Σοβαρές "αρρυθμίες" και στο υγειονομικό προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων έχουν προκαλέσει οι συνεχείς μετακινήσεις γιατρών σε περιφερειακά νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας, προκειμένου να καλυφθούν οι μεγάλες ελλείψεις του ΕΣΥ, ειδικά σε παθολόγους και αναισθησιολόγους.
Έπειτα από την Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης (ΕΝΙΘ), που έχει προβεί σε σειρά κινητοποιήσεων καταγγέλλοντας τη μετατροπή γιατρών σε "νομάδες", καταγράφεται αντίδραση και από τους στρατιωτικούς γιατρούς, οι οποίοι επίσης μετακινούνται κυκλικά, με δεκαήμερες και δεκαπενθήμερες αποσπάσεις στα νοσοκομεία του ΕΣΥ σε Ξάνθη, Δράμα, Σέρρες και άλλες περιοχές.
Στο 424 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης εκδηλώνεται κύμα αιτήσεων γιατρών για παραίτηση από το στράτευμα, με επίκληση του συγκεκριμένου λόγου. Όπως αναφέρει στο iatronet.gr ο ταμίας της Ένωσης Στρατιωτικών Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης (Ε.Σ.Π.Ε.Θ.), ανθυπολοχαγός, Στέργιος Όρκας, οκτώ στρατιωτικοί γιατροί έχουν υποβάλλει αίτηση αποστρατείας, εκ των οποίων οι τρεις έχουν ήδη αποχωρήσει. Η Ένωση αναφέρει πως σε αρκετές περιπτώσεις γιατροί με το βαθμό συνταγματάρχη καλούνται να εκτελέσουν υπηρεσίες ειδικευόμενων γιατρών σε περιφερειακά νοσοκομεία, ενώ επισημαίνει πως οι συνεχόμενες μετακινήσεις αφήνουν σημαντικά κενά στην υγειονομική κάλυψη του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας στο 424.
Τα φύλλα πορείας και οι αντιδράσεις
Με Διαταγές του αρμόδιου Κλάδου του ΓΕΣ, αναισθησιολόγοι και παθολόγοι από το 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο καλούνται να μεταβούν με φύλλα πορείας προς περιφερειακά νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας. Αυτό, σύμφωνα με την ΕΣΠΕΘ, συμβαίνει τους τελευταίους τουλάχιστον 6 μήνες, συνήθως με κυκλικές δεκαήμερες ή δεκαπενθήμερες αποσπάσεις 3 παθολόγων και 2 αναισθησιολόγων, προς τα νοσοκομεία Ξάνθης, Δράμας και Σερρών.
Η Ένωση Στρατιωτικών Θεσσαλονίκης και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών (Π.ΟΜ.ΕΝ.Σ.) κάνει λόγο για συνεχόμενη αφαίμαξη στρατιωτικών ιατρών από το 424 ΓΣΝΕ εις βάρος του στρατιωτικού προσωπικού και των υπόλοιπων δικαιούχων, που δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στην υγειονομική τους κάλυψη. "Ακόμα μια φορά ελλείψεις και παραλείψεις άλλων υπουργείων και φορέων καλύπτονται από το στρατιωτικό προσωπικό", επισημαίνεται σε πρόσφατη επιστολή, στην οποία γίνεται λόγος για ακυρώσεις ραντεβού σε ειδικά ιατρεία παθολογικής φύσεως, όπως Ιατρείο Λιπιδίων και Διαβητολογικό, χωρίς να ξέρουν πότε θα μπορέσουν να επαναπρογραμματιστούν, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την υγεία τους.
"Ο υπεύθυνος του Ιατρείου Λιπιδίων ήταν αυτόν τον καιρό αποσπασμένος στην Ξάνθη και τα ραντεβού αναβάλλονταν. Υπερτασικό δεν γίνεται, σου λένε πήγαινε στον καρδιολόγο για την υπέρταση, ενώ υπάρχει υπερτασιολόγος", λέει ο κ. Όρκας και συμπληρώνει: "Το ίδιο συμβαίνει και με τους αναισθησιολόγους, που όλοι ξέρουμε τι γίνεται σε αυτή την ειδικότητα. Δεν είναι τυχαίο το πρόσφατο περιστατικό με την γιατρό που έπαθε εγκεφαλικό από την πίεση".
