Επιστήμη & Ζωή

Ασπιρίνη και μείωση πιθανοτήτων για καρκίνο στο παχύ έντερο- Ποιος ωφελείται περισσότερο

Στο ερώτημα προσπάθησε να απαντήσει νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε JAMA Oncology.


Πέμπτη, 01 Αυγούστου 2024, 19:32

Εύη Ψωμιάδου
Υπεύθυνη Ύλης

Είναι γνωστό από καιρό ότι η καθημερινή χαμηλή δόση ασπιρίνης βοηθά στην πρόληψη του καρκίνου στο παχύ έντερο.

Νέα έρευνα έδειξε ότι αυτοί που ωφελούνται περισσότερο είναι άνθρωποι των οποίων ο τρόπος ζωής αυξάνει τις πιθανότητες να εμφανίσουν τη νόσο.

Ο Dr. Daniel Sikavi, του Massachusetts General Hospital (MGH) στη Βοστόνη, δήλωσε ότι τα ευρήματα δείχνουν ότι η ασπιρίνη μπορεί αναλογικά να μειώσει τον αισθητά αυξημένο κίνδυνο σε αυτούς που έχουν πολλούς παράγοντες για καρκίνο παχέος εντέρου.

Η ασπιρίνη εκτιμάται ότι προλαμβάνει τον καρκίνο παχέος εντέρου μειώνοντας την παραγωγή προφλεγμονωδών πρωτεϊνών (προσταγλανδινών) που μπορούν να προκαλέσουν ανάπτυξη όγκου.

Μπορεί να παίζουν ρόλο άλλοι παράγοντες και η ασπιρίνη πιθανόν να προλαμβάνει τον καρκίνο παχέος εντέρου μέσω πολλών μηχανισμών, σύμφωνα με την έρευνα, δήλωσε ο Dr. Andrew Chan.

Μπορεί η ασπιρίνη να ωφελήσει ορισμένους περισσότερο από άλλους;

Ερευνητές εξέτασαν στοιχεία 108.000 συμμετεχόντων στη Nurses’ Health Study και  Health Professionals Follow-Up Study.

Η μέση ηλικία των συμμετεχόντων όταν μπήκαν στην έρευνα ήταν τα 49 έτη και οι ερευνητές συνέκριναν τα ποσοστά καρκίνου στο παχύ έντερο μεταξύ όσων λάμβαναν ασπιρίνη τακτικά έναντι όσων δεν λάμβαναν.

Ως τακτική χρήση χαρακτηρίστηκε η λήψη είτε τουλάχιστον 2 χαπιών συνήθους δόσης την εβδομάδα (325 mg) είτε χαμηλής δόσης ασπιρίνη σε καθημερινή βάση.

Tα αποτελέσματα έδειξαν ότι σε 10 χρόνια σχεδόν το 2% όσων χρησιμοποιούσαν τακτικά ασπιρίνη εμφάνισαν καρκίνο στο παχύ έντερο έναντι 3% όσων δεν λάμβαναν -σημαντική διαφορά.

Όταν κατηγοριοποιήθηκαν κατά υγιεινό ή ανθυγιεινό τρόπο ζωής προέκυψαν ακόμα μεγαλύτερες διαφορές.

Στην ομάδα με τους πιο ανθυγιεινούς παράγοντες κινδύνου, το 2,12% όσων λάμβαναν τακτικά ασπιρίνη εμφάνισαν καρκίνο στο παχύ έντερο σε σύγκριση με ποσοστό 3,4% όσων δεν λάμβαναν.

Δεν φάνηκε τέτοια διαφορά σε ανθρώπους με τον πιο υγιεινό τρόπο ζωής.

Αν λάμβαναν τακτικά ασπιρίνη, η εμφάνιση καρκίνου στο παχύ έντερο ήταν 1,5% και αν δεν λάμβαναν  1,6%, έδειξε η έρευνα.

Στη λιγότερο υγιή ομάδα θα χρειαζόταν αντιμετώπιση 78 ανθρώπων με καθημερινή ασπιρίνη για να προληφθεί ένα περιστατικό καρκίνου στο παχύ έντερο. Στους πιο υγιείς, ο αριθμός αυξήθηκε σε 909.

Αυτό φαίνεται λογικοφανές είπε ο Sikari, καθώς αυτοί με πιο υγιεινό τρόπο ζωής έχουν χαμηλότερο αρχικό κίνδυνο για καρκίνο παχέος εντέρου και επομένως το όφελός τους από την ασπιρίνη ήταν εμφανές αν και λιγότερο έντονο.

Οι ερευνητές σημείωσαν ότι η έρευνά τους δεν παρακολούθησε ποσοστά αιμορραγίας από ασπιρίνη, που είναι η κύρια παρενέργεια.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο JAMA Oncology.

Πηγές:
JAMA Oncology.  



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Loading ...
Προσθήκη Σχολίου

ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ IATRONET.GR

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας


Εμείς και οι συνεργάτες μας χρησιμοποιούμε τεχνολογίες, όπως cookies, και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως διευθύνσεις IP και αναγνωριστικά cookies, για να προσαρμόζουμε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο με βάση τα ενδιαφέροντά σας, για να μετρήσουμε την απόδοση των διαφημίσεων και του περιεχομένου και για να αποκτήσουμε εις βάθος γνώση του κοινού που είδε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο. Κάντε κλικ παρακάτω για να συμφωνήσετε με τη χρήση αυτής της τεχνολογίας και την επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων για αυτούς τους σκοπούς. Μπορείτε να αλλάξετε γνώμη και να αλλάξετε τις επιλογές της συγκατάθεσής σας ανά πάσα στιγμή επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο.

Πολιτική Cookies
& Προστασία Προσωπικών Δεδομένων