Με θερμά λόγια για την ομάδα εργασίας που έχει δημιουργηθεί στο Υπουργείο Υγείας με πρωτοβουλία του τέως γραμματέα υπηρεσιών υγείας κ. Ι. Κωτσιόπουλο, που πίστεψε στη δύναμη των κλινικών μελετών, ξεκίνησε την ομιλία της στο 6th Healthcare Transformation, η κα. Ευαγγελία Κοράκη, Πρόεδρος HACRO (Ελληνικός Σύλλογος Εταιρειών Διεξαγωγής Κλινικών Μελετών), Πρόεδρος & Διευθύνουσα Σύμβουλος Coronis Research ΑΕ.
'Οπως ανέφερε, ''σήμερα βρισκόμαστε σε αναμονή υλοποίησης του Μητρώου Βιοϊατρικής έρευνας. Θα είναι μια ψηφιακή πλατφόρμα όπου έχουμε σχεδιάσει και έχουμε λάβει τη χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης, η οποία θα εμπλέξει όλους τους συμμετέχοντες στην κλινική έρευνα. Θα έχουν δηλαδή πρόσβαση όλες οι ρυθμιστικές αρχές, ο ΕΟΦ, τα νοσοκομεία, οι οικονομικοί φορείς, οι ερευνητές, τα CRO's ακόμα και οι ασθενείς και οι πολίτες, καθώς θα υπάρχουν ενότητες εκπαίδευσης αλλά και ενημέρωσης για το πού διεξάγονται κλινικές μελέτες. Πρόκειται για μια άκρως σημαντική και θετική εξέλιξη για τον κλάδο των κλινικών μελετών και την υγεία συνολικότερα''.
Επίσης, η κα. Κοράκη αναφέρθηκε στις αποκεντρωμένες μελέτες. ‘Οπως τόνισε, "δεν μπορώ να μην ανακαλέσω ότι την περίοδο της πανδημίας τρέξαμε αποκεντρωμένες μελέτες, όπου ουσιαστικά φέραμε τη μελέτη στον ασθενή μέσα στο σπίτι του και έτσι βοηθήσαμε ώστε να μη σταματήσουν οι κλινικές δοκιμές. Με φορητές συσκευές μπορέσαμε να μετρήσουμε και να παρακολουθήσουμε κάποιους δείκτες ή με φορετές συσκευές συλλέξαμε δεδομένα σε πραγματικό χρόνο.
Όμως, παρότι είδαμε, τόσο εμείς όσο και στην Ευρώπη, ότι υπήρχαν πλεονεκτήματα από τις αποκεντρωμένες μελέτες και γιατί μπορούμε να έχουμε μεγαλύτερη στρατολόγηση ασθενών και να διατηρήσουμε τους ασθενείς στις μελέτες, όπως και να έχουμε δεδομένα σε πραγματικό χρόνο, που είναι πολύ σημαντικό, με τη λήξη της πανδημίας οι αποκεντρωμένες μελέτες πάγωσαν''. Στο πλαίσιο αυτό, υπογράμμισε η κα. Κοράκη, η Ευρώπη αλλά και η Ελλάδα είναι σε αναμονή να προσαρμόσουν τα κράτη το νομοθετικό τους πλαίσιο για την επανεκκίνηση των αποκεντρωμένων κλινικών μελετών.
''Αυτό, είναι μια προσδοκία που πρέπει να δουλέψουμε και ξέρω ήδη'', τόνισε η ίδια, ''πως ο ΕΟΦ που συμμετέχει στο ευρωπαϊκό consultation έχει ιδέες και προτάσεις για την επανεκκίνηση των αποκεντρωμένων μελετών''.
Αναφερόμενη δε στο μέλλον και στις δυνατότητες των ψηφιακών εργαλείων, τόνισε ότι η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης θα μειώσει σημαντικά το χρόνο και θα έχουμε πιο στοχευμένη στρατολόγηση των ασθενών, γιατί μπορεί να αναλύσει τεράστιες ποσότητες δεδομένων από διάφορα ηλεκτρονικά αρχεία υγείας και έτσι να εντοπίσει πιο γρήγορα τους κατάλληλους υποψηφίους για κλινικές δοκιμές.
