Νέα εξέταση ούρων θα μπορούσε να απαλλάξει επιζώντες από καρκίνο ουροδόχου κύστης από μια εξέταση που χρειάζεται για να επιβεβαιωθεί ότι ο καρκίνος δεν έχει επιστρέψει, αναφέρουν ερευνητές.
Άνθρωποι που έχουν υποβληθεί σε εγχείρηση για υψηλού κινδύνου καρκίνο στην ουροδόχο κύστη χρειάζονται κυστεοσκόπηση.
Η νέα έρευνα δείχνει ότι εξέταση ούρων που ερευνά για γενετικούς δείκτες καρκίνου στην κύστη μπορεί να μειώσει τουλάχιστον κατά το ήμισυ τον αριθμό κυστεοσκοπήσεων που χρειάζονται να ακολουθηθούν για ασθενείς υψηλού κινδύνου.
Μόνο το 44% των ασθενών που υποβλήθηκαν στην εξέταση ούρων χρειάστηκε να υποβληθούν σε κυστεοσκόπηση έναντι σχεδόν 100% των ασθενών που έλαβαν τη συνήθη αγωγή.
Η δοκιμή, του Aarhus University Hospital, οδήγησε σε ισχυρές ενδείξεις ότι η εξέταση ούρων μπορεί να εντοπίσει την υποτροπή του καρκίνου νωρίτερα από την κυστεοσκόπηση.
Για περισσότερους από τους μισούς ασθενείς που φάνηκε να έχουν λανθασμένα θετικό τεστ οι ερευνητές διαπίστωσαν αργότερα ότι ο καρκίνος πράγματι είχε επιστρέψει.
Η κλινική δοκιμή αφορούσε το τεστ Xpert Bladder Cancer Monitor, που ερευνά για 5 γενετικούς δείκτες καρκίνου στην ουροδόχο κύστη. Η δοκιμή χρηματοδοτήθηκε από την εταιρεία που το παράγει, την Cephied.
Η μελέτη πραγματοποιήθηκε στη Δανία όπου συνιστάται ασθενείς με υψηλού κινδύνου καρκίνο στην κύστη που υποβάλλονται σε εγχείρησή να υποβάλλονται σε κυστεοσκόπηση κάθε 4 μήνες για 2 χρόνια.
Για τη δοκιμή, ερευνητές επέλεξαν 313 Δανούς ασθενείς και τυχαία τους χώρισαν ώστε οι μισοί να λάβουν μόνο την ετήσια κυστεοσκοπήση για 2 χρόνια. Για τα άλλα τακτικά τσεκάπ, αυτοί έδωσαν δείγμα ούρων.
Ασθενείς που έλαβαν ‘’θετικό αποτέλεσμα’’ στο τεστ ούρων επέστρεψαν στο νοσοκομείο για κυστεοσκόπηση ώστε να ελεγχθούν για καρκίνο.
Οι υπόλοιποι συνέχισαν να υποβάλλονται στις συνήθεις 3 κυστεοσκοπήσεις το έτος.
Τα αποτελέσματα παρουσιάστηκαν στο συνέδριο της European Association of Urology Congress, στο Παρίσι και θεωρούνται προκαταρκτικά.
{{dname}} - {{date}}
{{body}}
Απάντηση Spam
{{#subcomments}} {{/subcomments}}