Επιστήμη & Ζωή

Μεγάλη επιχείρηση στήριξης των πυρόπληκτων – Αίθουσες φιλοξενίας σε Δήμους

Συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης.


Δευτέρα, 12 Αυγούστου 2024, 15:08

Σε εξέλιξη βρίσκονται ενέργειες στήριξης των πυρόπληκτων της βορειοανατολικής Αττικής, με Δήμους να διαθέτουν χώρους φιλοξενίας, το ΟΑΚΑ να διαθέτει χώρους, ειδική πλατφόρμα να δέχεται αιτήματα, αλλά και συγκεντρώσεις ειδών πρώτης ανάγκης.

Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, έχει τεθεί σε αυξημένη ετοιμότητα, το «Σισμανόγλειο», το «Γεώργιος Γεννηματάς» και το «Σωτηρία» καθώς και οι Υγειονομικές Δομές των περιοχών που εξελίσσεται η πυρκαγιά.

Εκκενώθηκαν για προληπτικούς λόγους, το Παίδων Πεντέλης, το ΠΙΚΠΑ, το Κέντρο Υγείας Ραφήνας, και το 414 Στρατιωτικό Νοσοκομείο, το μοναστήρι του Αγίου Εφραίμ στην περιοχή της Ανατολής και η Μονή Πεντέλης.

Από το ΚΕΠΙΧ (Κέντρο Επιχειρήσεων) Ραφήνας – Πικερμίου ανακοινώθηκε εκκένωση του οικισμού ΔΑΣΑΜΑΡΙ στην Βόρεια Διώνη Πικερμίου.

Η τροχαία έχει προχωρήσει σε εκτροπές κυκλοφορίας στις περιοχές Βαρνάβα – Σταμάτας – Δροσιάς – Διονύσου – Πεντέλης. Απευθύνει, θερμή παράκληση προς όλους τους πολίτες, να μην επιστρέφουν σε περιοχές που έχουν καεί.

Ειδική πλατφόρμα λειτουργεί για τη διαμονή των πυρόπληκτων. Η αίτηση μπορεί να υποβληθεί και τηλεφωνικά στο 213 2047893.

Ανοιχτό το ΟΑΚΑ για τους κατοίκους των περιοχών που εκκενώθηκαν, στην Κηφισιά το κλειστό γήπεδο μπάσκετ στο Ζηρίνειο (η είσοδος στο Κλειστό του Ζηρινείου θα γίνεται από την οδό Άνδρου και Αλέξανδρου Παναγούλη) για τους πληγέντες, ανοιχτές και οι λέσχες του Δήμου Αθηναίων για τους ηλικιωμένους.

Στο υπουργείο Εσωτερικών λειτουργεί συντονιστικό κέντρο για τα ζώα που βρίσκονται σε κίνδυνο. Οι πολίτες, μπορούν να επικοινωνούν στα τηλέφωνα 213 1361085 και 213 1361033.

Στον Δήμο Μαραθώνα και στον Δήμο Διονύσου λειτουργούν χώροι υποδοχής. Ανοιχτό και το κλειστό του Γαλατσίου.

Το γήπεδο ποδοσφαίρου, όπως και το κλειστό της Άνοιξης, αλλά και το γήπεδο μπάσκετ Γραμματικού, θα παραμείνουν ανοιχτά για να δεχθούν ζώα που κινδυνεύουν. Το Δημαρχείο Διονύσου, το Πολιτιστικό Κέντρο Αγ. Στεφάνου και το Κοινωνικό Παντοπωλείο παραμένουν ανοικτά από την πρώτη στιγμή που ξέσπασε η πυρκαγιά στο Βαρνάβα.


