Η κυβέρνηση δεν ήταν συνεπής με τις υποσχέσεις της προς τους υγειονομικούς στη διάρκεια της πανδημίας.
Αυτό επισημαίνει ο Μιχάλης Γιαννάκος, πρόεδρος της Ομοσπονδίας εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), με αφορμή την πρόσφατη συμπλήρωση τεσσάρων ετών από το πρώτο κρούσμα CoViD στην Ελλάδα.
Όπως αναφέρει, το δημόσιο σύστημα Υγείας απέδειξε τον ανεκτίμητο και αναντικατάστατο ρόλο του, παρά τις σοβαρές ελλείψεις. "Με την αυτοθυσία του λιγοστού προσωπικού, με περικοπή αδειών και ρεπό, πολέμησε στη πρώτη γραμμή του υγειονομικού πολέμου. Με ηρωισμό και αυτοθυσία, λέξεις που ξεχάστηκαν", σημειώνει.
Σύμφωνα με τον κ. Γιαννάκο, παρά τις τότε δεσμεύσεις για ισχυροποίηση του δημόσιου συστήματος Υγείας, βλέπουμε την λειτουργική κατάρευσή του, λόγω των σοβαρών ελλείψεων προσωπικού και της ιδιωτικοποίησης υπηρεσιών, όπως τα απογευματινά χειρουργεία επί πληρωμή.
"Χάσαμε 30 συναδέλφους από κορωνοϊό, ξεχάστηκαν. Ζητήσαμε να χαρακτηριστεί ο θάνατος εργατικό ατύχημα, για να μπορούν οι οικογένειές τους να μαζέψουν τα κομμάτια τους, δεν έγινε τίποτε", τονίζει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, για να σημειώσει:
"Κάποιες οικογένειες υγειονομικών που έχασαν τη ζωή τους από CoViD, ζήτησαν βεβαίωση από τα νοσοκομεία για να προσφύγουν δικαστικά ότι ο θάνατός τους ήταν εργατικό ατύχημα και έλαβαν ως απάντηση ότι δεν πιστοποιείται από πουθενά ότι κόλλησαν εντός του νοσοκομείου σε ώρα εργασίας"...
Ο κ. Γιαννάκος σταχυολογεί πέντε κυβερνητικές υποσχέσεις που έγιναν στην πανδημία και έμειναν στα χαρτιά:
- Η κυβέρνηση δεσμεύτηκε για την στήριξη του ΕΣΥ και των υγειονομικών, αλλά προσλήψεις προσωπικού γίνονται με το σταγονόμετρο. Η προκύρηξη του έτους 2019 ακόμη δεν ολοκληρώθηκε και η φετινή προκήρυξη θα ολοκληρωθεί το 2030, λόγω χρονοβόρων διαδικασιών του ΑΣΕΠ. Γίνεται "ανακύκλωση" του προσωπικού, καθώς κάθε μήνα φεύγουν από το ΕΣΥ 300 άτομα.
- Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ο πρωθυπουργός υποσχέθηκε πως θα αναγνωριστεί η προσφορά των συμβασιούχων και θα μονιμοποιηθούν. Αυτό που γίνεται είναι ολιγόμημες παρατάσεις συμβάσεων και επιστροφή των εργολάβων, που στοιχίζουν διπλάσια χρήματα στο δημόσιο και προσφέρουν συνθήκες εργασιακού μεσαίωνα. Ταυτόχρονα με την ολοκλήρωση των προκυρήξεων για μόνιμο προσωπικό έχουμε ανακύκλωση του ιδίου προσωπικού, δηλαδή επικουρικοί καταλαμβανουν θέσεις μονίμων.
- Υποσχέθηκαν ένταξη των υγειονομικών στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα, χωρίς τελικά αυτό να συμβεί. Η επιτροπή του υπουργείου Εργασίας παρέδωσε τη σχετική πρόταση, η οποία "αραχνιάζει" στα συρτάρια.
- Υποσχέθηκαν αυξήσεις στους μισθούς και κίνητρα, αλλά οι μισθοί των υγειονομικών είναι εξευτελιστικοί και για αυτό υπάρχει "κύμα" μαζικών αποχωρήσεων από το ΕΣΥ. Σε πολλές περιπτώσεις, ο μισθός είναι χαμηλότερος από τον κατώτατο μισθό του ανειδίκευτου εργάτη: 1.850 ευρώ στον γιατρό και 800 ευρώ στον νοσηλευτή ή διασώστη.
- Υποσχέθηκαν καλύτερες θέσεις εργασίας, αλλά "ξύνουν τον πάτο του βαρελιού" για να μπαλώσουν τα κενά. Κλείνουν τη μία τρύπα και ανοίγουν μια άλλη, την ώρα που οι εργαζόμενοι πέφτουν κάτω από την κούραση, την εργασιακή εξάντληση.
Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ υπογραμμίζει πως το ΕΣΥ βρίσκετα σε λειτουργικό κατήφωρο και ότι χρειάζονται χρήματα, που το Κράτος δεν φαίνεται διατιθεμένο να δώσει...
Δημ.Κ.
{{dname}} - {{date}}
{{body}}
Απάντηση Spam
{{#subcomments}} {{/subcomments}}