Επίσης, κατά την ίδια, θα έχουμε πιο καλό σχεδιασμό, γιατί οι αλγόριθμοι της τεχνητής νοημοσύνης μπορούν να βελτιστοποιήσουν τα πρωτόκολλα, να σχεδιάσουν πιο αποτελεσματικές μελέτες και να προσδιορίσουν καλύτερα τα καταληκτικά σημεία μιας μελέτης και έτσι να οδηγήσουν σε έναν καλύτερο σχεδιασμό της κλινικής δοκιμής.
Επιπλέον, με τη χρήση των προγνωστικών μοντέλων θα μπορούμε να προβλέψουμε την ανταπόκριση των ασθενών στις θεραπείες, να αναλύσουμε τα χαρακτηριστικά τους, τους γενετικούς δείκτες και άλλους παράγοντες και έτσι να καταλήξουμε να απορρίψουμε πιθανόν κάποιες θεραπείες οι οποίες θα είναι αναποτελεσματικές και να απορρίψουμε έτσι πρωτόκολλα στην αρχή.
Επίσης, τα αναλυτικά στοιχεία που βασίζονται στην Τεχνητή Νοημοσύνη μπορούν να επεξεργάζονται και να αναλύουν μεγάλο όγκο και πολύπλοκα δεδομένα που προκύπτουν κατά την κλινική μελέτη δίνοντας πιο ακριβή και ταχύτερα στοιχεία. Γεγονός, που θα διευκολύνει και τους ερευνητές να μελετούν τάσεις νωρίτερα και σε πραγματικό χρόνο και να επιταχύνουν τη διαδικασία λήψης αποφάσεων. Αρα, καλύτερη ασφάλεια για τους ασθενείς.
Τέλος, οι αλγόριθμοι με τεχνητή νοημοσύνη βοηθούν στην ανακάλυψη φαρμάκων γιατί ελέγχουν πιο γρήγορα τις ενώσεις, προβλέπουν την αποτελεσματικότητα και με διάφορες προσομοιώσεις μπορούν να επιταχύνουν τον εντοπισμό των πιθανών υποψηφίων φαρμάκων.
Ολα τα παραπάνω, υπογράμμισε η κα. Κοράκη, θα βοηθήσουν και τη φαρμακοβιομηχανία να εντοπίσει κενά, ατέλειες στις θεραπευτικές μεθόδους και έτσι να αναπτύξει εξατομικευμένες θεραπείες, συμβάλλοντας στην ασθενοκεντρική υγεία.
Το θέμα είναι πώς θα ενσωματώσουμε στις δομές όλη αυτή τη λειτουργία που έχουμε πει. Αρα πρέπει, όπως είπε, το κανονιστικό και το νομοθετικό πλαίσιο να ετοιμαστούν έγκαιρα, έτσι ώστε να πάρουμε γρηγορότερα τα καλύτερα αποτελέσματα που όλοι αναμένουμε.
Για να κάνεις κλινικές μελέτες, εκτός από την ταχύτητα και το επιστημονικό προσωπικό που διαθέτουμε ως χώρα, είναι και τα οικονομικά κίνητρα. Πλέον, υπογράμμισε, το επενδυτικό clawback από τη στιγμή που πέρασε στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας δεν λειτουργεί υπέρ της έρευνας και ανάπτυξης. Λειτούργησε πολύ καλά για τις παραγωγικές επενδύσεις, που όλοι θέλουμε, και τις θέσεις εργασίας που δημιούργησαν αλλά δεν λειτούργησε για τη φαρμακευτική αγορά.
Και κατέληξε ''δεν θέλουμε να τιμωρηθούν οι κλινικές μελέτες και να μη γίνονται. Μπορούμε να φέρουμε στη χώρα 500 εκατ. ευρώ κάθε χρόνο και θέλουμε να μας δεχτεί το Υπουργείο Υγείας, την ηγεσία του οποίου ακόμη δεν έχουμε συναντήσει".
{{dname}} - {{date}}
{{body}}
Απάντηση Spam
{{#subcomments}} {{/subcomments}}