Απάντηση στο ερώτημα αν η διάσειση εγκεφάλου μπορεί να έχει επιπτώσεις στον δείκτη νοημοσύνης των παιδιών δίνει μια νέα έρευνα, στην οποία συγκρίθηκαν οι νοητικές δεξιότητες παιδιών και εφήβων με διάσειση με εκείνες συνομηλίκων τους που είχαν υποστεί διάστρεμμα αστραγάλου ή κάταγμα οστού.
Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Pediatrics και είναι καθησυχαστική για τους γονείς, δεδομένου ότι είναι συχνοί οι τραυματισμοί των παιδιών και των εφήβων στο κεφάλι.
Στην έρευνα εντάχθηκαν 866 ανήλικοι τραυματίες, 8-17 ετών, που είχαν μεταφερθεί στα επείγοντα περιστατικά επτά νοσοκομείων σε ΗΠΑ και Καναδά. Τα 566 είχαν πάθει διάσειση εγκεφάλου και τα υπόλοιπα είχαν νοσηλευθεί για ορθοπεδικούς τραυματισμούς (κυρίως κατάγματα και διαστρέμματα).
Όλα τα παιδιά υποβλήθηκαν σε κλασικά τεστ IQ είτε σε διάστημα 3-18 ημερών από τον τραυματισμό τους, είτε 3 μήνες αργότερα.
Συνολικά, ο δείκτης νοημοσύνης όλων των παιδιών ήταν παραπλήσιος, ανεξάρτητα από το πόσο σύντομα ή αργά μετά τον τραυματισμό έγινε το τεστ. Επιπρόσθετα, οι μέσες τιμές του IQ που κατέγραψε η έρευνα, όσον αφορά τη σκέψη και τη γλωσσική δεξιότητα, βρισκόταν εντός των φυσιολογικών ορίων.
Αυτό ίσχυε ακόμα και για παιδιά που είχαν και παλαιότερη διάσειση εγκεφάλου, λένε οι ερευνητές.
Τα ευρήματα αυτά σημαίνουν πως η διάσειση εγκεφάλου είναι απίθανο να έχει μόνιμες νοητικές συνέπειες στα παιδιά, όταν αντιμετωπίζεται σωστά, δήλωσε η κύρια ερευνήτρια Ashley Ware, επίκουρη καθηγήτρια Νευροψυχολογίας στο Georgia State University.
Η διάσειση είναι ένα είδος τραυματικής κάκωσης εγκεφάλου, που εκδηλώνεται όταν ο εγκέφαλος τραντάζεται μέσα στο κρανίο. Μπορεί να έχει διάφορα άμεσα συμπτώματα, όπως πονοκέφαλο, σύγχυση, ζάλη και γενικό αίσθημα κακουχίας.
Οι πιο σοβαροί τραυματισμοί στο κεφάλι (κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις) μπορεί να επηρεάσουν μακροπρόθεσμα τις νοητικές λειτουργίες των παιδιών.
Πηγές:
Pediatrics
{{dname}} - {{date}}
{{body}}
Απάντηση Spam
{{#subcomments}} {{/subcomments}}