Ο Δήμος Μαραθώνα
Σε ανακοίνωσή του ο Δήμος επισημαίνει ότι: «Τα εναέρια μέσα, που επιχειρούν απ’ το πρωί, έχουν ρίξει το βάρος τους στην Ανατολή της Νέας Μάκρης, όπου κατευθύνεται η φωτιά και όλα τα οχήματα που δεν επιχειρούσαν έχουν μεταφερθεί στο σημείο. Παρακαλούνται οι πολίτες να συμμορφωθούν με το μήνυμα του 112 που στάλθηκε πριν από λίγο και να εκκενώσουν άμεσα προς Νέα Μάκρη.

Υπενθυμίζουμε ότι το Αθλητικό και Πολιτιστικό Κέντρο Νέας Μάκρης παραμένει αδιάκοπα ανοιχτό για το κοινό, ως κεντρικό σημείο συγκέντρωσης, ενώ ανοιχτό για το κοινό είναι και το ΚΑΠΗ Νέας Μάκρης.

Τα κατοικίδια μεταφέρονται στο κτήμα Βούλας Ζουμπουρλή, στην Παραλία Μαραθώνα».

Ο Δήμος Ραφήνας-Πικερμίου, υποδέχεται τον κόσμο που απομακρύνεται από τις οικίες του, στους χώρους του ΚΑΠΗ Πικερμίου επί της οδού Αγίου Χριστοφόρου 8, στο κτίριο της Κοινότητας Πικερμίου στην Πλατεία Αγιου Χριστοφόρου και στο ΚΑΠΗ Ραφήνας, επί της οδού Ελευθερίου Βενιζέλου 21.

Στο λιμάνι του Λαυρίου αντί της Ραφήνας θα καταπλεύσουν, σύμφωνα με το Λιμενικό Σώμα, τα πλοία superrunner jet, andros queen και Θεολόγος Π, λόγω των έκτακτων μέτρων που έχουν ληφθεί σε πολλούς δρόμους της Αττικής για τη μεγάλη πυρκαγιά που μαίνεται σε περιοχές της βορειοανατολικής Αττικής, προκειμένου να μην τεθούν σε κίνδυνο οι επιβάτες και να διευκολυνθούν οι πυροσβεστικές επιχειρήσεις στην περιοχή.

Ο Δήμος Βριλησσίων ανακοίνωσε ότι: «ανοίγει και το Κλειστό Γυμναστήριο Βριλησσίων στη συμβολή των οδών Ολυμπιονικών και Σπύρου Λούη για την υποδοχή, φιλοξενία και διανυκτέρευση όσων συμπολιτών μας αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους λόγω της μεγάλης πυρκαγιάς που πλήττει την Αττική.

Το Κλειστό Γυμναστήριο του Δήμου θα παραμείνει ανοιχτό για όσο χρειαστεί αυτές τις δύσκολες ώρες, ενώ ανοιχτές είναι και δύο κλιματιζόμενες αίθουσες του Δήμου Βριλησσίων στο πάρκο Μ. Θεοδωράκης (στη συμβολή Π. Μπακογιάννη και Πλαταιών) αλλά και στην αίθουσα των ΚΑΠΗ στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Βριλησσίων επί της οδού Κισσάβου 11. Όλες οι υπηρεσίες του Δήμου Βριλησσίων βρίσκονται σε διαρκή ετοιμότητα.

Σε περίπτωση που χρειαστεί οι συμπολίτες μας μπορούν να επικοινωνούν με την Πολιτική Προστασία του Δήμου Βριλησσίων στο τηλ 6942475475».

Μιλώντας στο EΡΤΝews o δήμαρχος Βριλησσίων Ιωάννης Πισιμίσης τόνισε ότι θα υπάρχει και νοσηλευτική υποστήριξη σε όσους παραμείνουν στους συγκεκριμένους χώρους.

Ανοιχτό το Γυμναστήριο στην Αγία Παρασκευή – Απαγόρευση πρόσβασης στον Υμηττό
Ο Δήμος Αγίας Παρασκευής ανοίγει από σήμερα και όσο χρειαστεί, το κλειστό Γυμναστήριο Κοντοπεύκου (Δωριέων 20 & Κανάρη, είσοδος από Αμοργού, Αγία Παρασκευή), για τη φιλοξενία πυρόπληκτων. Σε 24ωρη επιφυλακή παραμένει η Πολιτική Προστασία του Δήμου.

