Του Κωνσταντίνου Τούτουζα*
Η κακοκαιρία Daniel, η οποία έπληξε πρόσφατα τη χώρα μας, οδήγησε στην απώλεια ανθρώπινων ζώων, στο θάνατο χιλιάδων οικόσιτων ζώων και στη καταστροφή χιλιάδων κτηρίων και κατοικιών, με τις οικονομικές επιπτώσεις αυτών των καταστροφών να είναι ανυπολόγιστες. Επιπλέον, έχει σημάνει συναγερμός αναφορικά με τις λοιμώξεις - προβλήματα δημόσιας υγείας και υγιεινής.
Βέβαια, οι επιπτώσεις από την κακοκαιρία Daniel ενδέχεται να μην περιοριστούν στις προαναφερθείσες, αφού οι μεγάλες φυσικές καταστροφές έχουν συνδεθεί διαχρονικά με αύξηση της καρδιαγγειακής νοσηρότητας.
Πιο συγκεκριμένα, τα περισσότερα δεδομένα προέρχονται από τον τυφώνα Catrina που έπληξε τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής το 2007 και οδήγησε στο θάνατο περίπου 1.000 ανθρώπων. Κατά την αμέσως επόμενη χρονική περίοδο, παρατηρήθηκε αύξηση της καρδιαγγειακής νοσηρότητας ή/και θνητότητας από 6% - 23%.
Εξίσου εντυπωσιακό είναι ότι ακόμα και 14 χρόνια μετά τη φονική κακοκαιρία, ο κίνδυνος για έμφραγμα του μυοκαρδίου εξακολουθεί να είναι τετραπλάσιος στους κατοίκους της περιοχής, συγκριτικά με την περίοδο πριν τη φυσική καταστροφή. O τυφώνας Catrina μπορεί να "ξεχάστηκε", αλλά οι μακροχρόνιες επιπτώσεις του συνεχίζουν να υφίστανται και πρέπει να διερευνηθούν.
Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, η κακοκαιρία Daniel ενδέχεται να έχει επιπτώσεις στη καρδιαγγειακή υγεία, τόσο άμεσα όσο και μακροπρόθεσμα, όπως φάνηκε και μετά τον τυφώνα Catrina. Έγκαιρες και έγκυρες αποφάσεις του Υπουργείου Υγείας και της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας πιθανώς να συμβάλλουν στην πρόληψη και εξάλειψη ανεπιθύμητων συμβαμάτων.
* Καθηγητής Καρδιολογίας ΕΚΠΑ, αντιπρόεδρος Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας.
{{dname}} - {{date}}
{{body}}
Απάντηση Spam
{{#subcomments}} {{/subcomments}}