Πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύτηκε στο PLOS ONE, εξέτασε τη σχέση μεταξύ κατανάλωσης ζάχαρης στο τσάι και τον καφέ και τον κίνδυνο θανάτου από όλα τα αίτια σε ηλικιωμένους άντρες στη Δανία.
Η έρευνα ήταν προοπτική μελέτη διάρκειας 32 ετών.
Εξέτασε επίσης αν η κατανάλωση τσαγιού ή καφέ με ζάχαρη συνδεόταν με κίνδυνο θανάτου από καρκίνο, από καρδιαγγειακά καθώς και με την εμφάνιση διαβήτη.
Οι ερευνητές εξέτασαν ομάδα αντρών 40 έως 59 ετών, το διάστημα 1970 -1971.
Οι αρχικές αξιολογήσεις τους περιλάμβαναν εξέταση επιπέδου καρδιοαναπνευστικής φόρμας και σωματική εξέταση μαζί με συνέντευξη και ένα ερωτηματολόγιο παραγόντων κινδύνου καρδιαγγειακής υγείας.
Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε 3 κοινωνικο-οικονομικές τάξεις.
Η επόμενη παρακολούθηση έγινε το 1985 και το 1986, όταν πραγματοποιήθηκαν εκτεταμένες εξετάσεις-μετρήσεις πίεσης, ύψους και βάρους.
Οι συμμετέχοντες επίσης έπρεπε να συμπληρώσουν ερωτηματολόγιο για παράγοντες του τρόπου ζωής, όπως κατανάλωση αλκοόλ, κάπνισμα, και νόσους περιλαμβανομένων του διαβήτη, του καρκίνου και της καρδιαγγειακής νόσου.
Το ερωτηματολόγιο επίσης ρωτούσε για την κατανάλωση καφέ και τσαγιού και αν πρόσθεταν σε αυτά ζάχαρη.
Tα αποτελέσματα έδειξαν ότι στη συγκεκριμένη ομάδα, η κατανάλωση ζάχαρης με τον καφέ ή το τσάι δεν είχε σημαντική σχέση με τον κίνδυνο θανάτου από όλα τα αίτια, την εμφάνιση διαβήτη ή τη θνησιμότητα που συνδέεται με καρδιαγγειακή νόσο ή καρκίνο.
Από τους 2.923 συμμετέχοντες, 1.007 είχαν αναφέρει ότι κατανάλωναν ζάχαρη με τον καφέ ή το τσάι. Στα 32 χρόνια παρακολούθησης, ο αριθμός των θανάτων στην ομάδα χωρίς ζάχαρη και με ζάχαρη ήταν 1.677 και 904, αντίστοιχα.
Αν και προηγούμενες έρευνες έδειξαν ισχυρή σχέση μεταξύ κατανάλωσης σακχαρούχων αναψυκτικών και αυξημένου κινδύνου για καρδιαγγειακά συμβάντα και θνησιμότητα από όλα τα αίτια, έρευνες έδειξαν ότι η ποσότητα ζάχαρης που προστίθεται κατά μέσον όρο σε ένα φλιτζάνι τσάι ή καφέ είναι περίπου 5 γρ., ενώ τα σακχαρούχα αναψυκτικά περιέχουν περίπου 25 γρ. το κουτί.
Tα αποτελέσματα δείχνουν σχέση απόκρισης στη δόση μεταξύ κατανάλωσης ζάχαρης και του κινδύνου θανάτου από όλα τα αίτια ή διαβήτη.
Όμως, οι ερευνητές υπογράμμισαν ότι η έρευνα έλαβε υπόψη μόνο παραδοσιακές μεθόδους κατανάλωσης καφέ φίλτρου και όχι τα νέα είδη καφέ, όπως Frappuccino καραμέλα, που θα μπορούσαν να έχουν υψηλότερη ποσότητα πρόσθετης ζάχαρης.
Γενικά, τα ευρήματα υπέδειξαν ότι οι παραδοσιακές μέθοδοι κατανάλωσης τσαγιού ή καφέ με ζάχαρη δεν είχαν σημαντική σχέση με τον κίνδυνο θανάτου από όλα τα αίτια, από καρκίνο ή καρδιαγγειακά ή την εμφάνιση διαβήτη.
Πηγές:
PLOS ONE,
{{dname}} - {{date}}
{{body}}
Απάντηση Spam
{{#subcomments}} {{/subcomments}}