Εξουθενωτικές για το ιατρικό προσωπικό και επικίνδυνες για τους εξεταζόμενους ασθενείς, είναι οι εφημερίες του νοσοκομείου Μυτιλήνης, όπως καταγγέλλουν 23 ειδικευόμενοι γιατροί του νοσηλευτικού ιδρύματος.
Σε επιστολή που έστειλαν προς τις διοικήσεις του νοσοκομείου και της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ), αναφέρουν αναλυτικά τα εξής:
"Με το παρόν σας εφιστούμε την προσοχή στην σημαντική έλλειψη ιατρικού προσωπικού στην οποία έχει περιέλθει το τμήμα επειγόντων περιστατικών (ΤΕΠ) το τελευταίο διάστημα ώστε οι εφημερίες να καθίστανται εξουθενωτικές για το ιατρικό προσωπικό και επικίνδυνες για τους εξεταζόμενους ασθενείς εξαιτίας φόρτου εργασίας και κόπωσης. Οι εφημερεύοντες ειδικευόμενοι καλούμαστε σε υπερεφημέρευση και εξάντληση των σωματικών και ψυχικών αντοχών μας ενώ η αύξηση της αναμονής για εξέταση και η δυσαρέσκεια από πλευράς του ασθενούς σε συνδυασμό με τη συχνά επισφαλή, εξαιτίας περιορισμένου χρόνου, ιατρική διαχείριση των προβλημάτων του είναι φυσικά επακόλουθα.
Να σημειωθεί ότι τα κενά στα πόστα των ΤΕΠ καλύπτονται από αγροτικούς γιατρούς είτε επειδή οι ίδιοι με αυταπάρνηση προσφέρονται είτε επειδή δέχονται πιέσεις από τους ανωτέρους τους. Και ενώ για μας η αρωγή των συναδέλφων είναι καίρια για το έργο στα ΤΕΠ ταυτόχρονα είναι αντιληπτό ότι δεν γίνεται μονίμως το βάρος να πέφτει στις πλάτες ανειδίκευτων γιατρών!
Ετσι ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες όπου τα περιστατικά αυξάνονται ραγδαία έχουμε το παράδοξο να παραπέμπονται από τα ήδη αποδεκατισμένα Κέντρα Υγείας του νησιού, από επιμελητές γιατρούς περιστατικά ως βαρύτερα-επείγοντα και να τα υποδεχόμαστε στα ΤΕΠ εξουθενωμένοι ανειδίκευτοι γιατροί, ένα βήμα πριν την παραίτηση! Για το φετινό καλοκαίρι ήδη έχουν αρχίσει οι μονές εφημερίες, δηλαδή ένας/μία ειδικευόμενος/η στο παθολογικό και ένας στο χειρουργικό ΤΕΠ, όπου ταυτόχρονα μπορεί να επιβαρύνεται και με δουλειά της αντίστοιχης κλινικής όταν του/της ζητηθεί.
Τονίζουμε ξανά ότι η κατάσταση που διαμορφώνεται στα ΤΕΠ είναι δυνητικά επικίνδυνη για τον κόσμο του νησιού που αναζητά περίθαλψη! Με αίσθημα ευθύνης απέναντι στον εξεταζόμενο άρρωστο, λοιπόν, απαιτούμε την επαρκή στελέχωση των ΤΕΠ με ειδικευμένους γιατρούς με μαζικές προσλήψεις ώστε να μην “μπαλώνονται” τα κενά από ειδικευόμενους και αγροτικούς.
Σε περίπτωση που δεν εισακουστούν άμεσα τα αιτήματά μας η ευθύνη για οποιοδήποτε σφάλμα στα ΤΕΠ βαραίνει αποκλειστικά αυτούς που κρατάνε τις δομές υγείας υποστελεχωμένες. Από τη μεριά μας δηλώνουμε ότι θα χρησιμοποιήσουμε όποιο μέσο έχουμε στη διάθεσή μας για να διεκδικήσουμε τα αναγκαία και καλούμε τα συλλογικά μας όργανα, τους συναδέλφους και την τοπική κοινωνία της Λέσβου να μας στηρίξουν".
{{dname}} - {{date}}
{{body}}
Απάντηση Spam
{{#subcomments}} {{/subcomments}}