Επιστήμη & Ζωή

Βιοκτόνο από φλούδα πορτοκαλιού απωθεί την μύγα του ξυδιού προστατεύοντας τα φρούτα

Πρόκειται για πολύ μικρό έντομο αλλά με μεγάλη πείνα που γίνεται μάστιγα για τους οπωροκαλλιεργητές και τους αμπελουργούς.


Τρίτη, 18 Ιουνίου 2024, 17:30

Φίλιππος Ζάχαρης
Ειδικά ρεπορτάζ - Σύλλογοι Ασθενών και ΜΚΟ

Η μύγα ξυδιού (Drsosophila suzukii) γίνεται όλο και περισσότερο πρόβλημα για τους καλλιεργητές φρούτων και οίνου. Προσβάλλει κυρίως τα μούρα και τα σταφύλια και θέτει σε κίνδυνο τη συγκομιδή με την έγχυση των αυγών της στους ώριμους καρπούς.

Η μύγα του ξυδιού ή δροσόφιλα είναι ένα έντομο το οποίο παρατηρείται σε χώρους όπου υπάρχουν προϊόντα ζύμωσης, όπως, μπύρα, οινοπνευματώδη, ξύδι, προϊόντα που σαπίζουν (φρούτα, τομάτες κ.λ.π).

Το Ινστιτούτο Βιολογίας του Πανεπιστημίου του Γκρατς ανέπτυξε ένα φιλικό προς το περιβάλλον βιοκτόνο από φλούδα πορτοκαλιού που απωθεί με επιτυχία τα έντομα με χαμηλό κόστος και χωρίς επιβλαβείς χημικές ουσίες, όπως ανακοίνωσε το Πανεπιστήμιο του Γκρατς.

Είναι ένα έντομο μόλις λίγα χιλιοστά μικρό, αλλά η πείνα του είναι μεγάλη - και γίνεται μάστιγα για τους οπωροκαλλιεργητές και τους αμπελουργούς: η μύγα του ξιδιού των κερασιών (Drosophila suzukii), η οποία εισήχθη από την Ασία.

Τα θηλυκά προσβάλλουν υγιή, ώριμα κόκκινα φρούτα, στα οποία γεννούν τα αυγά τους με τα χαρακτηριστικά έντονα οδοντωτά ωοφόρα τους.

Οι προνύμφες της μύγας στη συνέχεια τρώνε τη σάρκα του φρούτου και ό,τι απομένει αρχίζει να σαπίζει.

Σύμφωνα με τον Οργανισμό για την Υγεία και την Ασφάλεια των Τροφίμων, προσβάλλονται κυρίως τα γλυκά κεράσια, αλλά και τα ροδάκινα, τα νεκταρίνια, τα βερίκοκα και τα δαμάσκηνα, τα βατόμουρα, τα σμέουρα και τα βατόμουρα, οι σταφίδες και οι φράουλες.

Λόγω του σύντομου χρόνου ανάπτυξής του και των πολλών γενεών που διαδέχονται η μία την άλλη, μπορεί να πολλαπλασιαστεί εκρηκτικά στον οπωρώνα.

"Επί του παρόντος, είναι γνωστά μόνο λίγα αποτελεσματικά μέτρα καταπολέμησης, αλλά τα περισσότερα από αυτά είναι μόνο αργά βιοδιασπώμενα ή είναι επικίνδυνα για άλλα έντομα, όπως οι μέλισσες", εξηγεί στο Αυστριακό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Μάνφρεντ Χαρτμπάουερ από το Πανεπιστήμιο του Γκρατς.

Η ομάδα εργασίας του έχει αναπτύξει ένα βιοκτόνο κατά του παρασίτου στην οπωροκαλλιέργεια και την αμπελουργία προσελκύει τις μύγες του κερασιού με το άρωμα φλούδας πορτοκαλιού, μεταξύ άλλων, και ταυτόχρονα έχει εντομοκτόνο δράση.

Ο Χαρτμπάουερ  εξήγησε ότι καλλιέργησε την ιδέα της χρήσης φλούδας πορτοκαλιού "μέσω της βιβλιογραφίας". "Στην περιοχή προέλευσής της, η μύγα του ξυδιού γεννά τα αυγά της σε χαλασμένα πορτοκάλια, επειδή εκεί αισθάνεται ασφαλής από τους κύριους εχθρούς της - μια μίνι παρασιτική σφήκα.

Το αιθέριο έλαιο των εσπεριδοειδών δρα ως φυσικό εντομοκτόνο κατά των παρασιτικών σφηκών", εξήγησε ο Hartbauer.

Το ελκυστικό είναι ένα μείγμα από διάφορα αιθέρια έλαια πορτοκαλιού και ένα διάλυμα αλατιού. Στη συνέχεια, το όλο πράγμα τοποθετείται σε μια παγίδα γεμάτη με πολύ μικρές τρύπες που τα μεγαλύτερα έντομα, όπως οι μέλισσες, δεν μπορούν να διαπεράσουν.

Οι εργαστηριακές δοκιμές έχουν ήδη δείξει ότι το βιοκτόνο προσελκύει τις μύγες του κερασόξυδου μακριά από τα σταφύλια και τις σκοτώνει, μειώνοντας την προσβολή των προνυμφών κατά 75%.

Πηγές:
Αυστριακό Πρακτορείο Ειδήσεων



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Loading ...
Προσθήκη Σχολίου

ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ IATRONET.GR

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας


Εμείς και οι συνεργάτες μας χρησιμοποιούμε τεχνολογίες, όπως cookies, και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως διευθύνσεις IP και αναγνωριστικά cookies, για να προσαρμόζουμε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο με βάση τα ενδιαφέροντά σας, για να μετρήσουμε την απόδοση των διαφημίσεων και του περιεχομένου και για να αποκτήσουμε εις βάθος γνώση του κοινού που είδε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο. Κάντε κλικ παρακάτω για να συμφωνήσετε με τη χρήση αυτής της τεχνολογίας και την επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων για αυτούς τους σκοπούς. Μπορείτε να αλλάξετε γνώμη και να αλλάξετε τις επιλογές της συγκατάθεσής σας ανά πάσα στιγμή επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο.

Πολιτική Cookies
& Προστασία Προσωπικών Δεδομένων