Το μπούκωμα ή ρινική συμφόρηση αποτελεί ένα από τα πιο συχνά συμπτώματα του Φθινοπώρου, καθώς η υγρασία του περιβάλλοντος αυξάνει και ο καιρός γίνεται ψυχρότερος. Η μύτη με την πλούσια συμπαθητική και παρασυμπαθητική νεύρωση έχει σημαντικό ρόλο στο ανθρώπινο σώμα. Αδένες και εκκριτικά κύτταρα εκκρίνουν την ζωτική για την απομάκρυνση των άχρηστων σωματιδίων βλέννα. Καθώς ο αέρας διέρχεται από τη μύτη, άχρηστα στοιχεία, μικροοργανισμοί και ρύποι, που θα δρούσαν βλαπτικά στους βρόγχους φιλτράρονται.
Στην πραγματικότητα όταν η λοίμωξη έχει ως μόνο σύμπτωμα την χαμηλού βαθμού ρινική συμφόρηση, αυτό είναι καλό σημείο, διότι σημαίνει ότι το σώμα περιχαρακώνει τον παθογόνο μικροοργανισμό στο ανώτερο αναπνευστικό σύστημα εμποδίζοντάς τον να προσβάλλει τους πνεύμονες, τους βρόγχους ή να διέλθει στο αίμα. Όταν η μύτη «βουλώνει» ο ρινικός βλεννογόνος και οι παρακείμενοι ιστοί πρήζονται και γεμίζουν με υγρά προκαλώντας την αίσθηση του μπουκώματος, δυσάρεστη καταρροή κόπωση ή πονοκέφαλο. Το σύνηθες μπούκωμα του Φθινοπώρου από απλές ιώσεις εξαφανίζεται σε τρεις έως πέντε ημέρες. Παρά ταύτα, όταν το μπούκωμα επιμένει ή όταν ο ρινικός βλεννογόνος και οι παρακείμενοι ιστοί πρήζονται και γεμίζουν με χρωματιστό υγρό (συνηθέστερα λευκό πράσινο ή κίτρινο) ή η βλέννα είναι πολύ πηχτή, η ιατρική εξέταση είναι απαραίτητη για να προληφθεί επαπειλούμενη επέκταση της λοίμωξης ή φλεγμονή των παραρρίνιων κόλπων. Οι παραρρίνιοι κόλποι περιλαμβάνουν τα ιγμόρεια, τις ηθμοειδείς κυψέλες, τους μετωπιαίους και τους σφηνοειδείς κόλπους και περιβάλλουν τη μύτη.
Το μπούκωμα του Φθινοπώρου οφείλεται κύρια σε ιούς και μικρόβια, όπως είναι ο κορωνοιός, οι ρινοιοί, ο ιός της παραινφλουέντζας, οι αδενοιοί, ο s. pneumonia, o haemophilus influenza, η moraxella, o στρεπτόκοκκος, ο σταφυλόκοκκος, οι ιοί του απλού κρυολογήματος ενώ σιγά σιγά και ο ιός της γρίπης αρχίζει να κάνει εμφανή την παρουσία του, ιδιαίτερα κατά τα τέλη Νοεμβρίου.
Οι ιοί αυτοί δύνανται να προκαλέσουν απλά μπούκωμα, αλλά και μία ευρεία γκάμα σοβαρότερων συνδρόμων όπως φαρυγγίτιδα, απλό κρυολόγημα, τραχειίτιδα, βρογχιολίτιδα, λαρυγγίτιδα, βρογχίτιδα, πνευμονία, μυοκαρδίτιδα σηψαιμία. Κατά την διάρκεια των συμπτωμάτων, ο επαρκής ύπνος, η πόση αφεψημάτων φασκόμηλου δίκταμου τσαγιού με μέλι συντελούν στην αποτελεσματική άμυνα. Η κοτόσουπα και η χορτόσουπα είναι εξαιρετικά τρόφιμα. Κατά την διάρκεια των συμπτωμάτων της ρινικής συμφόρησης πρέπει να αποφεύγεται η έκθεση σε αρώματα, βαφές, έντονες οσμές, τη σκόνη.
Τι άλλο πρέπει να ξέρετε για το μπούκωμα
Η αποτελεσματική πρόληψη επιτυγχάνεται με αποφυγή καπνού και καλή διατροφή που να περιλαμβάνει σε σωστή περιεκτικότητα υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, λίπη, ζωτικές βιταμίνες, ιχνοστοιχεία, αποφυγή κατάχρησης τοξικών ουσιών όπως καφέ και αλκοόλ, αποφυγή χώρων με συνωστισμό και καλό αερισμό τους, καλό πλύσιμο χεριών, άριστη αποκατάσταση νοσημάτων που προκαλούν καταστολή ανοσοποιητικού συστήματος, εμβολιασμός ομάδων υψηλού κινδύνου με ειδικά εμβόλια, αποφυγή λήψης άσκοπης αντιβίωσης η οποία αυξάνει την πιθανότητα ανάπτυξης ανθεκτικών μικροβίων, αποφυγή αγγίγματος προσώπου και εφαρμογή κανόνων αναπνευστικής υγιεινής (κάλυψη στόματος και μύτης κατά το βήχα ή το φτάρνισμα). Ιδιαίτερα κατά το πλύσιμο των χεριών, το οποίο πρέπει να διαρκεί οπωσδήποτε πάνω από 20 δευτερόλεπτα, δεν πρέπει να αμελούνται οι πτυχές των δακτύλων, οι καρποί και η περιοχή κάτω από τα νύχια. Οι κάτοχοι παιδότοπων και χώρων φύλαξης νηπίων πρέπει να μεριμνούν επιπροσθέτως για το σωστό καθαρισμό κοινόχρηστων παιχνιδιών και αντικειμένων.
Τα τοπικά spray και αποσυμφορητικά προκαλούν, σε ευαίσθητα άτομα, αγγειοδιαστολή ρινικού βλεννογόνου και ανάπτυξη φαρμακογενούς ρινίτιδας και δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται παρά την αντίστοιχη διαφημιστική προβολή σε διάστημα άνω του τριημέρου χωρίς ιατρική εξέταση.
Το μπούκωμα δεν έχει ως αίτιο πάντοτε τις λοιμώξεις. Νοσήματα όπως αλλεργίες τοπικά καρκινώματα αυτοάνοσα νοσήματα ενδέχεται να υποκρύπτονται στην ρινική συμφόρηση που χρονίζει.
{{dname}} - {{date}}
{{body}}
Απάντηση Spam
{{#subcomments}} {{/subcomments}}