Τρεις παρεμβάσεις για την ενίσχυση των μεταμοσχεύσεων, με στόχο να προσεγγίσει η Ελλάδα τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, ανακοίνωσε ο υφυπουργός Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, από τη Θεσσαλονίκη, όπου κήρυξε το βράδυ της Πέμπτης την έναρξη των εργασιών του 22ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Μεταμοσχεύσεων.
- Αποφασίστηκε από το υπουργείο Υγείας να χρηματοδοτηθεί ο Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ) με 2 εκατομμύρια ευρώ, έτσι ώστε να προσληφθούν άμεσα, για τα επόμενα 2 χρόνια, 27 συντονιστές μεταμοσχεύσεων. Οι 20 εξ αυτών θα υπηρετούν στα νοσοκομεία και οι 7 στον ΕΟΜ. "Έχουμε δει ότι όπου υπήρξε η πρόσληψη του συντονιστή και με τη βοήθεια του Ιδρύματος Ωνάση τα προηγούμενα χρόνια, έχει αυξηθεί ο αριθμός των μεταμοσχεύσεων. Έτσι είμαστε σίγουροι ότι θα καλύψουμε όλες τις μεγάλες Μονάδες Εντατικής Θεραπείας στα νοσοκομεία της χώρας, προσδοκούμε να φέρουν ένα πολύ καλό αποτέλεσμα στον αριθμό των μεταμοσχεύσεων», ανέφερε ο κ.Θεμιστοκλέους. Σε επόμενη φάση, όπως είπε, αυτά τα 2 εκατομμύρια θα περάσουν στον τακτικό προϋπολογισμό του ΕΟΜ, κάτι που εξέφρασε την ελπίδα να γίνει ως το 2026, αν όχι το 2025.
- Ψηφιακή αναβάθμιση του ΕΟΜ. "Αυτή τη στιγμή ο ΕΟΜ λειτουργεί με ψηφιακά εργαλεία μιας προηγούμενης εποχής. Σε συνεργασία με τον Οργανισμό και με το τι μας εισηγήθηκαν έχουν ετοιμαστεί τα τεχνικά δελτία και είμαστε στην ένταξη της ψηφιακής αναβάθμισης του ΕΟΜ που αναμένεται να ολοκληρωθεί - θα διακινδυνεύσω να πω με μια διαφορά των 6 μηνών- μέχρι το τέλος του 2025".
- Το υπουργείο επεξεργάζεται σχέδιο για την δυνατότητα έξτρα αμοιβών σε ομάδες που πραγματοποιούν μεταμοσχεύσεις. Όπως είπε ο υφυπουργός, η έξτρα αμοιβή "θα ξεκινάει από τους χειρουργούς, τους αναισθησιολόγους και θα φτάνει στο ανοσολογικό εργαστήριο". Σύμφωνα με το υπό επεξεργασία σχέδιο, η παρέμβαση θα αφορά σε περιορισμένες επεμβάσεις στο ΕΣΥ "και δεν θα μπορούσαν να μην είναι οι μεταμοσχεύσεις μέσα σε αυτές".
Σύμφωνα με τον κ. Θεμιστοκλέους, οι παραπάνω παρεμβάσεις, σε συνδυασμό με την ίδρυση του Ωνάσειου Μεταμοσχευτικού Κέντρου και του ανοσολογικού εργαστηρίου που θα συνδεθεί με αυτό, θα δώσουν μεγάλη ώθηση στις μεταμοσχεύσεις στη χώρα τα επόμενα χρόνια.
"Η χώρα μας δεν βρίσκεται στις καλύτερες ευρωπαϊκές θέσεις, γνωρίζουμε όλοι ότι υστερούμε", είπε ο υφυπουργός Υγείας, ενώ αναφέρθηκε στις προσπάθειες που έχουν γίνει τα προηγούμενα χρόνια, στη μεγάλη αύξηση του αριθμού των μεταμοσχεύσεων στη Θεσσαλονίκη καθώς και στην πρόσφατη πρώτη στην Ελλάδα μεταμόσχευση ήπατος από ζώντα δότη που έγινε στο Λαϊκό νοσοκομείο.
"Εμείς πρέπει να κάνουμε το παν ώστε να φέρουμε τη χώρα μας στο μέσο ευρωπαϊκό όρο", τόνισε, προσθέτοντας πως η ηγεσία του υπουργείου και ο ίδιος προσωπικά είναι ανοιχτοί να ακούσουν οποιαδήποτε άλλη εισήγηση. "Θα δώσουμε τον καλύτερό μας εαυτό ώστε να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής των συνανθρώπων μας και από τον θάνατο να δοθεί ζωή σε κάποιον συνάνθρωπό μας", κατέληξε.
{{dname}} - {{date}}
{{body}}
Απάντηση Spam
{{#subcomments}} {{/subcomments}}