Ερευνητές του Aarhus University έκαναν μια σημαντική ανακάλυψη που θα μπορούσε να βελτιώσει την αγωγή για τον καρκίνο και άλλες νόσους.
Κλειδί είναι η ρύθμιση των επιπέδων χοληστερόλης που μπορεί να συμβάλλει στο να γίνουν πιο αποτελεσματικές οι υπάρχουσες θεραπείες.
Ο καθηγητής Martin Roelsgaard Jakobsen, δήλωσε ότι η ερευνητική ομάδα εντόπισε νέο μηχανισμό που μπορεί να ρυθμίσει σημαντική ανοσιακή οδό στη μάχη κατά του καρκίνου και αυτό δίνει μεγαλύτερη κατανόηση του πώς μπορούμε να ενεργοποιήσουμε την άμυνα του οργανισμού έναντι της νόσου.
Οι ερευνητές εστίασαν στην πρωτεΐνη STING, σημαντικό στοιχείο της άμυνας του ανοσοποιητικού συστήματος έναντι των καρκινικών κυττάρων.
Με τον χειρισμό των επιπέδων χοληστερόλης, μπόρεσαν να βελτιώσουν τη λειτουργία της πρωτεΐνης STING ανοίγοντας έτσι νέους δρόμους ενίσχυσης της φυσικής άμυνας του οργανισμού έναντι του καρκίνου.
Η αποτελεσματική αγωγή για τον καρκίνο εξαρτάται από τη δύναμη του ανοσοποιητικού συστήματος του ασθενή και το πόσο καλά μπορεί να ενισχυθεί για να εξουδετερώσει τα καρκινικά κύτταρα.
Σύμφωνα με τον Jakobsen, η αγωγή για τον καρκίνο απαιτεί συνδυασμό θεραπευτικών μεθόδων που προκαλούν την τοπική ενεργοποίηση του ανοσοποιητικού στον όγκο, ελκύουν κυτταροτοξικά κύτταρα Τ και διεγείρουν ευρύτερη ενεργοποίηση κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος. Εκεί είναι που ο νέος μηχανισμός παρουσιάζει νέες ευκαιρίες.
Η νέα έρευνα δίνει νέα προσέγγιση για την ενίσχυση της δραστηριότητας της πρωτεΐνης STING, παρέχοντας ακόμα έναν τρόπο εκμετάλλευσης της φυσικής άμυνας του οργανισμού έναντι του καρκίνου.
Ο Jakobsen δήλωσε ότι η ανακάλυψη είναι άμεσο αποτέλεσμα συνεργασίας ειδικών από διαφορετικούς τομείς. Η συνεργασία οδήγησε σε μοναδική κατανόηση του πώς μπορούμε να πολεμήσουμε τον καρκίνο πιο αποτελεσματικά, δήλωσε.
Η ανακάλυψη του πώς η χοληστερόλη επηρεάζει την πρωτεΐνη STING δεν ανοίγει μόνο νέες οδούς για τη θεραπευτική αντιμετώπιση του καρκίνου, καθώς οι ερευνητές επίσης περιμένουν ο μηχανισμός να παίξει ρόλο στη μάχη έναντι άλλων νόσων. Σε αυτές θα μπορούσαν να περιλαμβάνονται αυτοάνοσες και νευροεκφυλιστικές νόσοι στις οποίες το ανοσοποιητικό σύστημα επίσης παίζει ζωτικό ρόλο.
Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο Nature Communications.
Πηγές:
Nature Communications.
{{dname}} - {{date}}
{{body}}
Απάντηση Spam
{{#subcomments}} {{/subcomments}}