Μια πολύ ενδιαφερουσα και επίκαιρη παρέμβαση και εκστρατεία για τον καρκίνο του πνεύμονα λαμβάνει χώρα σε όλη την διάρκεια του Νοεμβρίου από την Ελληνική Εταιρεία Καρκίνου Πνεύμονα - ΕΛΕKΑΠ.
Στόχος της καμπάνιας είναι κατά κύριο λόγο η ευαισθητοποίηση για την μορφή αυτή του καρκίνου που κοστίζει χιλιάδες ζωές, αλλά και η παράθεση των κοινωνικών ανισοτήτων που την συνοδεύουν, ανισότητες που δεν είναι και λίγες.
Η ΕΛΕΚΑΠ είναι πανελλήνιος επιστημονικός φορέας όλων όσων εμπλέκονται στην έρευνα, πρόληψη, έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία του Καρκίνου του Πνεύμονα.
Καθώς ο Νοέμβριος έχει οριστεί ως ο μήνας ευαισθητοποίησης για τον Καρκίνο του Πνεύμονα, η ΕΛΕΚΑΠ με την εν λόγω εκστρατεία ενημέρωσης του κοινού, με τίτλο "Προσοχή στο κενό", στοχεύει στο να αναδείξει τις μεγάλες κοινωνικο-οικονομικές ανισότητες που χαρακτηρίζουν τον καρκίνο του πνεύμονα, από την ενημέρωση και την πρόληψη της νόσου, μέχρι τη θεραπεία και την τελική έκβαση των ασθενών με καρκίνο του Πνεύμονα.
Τα στοιχεία που ακολουθούν είναι αποκαλυπτικά από ενημερωτικής πλευράς: Για παράδειγμα, γνωρίζουμε ότι:
- Ο κίνδυνος εμφάνισης Καρκίνου του Πνεύμονα είναι 50%-80% συχνότερος σε άτομα με χαμηλότερο
εισόδημα και εκπαίδευση, καθώς και από κοινωνικά δυσκολότερες συνθήκες διαβίωσης. - Το ποσοστό εξάρτησης από τη νικοτίνη σε άτομα με διαταραχές συμπεριφοράς και ψυχιατρικά
νοσήματα είναι 2-3 φορές υψηλότερο από τον γενικό πληθυσμό. - Ασθενείς με προχωρημένη νόσο που είναι άστεγοι, έχασαν σε διπλάσιο ποσοστό τα ραντεβού τους,
για θεραπεία και εξετάσεις. - Ενώ στον δυτικό κόσμο, το 80% των ασθενών με Καρκίνο του Πνεύμονα είναι καπνιστές, σε χώρες
του αναπτυσσόμενου και του τρίτου κόσμου κύρια αιτία εμφάνισης Καρκίνου του Πνεύμονα είναι η
ρύπανση της ατμόσφαιρας και των εσωτερικών χώρων, λόγω οικονομικής ένδειας.
Μεταξύ άλλων, η εκστρατεία "Προσοχή στο κενό" περιλαμβάνει:
- ραδιοφωνικό & τηλεοπτικό spot
- podcasts
ασθενών με ΚΠ, που βιώνουν την ανισότητα - παρουσίαση πανελλαδικής δημοσκόπησης με τις αντιλήψεις και τη
γνώση του κοινού για τη νόσο, - προβολή του προβλήματος μέσω των κοινωνικών δικτύων,
- καταχωρήσεις.
Αξίζει να σημειωθεί εδώ ότι το εν λόγω υλικό και επιπλέον στοιχεία βρίσκονται στην ιστοσελίδα www.prosoxistokeno.gr
Η εκστρατεία υλοποιείται με την Αρωγή και Στήριξη του Υπουργείου Υγείας, καθώς και τις Αιγίδες του Εθνικού και
Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) και του Δήμου
Αθηναίων.
Χρήσιμοι σύνδεσμοι επικοινωνιακού υλικού εκστρατείας:
- Website: www.prosoxistokeno.gr
- TV spot: https://youtu.be/D6WbEdxp-H8?feature=shared
- Radio spot με τον Αιμίλιο Χειλάκη: https://youtu.be/SjNPc07Dpo4
- Podcasts: youtube.com/prosoxistokeno
- Instagram: instagram.com/prosoxistokeno.gr
- Facebook: facebook.com/prosoxistokeno
Η συγκεκριμένη καμπάνια λοιπόν θα πρέπει να ευαισθητοποιήσει τους πάντες μιας και καταρχάς η μορφή αυτή του καρκίνου προκαλεί ανεπανόρθωτες βλάβες αλλά οδηγεί και στον θάνατο χιλιάδες ανθρώπους, πολλοί από τους οποίους δεν είναι σε θέση να αναζητήσουν ουσιαστική βοήθεια.
Θα πρέπει παράλληλα να κινητοποιήσει την Πολιτεία αλλά κυρίως το Υπουργείο Υγείας να λάβει και άλλα επιπρόσθετα προληπτικά μέτρα για την καταπολέμηση αυτού του ομολογουμένως επιθετικού τύπου καρκίνου αλλά πάνω απ΄όλα των πολλών και διάφορων ανισοτήτων που τον συνοδεύουν, μιας και αυτοί που πλήττονται περισσότερο είναι οι ευαίσθητες και ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.
Οι δε ασθενείς που είναι και οι άμεσα ενδιαφερόμενοι ως πληγέντες, να μιλήσουν και να αναφερθούν στις προσωπικές τους εμπειρίες, γεγονός που θα συμβάλει αποφασιστικά στην πρόληψη και γενικότερα ενημέρωση για την νόσο αλλά και τα δικαιώματα των ασθενών αυτών που συχνά παραγκωνίζονται, με δεδομένη την ευαίσθητη κοινωνική ομάδα που ανήκουν.
Αν μη τι άλλο ζούμε σε εποχές όπου η έρευνα για τον καρκίνο και οι νέες θεραπείες έχουν αλλάξει κατά πολύ τα δεδομένα.
Οι εποχές μας όμως χαρακτηρίζονται από τεράστιες κοινωνικές ανισότητες. Σε κάθε περίπτωση λοιπόν, η πρωτοβουλία και καμπάνια της ΕΛΕKΑΠ είναι ιδιαίτερης σημασίας αλλά πάνω απ΄όλα επίκαιρη. Προσοχή στο κενό, λοιπόν, το κάθε κενό. Γιατί σε ότι αφορά την πρόσβαση, την πρόληψη και θεραπεία του καρκίνου του πνεύμονα έχουν δικαίωμα οι πάντες. Στην ισότιμη πρόσβαση.
{{dname}} - {{date}}
{{body}}
Απάντηση Spam
{{#subcomments}} {{/subcomments}}