Οι εργαζόμενοι στο μεγαλύτερο νοσοκομείο της Γάζας φοβούνται την απόλυτη καταστροφή καθώς στερεύουν οι προμήθειες καυσίμων. "Η ουσία είναι ότι το νοσοκομείο Σίφα θα μετατραπεί σε ομαδικό τάφο αν ξεμείνει από ηλεκτρικό ρεύμα", δήλωσε ο γιατρός Γκασάν Αμπού-Σιτάχ στο αμερικανικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο CNN.
Αλλά η Χαμάς αρνείται στα νοσοκομεία τα καύσιμα που έχει συσσωρεύσει, σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό. Από το Σάββατο, 54 φορτηγά που μετέφεραν βοήθεια έχουν φτάσει στη Γάζα, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ.
Η Χαμάς είχε αποθηκεύσει "περισσότερα από" ένα εκατομμύριο λίτρα καυσίμων, "αλλά δεν τα δίνει στα νοσοκομεία που τα έχουν ανάγκη", δήλωσε ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού Jonathan Conricus στην πλατφόρμα X (Twitter) το βράδυ της Τρίτης.
"Η Χαμάς είναι υπεύθυνη για τα δεινά στη Γάζα, όχι το Ισραήλ", είπε ο εκπρόσωπος. Οι υπηρεσίες βοήθειας των Ηνωμένων Εθνών διαμαρτύρονται ότι δεν έχουν φθάσει ακόμη καύσιμα στη Γάζα με τις πρώτες παραδόσεις βοήθειας στην περιοχή.
"Τα καύσιμα που θέλουμε να φέρουμε είναι τα καύσιμα που χρειάζεται (η Παλαιστινιακή Υπηρεσία Αρωγής και Έργων) UNRWA. Θα είναι για τις δραστηριότητές μας. Και φυσικά πρέπει να υπάρχουν καύσιμα για τα νοσοκομεία και ούτω καθεξής", δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ, Stephane Dujarric, στη Νέα Υόρκη τη Δευτέρα.
Δεν απάντησε πάντως σε ερώτηση σχετικά με το αν ήταν το Ισραήλ ήταν αυτό που αρνήθηκε την άδεια μέχρι στιγμής.
Από το Σάββατο έχουν φτάσει στη Γάζα 54 φορτηγά με βοήθεια - που είναι σταγόνα στον ωκεανό, όπως ανέφερε την Τρίτη η Tamara Alrifai, επικεφαλής επικοινωνίας της UNRWA. Επιπλέον, τα επειγόντως αναγκαία καύσιμα για τις γεννήτριες δεν είχαν παραδοθεί.
Αντ' αυτού, παραδόθηκαν ρύζι και φακές. Αλλά οι άνθρωποι χρειάζονται νερό και αέριο για το μαγείρεμα - αυτές οι προμήθειες δεν βοηθούν, δήλωσε η Alrifai.
Πριν από την κλιμάκωση της σύγκρουσης στις 7 Οκτωβρίου, 500 φορτηγά την ημέρα έφταναν στη Γάζα, εκ των οποίων τουλάχιστον 100 με καύσιμα και τρόφιμα, είπε η Alrifai.
Στο μεταξύ, ο γιατρός, Abu-Sittah, δήλωσε στο CNN ότι υπήρχε σοβαρή έλλειψη βασικού ιατρικού υλικού, όπως ειδικοί επίδεσμοι για εγκαύματα. Διακοπές ρεύματος σημειώνονται ήδη στο νοσοκομείο Shifa και η πίεση του νερού δεν επαρκεί πλέον για τη λειτουργία των μηχανημάτων αποστείρωσης των χειρουργικών εργαλείων, είπε.
Αλλά το χειρότερο είναι η έλλειψη χώρου, είπε. Το νοσοκομείο, το οποίο έχει πραγματική χωρητικότητα έως και 700 κρεβάτια, φροντίζει μόλις 1.700 ανθρώπους που κείτονται στους διαδρόμους με στρώματα.
"Η κατάσταση είναι τραγική και βρισκόμαστε ακριβώς κοντά στο τέλος του συστήματος, το οποίο καταρρέει σιγά σιγά", δήλωσε ο Abu-Sittah.
{{dname}} - {{date}}
{{body}}
Απάντηση Spam
{{#subcomments}} {{/subcomments}}