Διευκρινίζει πως το στρατιωτικό προσωπικό δεν έχει τη δυνατότητα να πάει σε δημόσιο νοσοκομείο, παρά μόνο στο 424, όπου οι ελλείψεις σε ειδικότητες δημιουργούν δυσλειτουργίες και πολύμηνες καθυστερήσεις σε μια σειρά από εξετάσεις.
Κύμα παραιτήσεων από το στράτευμα
Σύμφωνα με τον ίδιο, τους τελευταίους μήνες εκδηλώνεται κύμα αιτήσεων στρατιωτικών γιατρών για παραίτηση από το στράτευμα, για τον συγκεκριμένο λόγο. "Τουλάχιστον 8 γιατροί έχουν κάνει παραιτήσεις το τελευταίο εξάμηνο, κυρίως ειδικοί παθολόγοι. Τρεις έχουν φύγει ήδη, άλλοι τρεις έχουν αιτηθεί και προστέθηκαν ακόμη 2 τις τελευταίες μέρες. Δεν αντέχουν αυτή την πίεση και την ταλαιπωρία", αναφέρει και προσθέτει: "Αν συνεχιστεί η ίδια τάση και τον Μάρτιο, θα μείνουμε με 6 παθολόγους και δεν θα έχουμε για το 424".
Το κλίμα δυσαρέσκειας επιτείνει το γεγονός ότι οι μετακινούμενοι γιατροί, οι οποίοι συνήθως έχουν το βαθμό του αντισυνταγματάρχη ή του συνταγματάρχη, βρίσκονται συχνά αναγκασμένη να εκτελούν καθήκοντα ειδικευόμενων ιατρών στα ΤΕΠ.
"Έχουν καταγραφεί περιστατικά που ένας ειδικευόμενος 'διατάζει' έναν συνταγματάρχη. Είναι αφύσικο", παρατηρεί ο κ. Όρκας και προσθέτει: "Πριν λίγες μέρες, συνάδελφος που πήγε σε επαρχιακό νοσοκομείο να αναλάβει υπηρεσία διαπίστωσε ότι έλλειπαν δύο ειδικευόμενοι. Ρώτησε και του απάντησαν πως τους δόθηκαν άδειες γιατί είχαν υπόλοιπα, και έτσι βρέθηκε ο συνταγματάρχης να κάνει εφημερία στα Επείγοντα κάνοντας και τη δουλειά των ειδικευόμενων".
Ο στρατιωτικός διευκρινίζει πως οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι πάντα παρούσες για να συνδράμουν όπου υπάρχουν δυσκολίες. Διερωτάται, ωστόσο, γιατί δεν καλούνται να βοηθήσουν και ιδιώτες παθολόγοι που δραστηριοποιούνται στις πόλεις με τις ελλείψεις. "Για παράδειγμα, στον νομό Σερρών υπάρχουν σήμερα 40 ιδιώτες ειδικοί παθολόγοι. Γιατί να μην πάει κάποιος από ένα χωριό των Σερρών να κάνει μια υπηρεσία, αλλά αντί αυτού να έρθω εγώ από τη Θεσσαλονίκη που θα μου πληρώσουν και φύλλο πορείας;", επισημαίνει, συμπληρώνοντας: "Ο ίδιος όμως που δεν πάει να κάνει μια εφημερία, σε αυτό το νοσοκομείο θα στείλει τον πατέρα του αν θα πάθει κάτι".
Ερωτήσεις στη Βουλή
Το ζήτημα έφερε στη Βουλή η βουλευτής Α Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ, Κατερίνα Νοτοπούλου. Με πρόσφατη ερώτησή της προς τους υπουργούς Εθνικής Άμυνας και Υγείας, την οποία συνυπογράφουν άλλοι 18 βουλευτές, επισημαίνει τα προβλήματα που δημιουργούνται στη λειτουργία του 424 ΓΣΝΕ εξαιτίας των αποσπάσεων του Στρατιωτικού Ιατρικού Προσωπικού και ρωτά τους αρμόδιους υπουργούς τι προτίθενται να πράξουν.
Τις επόμενες μέρες αναμένεται να καταθέσει ερώτηση και ο ανεξάρτητος βουλευτής, αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Ιατρικής του ΑΠΘ, Μιχαήλ Χουρδάκης.
{{dname}} - {{date}}
{{body}}
Απάντηση Spam
{{#subcomments}} {{/subcomments}}