Επιστήμη & Ζωή

Ποιες νόσους περιορίζει η κατανάλωση λαχανικών αντί κρέατος [ανασκόπηση]

Μετά από εξέταση σχεδόν 50 ερευνών σε τέτοια είδη διατροφής, που δημοσιεύτηκαν μεταξύ 2000 κια 2023, προέκυψε σαφές μοτίβο.


Παρασκευή, 17 Μαΐου 2024, 15:25

Εύη Ψωμιάδου
Υπεύθυνη Ύλης

Η υιοθέτηση χορτοφαγικής ή vegan διατροφής θα μπορούσε να αυξήσει το προσδόκιμο ζωής κάποιου και να τον οδηγήσει σε πιο υγιή ζωή, έδειξε νέα ανασκόπηση.

Η αποφυγή του κρέατος συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο καρδιοπάθειας, καρκίνου και πρόωρου θανάτου, αναφέρει η επισκόπηση στο PLOS One.

Μετά από εξέταση σχεδόν 50 ερευνών σε τέτοια είδη διατροφής, που δημοσιεύτηκαν μεταξύ 2000 και 2023, προέκυψε σαφές μοτίβο.

Και τα δυο συνδέονταν με χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου και καρδιοπάθειας λόγω αρτηριοσκλήρυνσης.

Οι πιο υγιεινές διατροφικές επιλογές φάνηκε να μειώνουν τον κίνδυνο καρκίνου του προστάτη και του γαστρεντερικού συστήματος, όπως στο παχύ έντερο.

Οι χορτοφαγικές δίαιτες επίσης συνδέονταν με χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακή νόσο.

Επιπλέον, διατροφές με βάση φυτικές τροφές μείωναν τις πιθανότητες παχυσαρκίας, φλεγμονής και αυξημένης χοληστερόλης LDL.

Η ανασκόπηση δείχνει γενικά, ότι διατροφή με βάση φυτικές τροφές μπορεί να είναι ωφέλιμη και μικρά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση μπορούν να κάνουν διαφορά, δήλωσε ο Matthew Landry του  University of California.

Όπως σημείωσε, δεν είναι απαραίτητο κάποιος να επιλέξει ολοκληρωτικά vegan διατροφή για να αποκομίσει κάποια από αυτά τα οφέλη. Ακόμα και μείωση για 1-2 ημέρες την εβδομάδα της κατανάλωσης ζωικών τροφών μπορεί να οδηγήσει σε οφέλη, με τον καιρό.

Η αποφυγή του κρέατος, αν και ενδεχομένως συμβάλλει στην πρόληψη της παχυσαρκίας, έχει περισσότερα οφέλη. Ορισμένα είναι ανεξάρτητα από το βάρος. Ακόμα και όταν το βάρος δεν αλλάζει παρατηρούνται μειώσεις σε άλλα κλινικά αποτελέσματα- ιδιαίτερα όσον αφορά την καρδιαγγειακή νόσο.

Μια πιθανή αιτία είναι ότι πολλά φρούτα και λαχανικά έχουν υψηλά επίπεδα αντιφλεγμονωδών θρεπτικών ουσιών και αντιοξειδωτικών που μπορούν να μειώσουν τη συσσώρευση πλάκας στις αρτηρίες.

Παρά τα θετικά ευρήματα, οι ερευνητές δεν συνιστούν τέτοιες διατροφές για όλους.

Η Dr. Federica Guaraldi, δήλωσε ότι κατά τη διάρκεια της κύησης δεν συνιστάται με βάση αυτά τα δεδομένα να ακολουθεί η έγκυος μια αυστηρά χορτοφαγική διατροφή.

Οι ερευνητές προειδοποίησαν ότι διατροφές με φυτικά τρόφιμα θα μπορούσαν να οδηγήσουν σα έλλειψη βιταμίνης B12.

Πηγές:
PLOS One.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Loading ...
Προσθήκη Σχολίου

ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ IATRONET.GR

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας


Εμείς και οι συνεργάτες μας χρησιμοποιούμε τεχνολογίες, όπως cookies, και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως διευθύνσεις IP και αναγνωριστικά cookies, για να προσαρμόζουμε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο με βάση τα ενδιαφέροντά σας, για να μετρήσουμε την απόδοση των διαφημίσεων και του περιεχομένου και για να αποκτήσουμε εις βάθος γνώση του κοινού που είδε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο. Κάντε κλικ παρακάτω για να συμφωνήσετε με τη χρήση αυτής της τεχνολογίας και την επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων για αυτούς τους σκοπούς. Μπορείτε να αλλάξετε γνώμη και να αλλάξετε τις επιλογές της συγκατάθεσής σας ανά πάσα στιγμή επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο.

Πολιτική Cookies
& Προστασία Προσωπικών Δεδομένων