Στρεσογόνες εμπειρίες στη μέση ηλικία ή στην παιδική ενδεχομένως μπορεί να συνδέονται με υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης νόσου του Alzheimer και νευροφλεγμονής αντίστοιχα.
Αυτό έδειξε έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Annals of Neurology από το Barcelona Institute for Global Health και το Barcelonaβeta Brain Research Center (BBRC).
Στρεσογόνα γεγονότα είναι αυτά στα οποία αντικειμενικές εξωτερικές απειλές ενεργοποιούν συμπεριφορικές και ψυχολογικές αποκρίσεις στον άνθρωπο- όπως για παράδειγμα ο θάνατος ενός αγαπημένου, μια αρρώστια ή η ανεργία.
Αυξανόμενες ενδείξεις υποδεικνύουν ότι το στρες θα μπορούσε να συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο άνοιας και νοητικής εξασθένησης.
Η παρούσα μελέτη στόχευε να αξιολογήσει αν η συσσώρευση στρεσογόνων γεγονότων θα μπορούσε να επηρεάζει την εμφάνιση παθολογιών που συνδέονται με τη νόσο Alzheimer σε μεγάλη ηλικία.
Οι ερευνητές επέλεξαν 1.290 εθελοντές από την ομάδα ALFA στη Βαρκελώνη οι οποίοι δεν είχαν νοητικό πρόβλημα αλλά είχαν οικογενειακό ιστορικό νόσου Alzheimer.
Οι συμμετέχοντες έδωσαν συνεντεύξεις για να αξιολογηθεί ο αριθμός των στρεσογόνων γεγονότων και υποβλήθηκαν σε εξετάσεις για βιοδείκτες που συνδέονται με τη νόσο Alzheimer.
Η στατιστική ανάλυση αποκάλυψε ότι η συσσώρευση στρεσογόνων γεγονότων στη μέση ηλικία συνδεόταν με υψηλότερα επίπεδα βήτα αμυλοειδούς πρωτεΐνης.
Η Ελένη Παλπατζή, του ISGlobal, δήλωσε ότι γνωρίζουμε ότι η μέση ηλικία είναι μια περίοδος στην οποία αρχίζουν να συσσωρεύονται παθολογίες της νόσου Alzheimer. Είναι πιθανό αυτά τα χρόνια να αντιπροσωπεύουν μια ευάλωτη περίοδο στην οποία το ψυχολογικό στρες μπορεί ενδεχομένως να έχει επίδραση διαρκείας στην υγεία του εγκεφάλου.
Η ερευνητική ομάδα ανακάλυψε επίσης ότι υψηλότερα επίπεδα στρεσογόνων εμπειριών στην παιδική ηλικία συνδέονταν με υψηλότερο κίνδυνο νευροφλεγμονής στους ηλικιωμένους.
Η φλεγμονή έχει αναγνωριστεί ως σημαντική μοριακή απόκριση σε νευροεκφυλιστικές νόσους και αυτά τα αποτελέσματα είναι σε ευθυγράμμιση με τις ενδείξεις ότι το παιδικό τραύμα συνδέεται με αυξημένη φλεγμονή στην ενήλικη ζωή.
Η συσσώρευση στρεσογόνων γεγονότων συνδεόταν με υψηλότερα επίπεδα βήτα αμυλοειδούς μόνο στους άντρες.
Στις γυναίκες, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι πιο στρεσογόνες εμπειρίες κατά τη διάρκεια της ζωής συνδέονταν με χαμηλότερο όγκο φαιάς ουσίας, κάτι που δείχνει ότι το στρες μπορεί να επηρεάζει διαφορετικά τα φύλα- συσσώρευση αμυλοειδούς στους άντρες και ατροφία εγκεφάλου στις γυναίκες, δήλωσε η Eider Arenaza-Urquijo.
Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι τα στρεσογόνα γεγονότα σε ανθρώπους με ιστορικό ψυχικής νόσου συνδέονταν με υψηλότερο επίπεδο Aβ και πρωτεϊνών Ταυ, νευροφλεγμονή και χαμηλότερο όγκο φαιάς ουσίας, υποδεικνύοντας ότι αυτός ο πληθυσμός θα μπορούσε να είναι πιο ευάλωτος στην επίδραση των στρεσογόνων γεγονότων-για παράδειγμα λόγω βλάβης στις ικανότητες αντιμετώπισης του στρες, που θα μπορούσε να τους καθιστά πιο ευάλωτους. Η Eider Arenaza-Urquijo δήλωσε ότι η έρευνα ενισχύει την ιδέα ότι το στρες θα μπορούσε να παίζει σημαντικό ρόλο στην εμφάνιση νόσου Alzheimer και ότι χρειάζονται νέες έρευνες για να επικυρώσουν τα αρχικά ευρήματα.
{{dname}} - {{date}}
{{body}}
Απάντηση Spam
{{#subcomments}} {{/subcomments}}