Οι όγκοι αλλάζουν ανάλογα με την ώρα της ημέρας. Αυτό έδειξε ερευνητική ομάδα από την Ελβετία και τη Γερμανία. Οι διακυμάνσεις αυτές θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε λανθασμένες διαγνώσεις και στη συνταγογράφηση ακατάλληλων θεραπειών, ανακοίνωσε το Πανεπιστήμιο της Γενεύης.
Η σύνθεση, η ποσότητα, ο τύπος και οι ιδιότητες των ανοσοποιητικών κυττάρων στους όγκους μπορεί να διαφέρουν σημαντικά, όπως έδειξε η ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τον Christoph Scheiermann σε μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό "Cell".
Για να το διαπιστώσουν αυτό, οι ερευνητές έκαναν ενέσιμη έγχυση καρκινικών κυττάρων μελανώματος σε ποντίκια και αφαίρεσαν τον όγκο που προέκυψε δύο εβδομάδες αργότερα σε διαφορετικές ώρες της ημέρας.
Ο αριθμός των κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος που διηθούν έναν όγκο θα μπορούσε επομένως να είναι υψηλός ή χαμηλός ανάλογα με την ώρα της ημέρας κατά την οποία πραγματοποιήθηκε η βιοψία. Αυτό παίζει ρόλο για τις ανοσοθεραπείες, οι οποίες αποτελούν μια πολλά υποσχόμενη θεραπευτική επιλογή για τον καρκίνο.
Για να φτάσουν στην ουσία του θέματος, οι επιστήμονες χορήγησαν δύο εγκεκριμένες και ευρέως χρησιμοποιούμενες μεθόδους θεραπείας στις ομάδες ποντικών τους: CAR-T κύτταρα και αναστολείς σημείων ελέγχου. "Χορηγούμενες σε λάθος χρόνο, οι θεραπείες αυτές ήταν ανεπιτυχείς. Τη σωστή στιγμή, το φορτίο του όγκου μειώθηκε πολύ σημαντικά", δήλωσε ο Scheiermann σε σχετική ανακοίνωση.
Οι μελέτες αυτές σε ποντίκια επιβεβαιώθηκαν από τα ποσοστά επιβίωσης των ασθενών, όπως αναφέρει το Πανεπιστήμιο της Γενεύης. Η έγκαιρη θεραπεία συνδέεται συστηματικά με καλύτερο ποσοστό επιβίωσης. Τότε είναι επίσης που το ανοσοποιητικό σύστημα είναι πιο ενεργό.
Πηγές:
Cell
{{dname}} - {{date}}
{{body}}
Απάντηση Spam
{{#subcomments}} {{/subcomments}}