Σε ενίσχυση των δημόσιων νοσοκομείων με γιατρούς και λοιπό προσωπικό, προκειμένου να υποστηριχθεί και το εγχείρημα των απογευματινών χειρουργείων, προχωρεί το υπουργείο Υγείας.
Ο συνολικός αριθμός των προσλήψεων εκτιμάται ότι θα φτάσει τις 6.500 μέσα στο 2024.
Θέμα ημερών είναι η προκήρυξη 750 θέσεων ειδικευμένων γιατρών κλάδου ΕΣΥ όλων των ειδικοτήτων και βαθμών στο σύνολο της χώρας.
Από το υπουργείο Υγείας ανακοινώθηκε χθες πως υπεγράφη η απόφαση για έκδοση προκήρυξης από το ΑΣΕΠ για την πλήρωση 2.145 θέσεων μόνιμου νοσηλευτικού προσωπικού σε νοσοκομεία του ΕΣΥ, Πανεπιστημιακής (ΠΕ), Τεχνολογικής (ΤΕ) και Δευτεροβάθμιας (ΔΕ) Εκπαίδευσης.
Τα νοσοκομεία υποφέρουν από ελλείψεις προσωπικού όλων των ειδικοτήτων, καθώς τις τελευταίες δύο δεκαετίες απασχολούν περίπου 70.000 προσωπικό, έναντι 80.000 το 2000 και πολλοί εξ αυτών υπηρετούν σήμερα με "ελαστικές" εργασιακές σχέσεις.
Με βάση το Μητρώο Ανθρώπινου Δυναμικού του Ελληνικού Δημοσίου, έως τα μέσα του 2023, υπηρετούσαν συνολικά στα νοσοκομεία σχεδόν 72.000 μόνιμοι υπάλληλοι, έναντι 75.000 το 2021.
Στο σύνολο των δημόσιων νοσηλευτικών ιδρυμάτων υπηρετούν σήμερα περισσότερα από 6.000 άτομα με "ελαστικές" εργασιακές σχέσεις, που σε μεγάλα νοσοκομεία, όπως ο "Ευαγγελισμός" φτάνουν έως και 57%.
Ελλείψεις
Σύμφωνα με στοιχεία της Ομοσπονδίας εργαζομένων στα νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), το 2023 εργάζονται στο ΕΣΥ 3.000 λιγότερα άτομα σε σχέση με πέρυσι.
Όπως αναφέρει το προεδρείο της ΠΟΕΔΗΝ, οι προσλήψεις μόνιμου προσωπικού μέσω ΑΣΕΠ γίνονται με το σταγονόμετρο, είναι χρονοβόρες (έως 5 χρόνια) και υπάρχει ανακύκλωση του ίδιου προσωπικού. Δηλαδή συμβασιούχοι που ήδη εργάζονται καταλαμβάνουν θέσεις μονίμων.
Επικουρικό προσωπικό για να καλυφθούν οι μεγάλες ανάγκες δεν προσλαμβάνεται λόγω δημοσιονομικών περιορισμών.
Από τον ετήσιο πίνακα επικουρικών το 2023 εγκρίθηκαν μόνο 150 θέσεις για ολόκληρο το ΕΣΥ.
Την ίδια ώρα, λήγουν στο τέλος Ιουνίου οι συμβάσεις 6.000 εργαζομένων ορισμένου χρόνου στην καθαριότητα, στη φύλαξη, στην εστίαση.
Δημ.Κ.
{{dname}} - {{date}}
{{body}}
Απάντηση Spam
{{#subcomments}} {{/subcomments}}