Ανάμεσα σε δεκάδες καινοτόμες εφαρμογές και εκθέματα πανεπιστημίων απ΄ όλη τη χώρα, οι επισκέπτες του περιπτέρου της Academia στην 87η ΔΕΘ βρίσκουν ένα ομοίωμα - εκπαιδευτικό πρόπλασμα ασθενούς που ξαπλώνει στο κρεβάτι. Ο Εμμανουήλ Σμυρνάκης, αναπληρωτής καθηγητής Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας - Ιατρικής Εκπαίδευσης του Τμήματος Ιατρικής ΑΠΘ, μαζί με φοιτητές του, βρίσκονται εκεί προκειμένου να δείξουν στους πολίτες πώς μπορούν να κάνουν μια υποδόρια ή ενδομυϊκή ένεση, να περιποιηθούν ένα τραύμα, να μετρήσουν πίεση και άλλες ζωτικές λειτουργίες.
Είναι ένα πρώτο βήμα μιας προσπάθειας που στο επόμενο διάστημα θα μετεξελιχθεί, με στόχο τη διοργάνωση εκπαιδευτικών σεμιναρίων προς άτυπους φροντιστές, δηλαδή πολίτες που φροντίζουν δικούς τους ανθρώπους ασθενείς στο σπίτι.
Η πρωτοβουλία ανήκει στο Κέντρο Κλινικών Δεξιοτήτων και Προσομοίωσης, μιας δομής μέσα στο Τμήμα Ιατρικής, όπου εκπαιδεύονται σε βασικές δεξιότητες οι φοιτητές των πρώτων ετών σπουδών σε υποδυόμενους ασθενείς, δηλαδή ηθοποιούς, ή με τη χρήση εκπαιδευτικών προπλασμάτων που προσομοιάζουν στο ανθρώπινο σώμα.
Η ιδέα για το άνοιγμα της πρότασης προς την κοινωνία πηγάζει από τη διαπίστωση πως κάποιες από τις απλές αυτές τεχνικές θα ήταν χρήσιμες στους πολίτες. "Υπάρχουν δεξιότητες που προφανώς είναι για τους γιατρούς, άλλες που είναι για τους νοσηλευτές, αλλά υπάρχουν και κάποιες δεξιότητες οι οποίες θα ήταν χρήσιμες για ανθρώπους που φροντίζουν κάποιον δικό τους στο σπίτι, ο οποίος αντιμετωπίζει ένα πρόβλημα υγείας, για ένα διάστημα - ευχόμαστε μικρό - αλλά δυστυχώς κάποιες φορές μεγάλο, καθώς και προς το τέλος της ζωής", λέει στο iatronet.gr ο κ. Σμυρνάκης (φωτογραφία).
Ορισμένες από αυτές τις δεξιότητες είναι η χορήγηση φαρμάκων με ένεση - υποδόρια ή ενδομυϊκή - η μέτρηση και αξιολόγηση της πίεσης, της καρδιακής συχνότητας, των επιπέδων σακχάρου, του οξυγόνου και άλλων ζωτικών σημείων, η περιποίηση μιας πληγής, η αλλαγή ενός τραύματος, η έγερση και μεταφορά ασθενούς κ.ά. "Αυτά που πηγαίνουμε να κάνουμε στο φαρμακείο - κατόπιν πρότασης του γιατρού- αν μπορεί να μετακινηθεί ο ασθενής, ή αν δεν μπορεί να μετακινηθεί, απευθυνόμαστε σε μια υπηρεσία που μπορεί να έρχεται στο σπίτι, κάτι που όμως συνεπάγεται ένα μεγάλο κόστος αν πρόκειται για μια χρόνια κατάσταση", εξηγεί, διευκρινίζοντας πως "είναι θέμα βημάτων, με την καθοδήγηση ενός επαγγελματία υγείας, ο οποίος θα μας πει ποιοι κίνδυνοι υπάρχουν, τι πρέπει να προσέξουμε".
Τα επόμενα βήματα
Η ανταπόκριση των πολιτών είναι σημαντική στη διάρκεια της παρουσίας της πρότασης στην 87η ΔΕΘ. Πολίτες που περνούν από το stand ζητούν να μάθουν βασικές τεχνικές, ενώ καταθέτουν και τις δικές τους προτάσεις σε μια αμφίδρομη επικοινωνία με τους ανθρώπους του Κέντρου Κλινικών Δεξιοτήτων και Προσομοίωσης.
"Επιβεβαιώνονται οι σκέψεις μας ότι πραγματικά υπάρχει ανάγκη για μια εκπαίδευση των άτυπων φροντιστών και αυτό είναι κάτι που το Πανεπιστήμιο θα μπορούσε να αναπτύξει προς την κοινωνία", λέει ο κ. Σμυρνάκης και αποκαλύπτει τα επόμενα βήματα.
Σε πρώτη φάση θα αναλυθούν οι προτάσεις των πολιτών και θα αξιολογηθούν οι δεξιότητες αιχμής, από τις οποίες πρέπει να ξεκινήσει το εγχείρημα, το οποίο θα διαδοθεί και μέσα από τους συλλόγους ασθενών. Στη συνέχεια, σχεδιάζεται να διοργανωθούν σεμινάρια εκπαίδευσης, σε συνεργασία του Τμήματος Ιατρικής του ΑΠΘ με την Εταιρεία Έρευνας και Εκπαίδευσης Κλινικών Δεξιοτήτων, που είχε αναλάβει σχετική πρωτοβουλία πριν από την πανδημία.
"Προχωράμε βήμα προς βήμα, με προσοχή, με ευαισθησία και αξιολόγηση, ώστε να πετύχει τους στόχους του χωρίς περαιτέρω κινδύνους», επισημαίνει ο αναπληρωτής καθηγητής.
Το κόστος του εγχειρήματος θα γίνει προσπάθεια να καλυφθεί από χορηγίες, με στόχο να μην υπάρξει οικονομική επιβάρυνση των φροντιστών που θα συμμετάσχουν στα σεμινάρια. Σε περίπτωση που χρειαστεί κάποια συμμετοχή του πολίτη, το ύψος της θα περιοριστεί σε αυτό που χρειάζεται για τη λειτουργία του σεμιναρίου και την αγορά των αναλώσιμων.
{{dname}} - {{date}}
{{body}}
Απάντηση Spam
{{#subcomments}} {{/subcomments}}