Αύξηση των κρουσμάτων λοιμώξεων του αναπνευστικού αναμένουν τις επόμενες εβδομάδες οι ειδικοί του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC), του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) Ευρώπης και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Όπως αναφέρεται σε κοινή έκθεση, που εξέδωσαν σήμερα, τους επόμενους μήνες, ο κίνδυνος από την CoViD, τη γρίπη και τις άλλες λοιμώξεις του αναπνευστικού θα αυξηθεί στην Ευρώπη:
"Οι ήδη καταπονημένες υπηρεσίες Υγείας και το εξαντλημένο εργατικό δυναμικό στον τομέα της Υγείας θα δεχτούν αυξημένη πίεση", σημειώνεται στην έκθεση, με την επισήμανση πως "η προστασία των πιο ευάλωτων στην κοινωνία, ενώ παράλληλα προστατεύονται τα συστήματα Υγείας από την υπερβολική επιβάρυνση, είναι η πιο σοφή προσέγγιση".
Οι επιστήμονες υπογραμμίζουν πως, καθώς το φθινόπωρο περνάει προς τον χειμώνα, άτομα που παραμένουν απροστάτευτα από την CoViD και από την εποχική γρίπη - ειδικά οι πιο ευάλωτοι και σε κίνδυνο - θα πρέπει να δεχτούν οποιαδήποτε προσφορά για εμβολιασμό για την πρόληψη ή τον μετριασμό των επιπτώσεων αυτών των συγκυκλοφορούντων αναπνευστικών λοιμώξεων.
Η περσινή περίοδος του φθινοπώρου και του χειμώνα ήταν απρόβλεπτη. Τον περασμένο χειμώνα, οι σωρευτικές επιπτώσεις της γρίπης, της CoViD και του αναπνευστικού συγκυτιακού ιού (RSV) έπληξαν περισσότερο τους πολύ νέους και τους πολύ ηλικιωμένους.
Οι παιδιατρικές αίθουσες και οι μονάδες εντατικής θεραπείας βίωσαν την καταπόνηση και παρατηρήθηκε υπερβολική θνητότητα. Αν και η εικόνα μπορεί να φαίνεται ήσυχη τώρα, αυτό το φθινόπωρο πρέπει να υπάρξουν ενέργειες, για να αποτραπεί η υπερβολική θνητότητα, προστατεύοντας τους πιο ευάλωτους: όσους έχουν υποκείμενα νοσήματα, τους ανοσοκατεσταλμένους, τους ηλικιωμένους και τις έγκυες.
Ευπαθείς ομάδες
Όπως αναφέρεται στην κοινή ανακοίνωση, στο πλαίσιο της εκστρατείας εμβολιασμού, συνιστάται στις χώρες να καταστήσουν τον εμβολιασμό κατά της CoViD και της γρίπης εύκολα προσβάσιμους σε ομάδες πληθυσμού που διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο σοβαρής νόσου.
Πάνω από το 90% των αναφερόμενων θανάτων από CoViD αφορούν άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω. Ωστόσο, τα δεδομένα από 53 ευρωπαϊκές χώρες δείχνουν ότι λιγότερο από τα δύο τρίτα (63%) αυτής της ομάδας έχουν λάβει την πρώτη δόση αναμνηστικού εμβολίου για την CoViD και μόνο το 29% έχει λάβει τη δεύτερη δόση.
Οι ειδικοί του ΠΟΥ συνιστούν να προσφέρεται επιπλέον δόση 6 - 12 μήνες μετά την τελευταία τους, ανάλογα με το επίπεδο κινδύνου στις ομάδες προτεραιότητας, συμπεριλαμβανομένων των ηλικιωμένων, των ανοσοκατεσταλμένων και των εγκύων γυναικών.
Η έκκληση για εμβολιασμό ισχύει επίσης για επαγγελματίες Υγείας που είναι περισσότερο εκτεθειμένοι στον κίνδυνο μόλυνσης και που πρέπει να προστατεύουν τους ασθενείς τους. Οι υγειονομικοί θα πρέπει να ολοκληρώσουν τη σειρά πρωτογενών εμβολιασμών τους κατά της CoViD, εάν δεν το έχουν κάνει ήδη, και εάν είναι επιλέξιμοι, να λάβουν μια επιπλέον δόση πριν από το χειμώνα.
Ενισχυμένη επιτήρηση
Η προστασία των πληθυσμών απαιτεί επίσης καλή κατανόηση του ποιοι ιοί κυκλοφορούν και πού. Καθώς η Ευρωπαϊκή Περιφέρεια βγαίνει από την οξεία φάση της πανδημίας, η επιτήρηση έχει μειωθεί σημαντικά.
Οι ειδικοί του ΠΟΥ Ευρώπης και οι εταίροι προτρέπουν τους υπεύθυνους των χωρών να ενισχύσουν τα συστήματα επιτήρησης του χειμερινού αναπνευστικού ιού και όχι να τα μειώσουν σε επίπεδο κοινότητας, πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και νοσοκομείων.
Ενώ ο αριθμός των θανάτων από CoViD και των εισαγωγών σε μονάδες εντατικής θεραπείας έχουν μειωθεί σημαντικά από την κορύφωση της πανδημίας, οι εισαγωγές στα νοσοκομεία αρχίζουν να αυξάνονται ξανά σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες, ιδιαίτερα όπου η πρόσληψη εμβολίων παραμένει χαμηλή.
{{dname}} - {{date}}
{{body}}
Απάντηση Spam
{{#subcomments}} {{/subcomments}}