Την αδήριτη επικοινωνιακή ανάγκη να επιδειχθεί κυβερνητική στροφή προς την καθημερινότητα, ικανοποιεί σε μεγάλο βαθμό η σημερινή επίσκεψη του πρωθυπουργού (στις 10 το πρωί) στο υπουργείο Υγείας.
Έναν χρόνο μετά την προηγούμενη επίσκεψή του στην Αριστοτέλους, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιστρέφει σε ένα υπουργείο όπου υποτίθεται ότι πάλλεται η καρδιά του κοινωνικού κράτους.
Δεν μπορεί να θεωρεί άσχετο το μήνυμα των ευρωεκλογών, που ασφαλώς περιλαμβάνει τα προβλήματα της καθημερινότητας του πολίτη, μεταξύ των οποίων η παρεχόμενη φροντίδα Υγείας.
Για όποιον θέλει να είναι ρεαλιστής, τα προβλήματα της Υγείας είναι δομικά και δεν μπορούν να λυθούν με επισκέψεις και στείρες αναφορές στην επίλυσή τους. Ούτε μπορούν να αντιμετωπιστούν μεταξύ εκλογικών αναμετρήσεων.
Για τις λύσεις απαιτούνται κεντρική στρατηγική - η οποία δεν υπάρχει - και πόροι, οι οποίοι δεν επαρκούν.
Κατά την περυσινή του επίσκεψη, ο πρωθυπουργός είχε επισημάνει πως η χώρα πρέπει να αποκτήσει ένα ΕΣΥ αντάξιο των προσδοκιών των Ελλήνων πολιτών.
Είχε αναφερθεί σε τακτικές προσλήψεις, στην αναμόρφωση των υποδομών και στην ταχύτητα με την οποία ολοκληρώνονται δράσεις Ταμείου Ανάκαμψης, όπως η αναβάθμιση των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών και των Κέντρων Υγείας.
Είχε χαρακτηρίσει "κατεπείγοντα" τα προβλήματα του ΕΚΑΒ, δίνοντας έμφαση στην πρόληψη και στην Ψυχική Υγεία...
Στα θέματα της πρόληψης υπάρχει βελτίωση, χάρη στο πρόγραμμα "Σπύρος Δοξιάδης". Όμως, τα άλλα προβλήματα του δημόσιου τομέα της Υγείας παραμένουν και τραυματίζουν την εικόνα (και τα ποσοστά) της κυβέρνησης.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, η Ελλάδα κατέχει την χειρότερη θέση σε κάλυψη των υγειονομικών αναγκών των πολιτών της, ενώ παρουσιάζει σημαντικές στρεβλώσεις στη χρηματοδότηση και στην πρόληψη.
Για να αντιμετωπιστούν η υποχρηματοδότηση και οι στρεβλώσεις, απαιτείται συστηματική ενασχόληση, διακομματική συνεργασία και στρατηγική δεκαετίας. Αλλά, η κρατούσα κουλτούρα διακυβέρνησης δεν αφήνει πολλές ελπίδες...
{{dname}} - {{date}}
{{body}}
Απάντηση Spam
{{#subcomments}} {{/subcomments}}