Εν τω μεταξύ σε 24ωρη επιφυλακή παραμένει όλος ο μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας του Δήμου καθώς και σήμερα υπάρχει πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατάσταση συναγερμού –κατηγορία κινδύνου 5) σύμφωνα με τον ημερήσιο Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.
Υπενθυμίζεται πως και σήμερα Δευτέρα 12 Αυγούστου απαγορεύεται η πρόσβαση στον Υμηττό, για προληπτικούς λόγους.

Προληπτική εκκένωση στην περιοχή Πάτημα ΙΙ, Χαλανδρίου που συνορεύει με τη Νέα Πεντέλη, έκανε ο Δήμος Χαλανδρίου μετεφέροντας του κατοίκους στο αθλητικό κέντρο «Νίκος Πέρκιζας».

Το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας
Σε άμεση κινητοποίηση τέθηκε, από νωρίς το απόγευμα της Κυριακής, ο μηχανισμός του Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας για την προστασία των φιλοξενούμενων και των εργαζομένων στις δομές που εποπτεύονται από το Υπουργείο και βρίσκονται στις περιοχές που επλήγησαν ή απειλούνται από τις φωτιές.

Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση: «Τα ξημερώματα της Δευτέρας μετά και τις σχετικές οδηγίες από την Πολιτική Προστασία, άμεσα κινητοποιηθήκαμε με αποτέλεσμα να απομακρυνθούν ταχύτατα και με ασφάλεια 32 μικρά παιδιά και 10 εργαζόμενοι από τη Μονάδα Προστασίας Παιδιού Πεντέλης, που αποτελεί υπηρεσία του Κέντρου Προστασίας Παιδιού «Η Μητέρα».

Τα παιδάκια ηλικίας έως 5 ετών μαζί με τους φροντιστές τους, φιλοξενούνται πλέον στο Κέντρο Προστασίας Παιδιού “Η Μητέρα” στο Ίλιον.

Παράλληλα υπήρξε ετοιμότητα και σχεδιασμός σε περίπτωση ανάγκης και για την εκκένωση του Θεραπευτηρίου Χρονίων Παθήσεων στα Μελίσσια όπου φιλοξενούνται 57 περιθαλπόμενοι και τους παρέχουν φροντίδα 20 εργαζόμενοι.

Ειδικός σχεδιασμός έχει εκπονηθεί  για τις κατασκηνώσεις της  Νέας Μάκρης/ Αγίου Ανδρέα και Κερατέας.

Στη Νέα Μάκρη σε συνεργασία με το Δήμο, προετοιμάζονται οι οικίσκοι για τη φιλοξενία είτε πυροσβεστών είτε κατοίκων της περιοχής εάν και εφόσον παραστεί ανάγκη.

Μεταθέτουμε εξάλλου για λίγες μέρες την έναρξη της επόμενης κατασκηνωτικής περιόδου για 300 Άτομα με Αναπηρία, ούτως ώστε να αξιολογηθεί εκ νέου η κατάσταση στην περιοχή.

Η παιδική κατασκήνωση της Κερατέας βρίσκεται σε λειτουργία και φιλοξενεί αυτή την ώρα 240 παιδιά. Έχουμε διασφαλίσει τη δυνατότητα να φιλοξενηθούν εκεί συμπολίτες μας οι οποίοι ίσως χρειαστεί να εκκενώσουν τα σπίτια τους».

Ο Δήμος Αθηναίων ανακοίνωσε ότι: «αξιολογώντας τα τελευταία δεδομένα και την εξέλιξη της πυρκαγιάς στον Βαρνάβα με κατεύθυνση προς τον Μαραθώνα και θέλοντας να διασφαλίσει την υγεία και την ασφάλεια των παιδιών και των συνοδών τους αναβάλει μέχρι νεωτέρας την άφιξή τους στις παιδικές κατασκηνώσεις του Δήμου στον Άγιο Ανδρέα Αττικής που ήταν προγραμματισμένη για τη Δευτέρα 12.08.2024.

