Περισσότεροι από τους μισούς ηλικιωμένους ασθενείς που διαχειρίζονται οι ίδιοι τα φάρμακά τους δεν τα παίρνουν σύμφωνα με τη συνταγή.
Αντιμετωπίζουν επίσης προβλήματα χειρισμού, ιδίως με τα σκευάσματα με σταγόνες και τη συσκευασία. Αυτό είναι το αποτέλεσμα μελέτης που πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ντίσελντορφ.
Η Dr. Janine Gronewold, ερευνήτρια στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Duisburg-Essen, και η ομάδα της ανέλυσε και αξιοποίησε εκ νέου τα δεδομένα της μελέτης ABLYMED για να εντοπίσει τα προβλήματα με τη χρήση των φαρμάκων και να προσδιορίσει τη συχνότητά τους.
Τα αρχικά ABLYMED σημαίνουν "ικανότητα αυτοδιαχείρισης φαρμάκων σε ασθενείς χωρίς άνοια εντός νοσοκομείου" (Ability to Self-Administer Medication in Non-Demented In-Hospital Patients").
Σκοπός της μελέτης αυτής ήταν η ανάπτυξη ενός εργαλείου για την ολοκληρωμένη και αντικειμενική αξιολόγηση των ικανοτήτων διαχείρισης φαρμάκων (MMA).
Στην αξιολόγηση συμμετείχαν 100 ασθενείς του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Ντίσελντορφ, ηλικίας 79 ετών κατά μέσο όρο, οι οποίοι έπαιρναν έξι έως δώδεκα διαφορετικά φάρμακα.
Περισσότεροι από τους μισούς ερωτηθέντες ανέφεραν διάφορα προβλήματα με τη συμμόρφωση.
Σύμφωνα με τη μελέτη, το 43% των ασθενών που συμμετείχαν στην έρευνα αντιμετώπιζε δυσκολίες στο χειρισμό των στοματικών σταγόνων, το 33% ανέφερε προβλήματα στη χρήση οφθαλμικών σταγόνων και το 37% είχε προβλήματα στο βγάλσιμο των δισκίων από τη συσκευασία.
Ένας στους τρεις δήλωσε επίσης ότι χρησιμοποιούσε ακατάλληλα βοηθήματα για την λήψη των φαρμάκων του.
Και υπήρχαν και άλλα προβλήματα επίσης, όπως ότι το 11% των ηλικιωμένων ασθενών ξέμεναν από φάρμακα πριν μπορέσουν να πάρουν νέα συνταγή, το 37% που ξεχνούσαν να πάρουν τα φάρμακά τους και το 2% που μπέρδευαν τα φάρμακά τους.
Οι ερευνητές, οι οποίοι δημοσίευσαν πρόσφατα τα ευρήματά τους στο περιοδικό "Deutsches Ärzteblatt International", αποδίδουν το γεγονός αυτό στον μεγάλο αριθμό συνταγογραφούμενων φαρμάκων και στην περιορισμένη όραση και λεπτή όσο και δύσκολη κινητικότητα των ηλικιωμένων.
Πηγές:
Deutsches Ärzteblatt International
{{dname}} - {{date}}
{{body}}
Απάντηση Spam
{{#subcomments}} {{/subcomments}}