευση και υγιεινή εν μέσω συγκρούσεων, εμφάνισης της μικροβιακής αντοχής, επανεμφάνισης χολέρας και μακροπρόθεσμων απειλών από την κλιματική αλλαγή, είναι επιτακτική η ανάγκη για επενδύσεις όσο ποτέ αλλοτε" δήλωσε η Δρ. Maria Neira, Διευθύντρια του Τμήματος Περιβάλλοντος, Κλιματικής Αλλαγής και Υγείας του ΠΟΥ.
"Έχουμε δει βελτιώσεις στα επίπεδα των υπηρεσιών πρόσβασης στο καθαρό νερό και την υγιεινή τα τελευταία 10 χρόνια, αλλά η πρόοδος αυτή είναι άνιση και ανεπαρκής"
Η επικαιροποίηση του 2019 παρουσιάζει εκτιμήσεις της επιβάρυνσης των ασθενειών που αποδίδονται σε μη ασφαλές πόσιμο νερό, αποχέτευση και υγιεινή για 183 κράτη μέλη του Π.Ο.Υ με ανάλυση ανά περιοχή, ηλικία και φύλο για το έτος 2019. Οι εκτιμήσεις βασίζονται σε τέσσερις τομείς υγείας: διάρροια, οξείες αναπνευστικές λοιμώξεις, υποσιτισμός και μεταδιδόμενες από το έδαφος ελμινθιάσεις.
Οι διαρροϊκές νόσοι αντιπροσώπευαν το μεγαλύτερο μέρος της αποδιδόμενης επιβάρυνσης, με πάνω από ένα εκατομμύριο θανάτους. Ο δεύτερος μεγαλύτερος συντελεστής ήταν οι οξείες αναπνευστικές λοιμώξεις από ανεπαρκή υγιεινή των χεριών, οι οποίες συνδέθηκαν με 356.000 θανάτους.
Μεταξύ των παιδιών κάτω των πέντε ετών, η μη ασφαλής πρόσβαση σε καθαρό νερό ήταν υπεύθυνη για 395.000 θανάτους , αντιπροσωπεύοντας το 7,6% όλων των θανάτων σε αυτή την ηλικιακή ομάδα. Συγκεκριμένα περιελάμβανε
273. 000 θανάτους από διάρροια και 112.000 θανάτους από οξείες αναπνευστικές λοιμώξεις. Οι ασθένειες αυτές είναι οι δύο πρώτες μολυσματικές αιτίες θανάτου για τα παιδιά κάτω των πέντε ετών παγκοσμίως.
Σημειώθηκαν σημαντικές διαφορές μεταξύ των περιφερειών και των εισοδηματικών ομάδων. Περισσότερα από τα τρία τέταρτα του συνόλου των θανάτων που οφείλονται σε μη πρόσβαση σε καθαρό νερό σημειώθηκαν στις περιοχές της Αφρικής και της Νοτιοανατολικής Ασίας του Π.Ο.Υ, ενώ το 89% των αποδιδόμενων θανάτων προέρχονταν από χώρες με χαμηλό και χαμηλό μεσαίο εισόδημα.
Ωστόσο, ακόμη και οι χώρες υψηλού εισοδήματος διατρέχουν κίνδυνο, καθώς το 18% του φορτίου των διαρροϊκών ασθενειών θα μπορούσε να αποφευχθεί μέσω βελτιωμένων πρακτικών υγιεινής των χεριών.
Φ.Ζ
{{dname}} - {{date}}
{{body}}
Απάντηση Spam
{{#subcomments}} {{/subcomments}}