Οι πρώτες αναλύσεις από το γερμανικό μητρώο CARAT επιβεβαιώνουν το όφελος από τους συνδυαστικούς θεραπευτικούς αναστολείς των σημείων ελέγχου του ανοσοποιητικού συστήματος και τους αναστολείς κινάσης τυροσίνης στο μεταστατικό νεφροκυτταρικό καρκίνωμα.
Οι ασθενείς με καλή και ενδιάμεση πρόγνωση επωφελούνται περισσότερο από αυτή τη θεραπεία, ανέφερε η ομάδα με επικεφαλής τον Peter Goebell, αρχίατρο στην Ουρολογική και Παιδοουρολογική Πανεπιστημιακή Κλινική του Erlangen, στην ετήσια συνάντηση της Γερμανικής, της Αυστριακής και της Ελβετικής Εταιρείας Αιματολογίας και Ιατρικής Ογκολογίας στο Αμβούργο.
Οι αναστολείς των σημείων ελέγχου του ανοσοποιητικού συστήματος (ICIs), σε συνδυασμό με αναστολείς της κινάσης τυροσίνης (TKIs), έχουν βελτιώσει σημαντικά την περίθαλψη των ατόμων με μεταστατικό νεφροκυτταρικό καρκίνωμα (mRCC). Τώρα, τα πρώτα δεδομένα πραγματικού κόσμου από τη Γερμανία προστίθενται στο σύνολο των δεδομένων σχετικά με τα αποτελέσματα της θεραπείας μετά από θεραπεία πρώτης γραμμής (1L) με μονοθεραπεία με TKI, ICI + ICI και TKI + ICI.
Το γερμανικό προοπτικό, πολυκεντρικό κλινικό μητρώο CARAT αποτελεί συνέχεια του προηγούμενου μητρώου όγκων νεφροκυτταρικού καρκινώματος (RCC registry).
Συνολικά 2.490 άτομα με mRCC στρατολογήθηκαν έως τον Απρίλιο του 2023, εκ των οποίων 1.000 από την έναρξη του CARAT το 2017. Καταγράφηκαν 1L θεραπευτικά σχήματα καθώς και λεπτομέρειες σχετικά με τα χαρακτηριστικά των ασθενών, τα χαρακτηριστικά του όγκου και τις κλινικές και αναφερόμενες από τους ασθενείς εκβάσεις. Η παρακολούθηση συνεχίζεεται μέχρι το θάνατο ή έως και 3 έτη.
Οι αξιολογήσεις της επιβίωσης χωρίς εξέλιξη της νόσου (PFS) και της συνολικής επιβίωσης (OS) προσδιορίστηκαν με βάση τη βαθμολογία κινδύνου του International Metastatic Renal-Cell Carcinoma Database Consortium (IMDC).
Η διάμεση ηλικία προσδιορισμένη με βάση τη βαθμολογία IMDC στην κοόρτη 1 με καλή πρόγνωση (n = 101) ήταν 70,5 έτη με μονοθεραπεία με TKI, 67,6 έτη με ICI + ICI και 67,9 έτη με TKI + ICI. Στην κοόρτη 2 με ενδιάμεση πρόγνωση (n = 277), η διάμεση ηλικία ήταν αντίστοιχα 71,8, 64,5 και 69,6 έτη και στην κοόρτη 3 (κακή πρόγνωση, n = 144) 76,2, 62,7 και 67,9 έτη, αντίστοιχα.
Κατά τη χρονική περίοδο της ανάλυσης, το 31% των ατόμων που έλαβαν θεραπεία με έναρξη το 2019 ήταν ακόμη εν ζωή. Η διάμεση PFS στην κοόρτη 1 ήταν 15,0 μήνες με μονοθεραπεία με TKI, 10,8 μήνες με ICI + ICI και 19,1 μήνες με TKI + ICI. Τα ποσοστά 2ετούς OS ήταν 76,7, 62,2 και 78,1%, αντίστοιχα.
Τα αντίστοιχα δεδομένα για την κοόρτη 2 ήταν διάμεση PFS 6,7 μηνών με μονοθεραπεία με TKI, 7,0 μηνών με συνδυασμό δύο ICI και 14,3 μηνών με συνδυασμό TKI + ICI και ποσοστά 2ετούς OS 54,6, 50,6 και 59,2%, αντίστοιχα. Για την κοόρτη 3, η διάμεση PFS ήταν 5,7, 6,4 και 5,8 μήνες, αντίστοιχα. Τα 2ετή ποσοστά OS ήταν 33,7, 34,6 και 35,9 %.
Στην καθημερινή περίθαλψη, ο συνδυασμός 1L ICI + TKI φαίνεται να σχετίζεται με καλύτερη έκβαση σε άτομα με mRCC, ιδίως σε άτομα με καλή και ενδιάμεση πρόγνωση, θεωρούν οι συγγραφείς της μελέτης. Ωστόσο, λόγω των επικαλυπτόμενων διαστημάτων εμπιστοσύνης και της έλλειψης περαιτέρω προσαρμογής για τα χαρακτηριστικά των ασθενών, δεν θα ήταν έγκυρα τα συγκριτικά συμπεράσματα.
{{dname}} - {{date}}
{{body}}
Απάντηση Spam
{{#subcomments}} {{/subcomments}}