Καθώς μεγαλώνουμε το σώμα μας υφίσταται μια πληθώρα αλλαγών που μπορούν να επηρεάσουν την υγεία μας με διάφορους τρόπους. Ένα από τα πιο κρίσιμα συστήματα στο σώμα είναι το αγγειακό σύστημα, το οποίο είναι υπεύθυνο για τη μεταφορά αίματος και οξυγόνου σε όλο το σώμα.
«Εάν αυτό το σύστημα δεν λειτουργεί σωστά, μπορεί να οδηγήσει σε διάφορες αγγειακές παθήσεις που μπορεί να είναι απειλητικές για τη ζωή», αναφέρει ο κ. Γεώργιος Ελευθερίου Αγγειοχειρουργός - Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, Διευθυντής Αγγειοχειρουργός Metropolitan Hospital & Συνεργάτης Διαγνωστικών Κέντρων HealthSpot, ο οποίος και εξηγεί όλα όσα θα πρέπει να γνωρίζουμε για την πιο συχνή αγγειακή πάθηση, τους κιρσούς, από τους κινδύνους πρόκλησή τους αλλά και την θεραπευτική αντιμετώπισή τους:
Κιρσοί: Αίτια, θεραπεία και κίνδυνοι
Οι κιρσοί είναι μια συχνή αγγειακή πάθηση που επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως. Είναι οι διατεταμένες με οφιοειδή πορεία φλέβες στα πόδια μας που μπορεί να προκαλέσουν δυσφορία, πόνο και πρήξιμο. Οι κιρσοί μπορεί να οδηγήσουν σε σοβαρά προβλήματα υγείας εάν αφεθούν χωρίς θεραπεία.
Τι προκαλεί τους κιρσούς;
Οι κιρσοί εμφανίζονται όταν οι βαλβίδες εντός των φλεβών δεν λειτουργούν σωστά ή είναι κατεστραμμένες. Αυτές οι βαλβίδες είναι υπεύθυνες για την αποτροπή της παλινδρόμησης του αίματος προς τα πόδια μας λόγω της βαρύτητας. Όταν δεν λειτουργούν σωστά, το αίμα λιμνάζει στις φλέβες μας και αυτό έχει ως αποτέλεσμα τους κιρσούς.
Διάφοροι παράγοντες μπορούν να συμβάλουν στην ανάπτυξη κιρσών. Αυτοί περιλαμβάνουν:
Ηλικία: Καθώς μεγαλώνουμε, οι φλέβες μας γίνονται λιγότερο ελαστικές, καθιστώντας τις πιο επιρρεπείς σε βλάβες.
Φύλο: Οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν κιρσούς από τους άνδρες, εν μέρει λόγω ορμονικών αλλαγών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και της εμμηνόπαυσης.
Γενετική: Εάν οι γονείς ή οι παππούδες σας είχαν κιρσούς, είναι πιθανό να τους αναπτύξετε και εσείς.
Τρόπος ζωής: Το υπερβολικό βάρος, η καθιστική ζωή και το κάπνισμα μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης κιρσών.
Πώς αντιμετωπίζονται οι κιρσοί;
Υπάρχουν διάφορες επιλογές θεραπείας για τους κιρσούς, ανάλογα με τη σοβαρότητα της πάθησης. Οι ήπιες περιπτώσεις μπορούν να αντιμετωπιστούν με αλλαγές στον τρόπο ζωής, όπως άσκηση, απώλεια βάρους και χρήση καλτσών συμπίεσης. Αυτά τα μέτρα μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση της ροής του αίματος και στη μείωση συμπτωμάτων όπως ο πόνος και το πρήξιμο.
Πιο σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να απαιτούν ιατρική περίθαλψη. Μερικές επιλογές θεραπείας για τους κιρσούς περιλαμβάνουν:
Σκληροθεραπεία: Αυτή η θεραπεία περιλαμβάνει την ένεση ενός διαλύματος στην προσβεβλημένη φλέβα.
Θεραπεία με λέιζερ (EVLT): Αυτή η τεχνική χρησιμοποιεί ένα λέιζερ για να θερμάνει το εσωτερικό της φλέβας, προκαλώντας το κλείσιμό της.
Θερμοπηξία με τη χρήση ραδιοσυχνοτήτων: Χρησιμοποιούνται ραδιοκύματα για να θερμανθεί η φλέβα και να κλείσει.
Κιρσεκτομές: Αφαίρεση της προσβεβλημένης φλέβας μέσω μικρών τομών στο δέρμα.
Ο γιατρός σας θα καθορίσει την καλύτερη θεραπευτική επιλογή για εσάς με βάση τις ατομικές σας ανάγκες και τη σοβαρότητα των κιρσών σας.
Μπορούν οι κιρσοί να είναι επικίνδυνοι;
Ενώ οι κιρσοί είναι συνήθως αβλαβείς, μπορούν μερικές φορές να οδηγήσουν σε πιο σοβαρά προβλήματα υγείας εάν αφεθούν χωρίς θεραπεία. Οι επιπλοκές των κιρσών μπορεί να περιλαμβάνουν:
Αιμορραγία: Οι κιρσοί που βρίσκονται κοντά στην επιφάνεια του δέρματος μπορεί μερικές φορές να σπάσουν και να αιμορραγήσουν.
Θρόμβοι αίματος: Οι κιρσοί μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο ανάπτυξης θρόμβων αίματος, οι οποίοι είναι επικίνδυνοι εάν αποκολληθούν και προκαλέσουν πνευμονική εμβολή.
Έλκη: Σε σοβαρές περιπτώσεις, οι κιρσοί μπορεί να προκαλέσουν δερματικά έλκη, τα οποία μπορεί να είναι επώδυνα και δύσκολο να αντιμετωπιστούν.
«Εάν αντιμετωπίζετε συμπτώματα κιρσών, όπως πόνο, πρήξιμο ή αλλαγές στην εμφάνιση των φλεβών σας, είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε έναν εξειδικευμένο αγγειοχειρουργό. Θα σας βοηθήσει να επιλέξετε την καλύτερη μέθοδο θεραπείας για την περίπτωσή σας και να παρακολουθεί την πορεία της νόσου για τυχόν επιπλοκές», καταλήγει ο κ. Ελευθερίου.
{{dname}} - {{date}}
{{body}}
Απάντηση Spam
{{#subcomments}} {{/subcomments}}