Οι καλοήθεις, λεγόμενοι "θερμοί" όζοι του θυρεοειδούς μπορούν να προκαλέσουν κολπική μαρμαρυγή ή οστεοπόρωση σε ηλικιωμένους - ακόμη και αν οι εργαστηριακές τιμές εξακολουθούν να είναι αδιάφορες ή υποδεικνύουν μόνο ήπιο υπερθυρεοειδισμό.
Οι επιπτώσεις αυτές συχνά υποτιμώνται στους ηλικιωμένους, προειδοποίησε σήμερα η Επαγγελματική Ένωση Γερμανικής Πυρηνικής Ιατρικής (BDN). Οι ειδικοί συμβουλεύουν όλους τους ανθρώπους ηλικίας άνω των 65 ετών να κάνουν εργαστηριακές εξετάσεις και υπέρηχο.
Σε περίπου 5% των ατόμων άνω των 65 ετών, οι όζοι του θυρεοειδούς προκαλούν ήπιο υπερθυρεοειδισμό, γνωστό ως λανθάνων υπερθυρεοειδισμό. "Το παραπλανητικό είναι ότι ακόμη και αν ο ήπιος υπερθυρεοειδισμός συχνά δεν προκαλεί αισθητά συμπτώματα, ιδίως στους ηλικιωμένους, μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στο καρδιαγγειακό σύστημα και στον μεταβολισμό των οστών", τόνισε ο Detlef Moka, ειδικός πυρηνικής ιατρικής στο Έσσεν και πρόεδρος του BDN.
Ο υπερθυρεοειδισμός προάγει την οστική απώλεια και την οστεοπόρωση, αυξάνοντας τον κίνδυνο καταγμάτων του μηριαίου αυχένα κατά 36% και τη συχνότητα εμφάνισης σπονδυλικών καταγμάτων έως και 51%, σύμφωνα με τους Γερμανούς ειδικούς.
Πάνω απ' όλα, όμως, η υπερλειτουργία του αδένα προάγει και την καρδιακή αρρυθμία. Διπλασιάζει τον κίνδυνο κολπικής μαρμαρυγής - και έτσι αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικών επεισοδίων, καρδιακού θανάτου και καρδιακής ανεπάρκειας.
"Οι πάσχοντες συχνά δεν παρατηρούν καν την κολπική μαρμαρυγή", εξήγησε ο Moka. Ωστόσο, η καρδιακή αρρυθμία προάγει τον σχηματισμό θρόμβων αίματος, οι οποίοι μπορεί να απελευθερωθούν από την καρδιά και να φράξουν μια αρτηρία στον εγκέφαλο - η κολπική μαρμαρυγή είναι η αιτία τουλάχιστον ενός στα πέντε εγκεφαλικά επεισόδια.
"Το γεγονός ότι ακόμη και ο ελαφρύς υπερθυρεοειδισμός μπορεί να προκαλέσει οστεοπόρωση και κολπική μαρμαρυγή, αυτές οι σιωπηλές συνέπειες των "θερμών" θυρεοειδικών όζων συχνά υποτιμώνται στους ηλικιωμένους", λέει ο ειδικός.
Ο υπερθυρεοειδισμός θα πρέπει επομένως να αντιμετωπίζεται σε πρώιμο στάδιο. "Από την ηλικία των 65 ετών, θα πρέπει να ελέγχεται η τιμή της TSH (θυρεοειδικής ορμόνης) από τον παθολόγο και να γίνεται υπερηχογράφημα για θυρεοειδικούς όζους", συμβουλεύει ο Moka.
Εάν υπάρχουν όζοι μεγαλύτεροι από ένα εκατοστό, συνιστάται σπινθηρογράφημα (πυρηνική ιατρική απεικόνιση του θυρεοειδούς αδένα ή αλλαγές- σημ.). "Με το σπινθηρογράφημα θυρεοειδούς, οι "θερμοί" όζοι μπορούν να εντοπιστούν αξιόπιστα - συχνά ακόμη και πριν γίνουν εμφανείς οι αλλαγές στις εργαστηριακές τιμές", εξήγησε ο ειδικός πυρηνικής ιατρικής.
Οι θερμοί όζοι, οι οποίοι είναι σχεδόν πάντα καλοήθεις, μπορούν μερικές φορές να αντιμετωπιστούν με φαρμακευτική αγωγή, αλλά κυρίως με ραδιοϊοδιοθεραπεία ή χειρουργική επέμβαση.
Επιπλέον, για τους καλοήθεις όζους υπάρχουν οι λεγόμενες ελάχιστα επεμβατικές διαδικασίες, οι οποίες συχνά λειτουργούν με ειδικές βελόνες ("ανιχνευτές"): αφαίρεση με ραδιοσυχνότητα, με μικροκύματα, με λέιζερ ή - μη βασισμένη σε βελόνες - εξαιρετικά εστιασμένος υπέρηχος.
"Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να λαμβάνονται μέτρα σε μεγάλη ηλικία, ακόμη και αν υπάρχει ήπιος υπερθυρεοειδισμός, για να μειωθεί ο κίνδυνος οστεοπόρωσης και εγκεφαλικού επεισοδίου", λέει ο Moka.
{{dname}} - {{date}}
{{body}}
Απάντηση Spam
{{#subcomments}} {{/subcomments}}