Για περισσότερες πληροφορίες και σχετική ενημέρωση, παρακαλούνται οι γονείς να απευθύνονται στα εξής τηλέφωνα επικοινωνίας: 22940 90446, 22940 90450, 22940 96694».

Επίσης χθες Κυριακή ο Δήμος Αθηναίων ανακοίνωσε ότι: «ανοίγει στις 8 μ.μ. τη Λέσχη Φιλίας στον Άγιο Ελευθέριο (Αχαρνών 372), η οποία θα παραμείνει ανοιχτή όλο το βράδυ, για να φιλοξενήσει όσους εκκενώνουν τα σπίτια τους λόγω πυρκαγιάς και επιθυμούν να καταφύγουν εκεί.

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 210 2012334.

Επιπλέον, δυο υδροφόρες από τις Διευθύνσεις Πρασίνου και Καθαριότητας του Δήμου συνδράμουν στην κατάσβεση της πυρκαγιάς στον Βαρνάβα


Συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης
O Δήμος Ηλιούπολης ανακοίνωσε πως «συγκεντρώνει από σήμερα Δευτέρα 12 Αυγούστου 2024, τα παρακάτω είδη πρώτης ανάγκης για τους πυρόπληκτους στις πληγείσες περιοχές και για όσους βρίσκονται στη μάχη της κατάσβεσης:
· Εμφιαλωμένο Νερό
· Φυσιολογικό Ορό
· Φυσικά Δάκρυα – Pulvo
· Κεραλοιφή για εγκαύματα
· Τρόφιμα Μακράς Διαρκείας
· Μωρομάντηλα

Για τους τετράποδους φίλους μας συγκεντρώνει:
· Συσκευασμένη τροφή
· Τροφή για κουτάβια
· Cool mats
· Πάνες
· Σεντόνια
· Λουριά οδηγούς

Οι συμπολίτες μας που επιθυμούν να βοηθήσουν μπορούν να προσκομίσουν τα είδη πρώτης ανάγκης στην είσοδο του Δημαρχείου Ηλιούπολης τις καθημερινές από τις 07:00π.μ έως και τις 22:00μ.μ., το Σαββατοκύριακο και την ημέρα του Δεκαπενταύγουστου από τις 07:00π.μ έως τις 14:00μ.μ.
Είναι χρέος μας να ανταποκριθούμε στις μεγάλες ανάγκες που έχουν προκύψει στις πληγείσες περιοχές και να σταθούμε δίπλα στους ανθρώπους που βιώνουν τις δύσκολες αυτές συνθήκες».

Λόγω των εξελίξεων και των καιρικών συνθηκών ο Δήμος Βύρωνα ανακοίνωσε ότι: «Απαγορεύεται η αφή κανδηλιών στο Κοιμητήριο Βύρωνα, λόγω

Πηγές:
ertnews


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Loading ...
Προσθήκη Σχολίου

ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ IATRONET.GR

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας


Εμείς και οι συνεργάτες μας χρησιμοποιούμε τεχνολογίες, όπως cookies, και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως διευθύνσεις IP και αναγνωριστικά cookies, για να προσαρμόζουμε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο με βάση τα ενδιαφέροντά σας, για να μετρήσουμε την απόδοση των διαφημίσεων και του περιεχομένου και για να αποκτήσουμε εις βάθος γνώση του κοινού που είδε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο. Κάντε κλικ παρακάτω για να συμφωνήσετε με τη χρήση αυτής της τεχνολογίας και την επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων για αυτούς τους σκοπούς. Μπορείτε να αλλάξετε γνώμη και να αλλάξετε τις επιλογές της συγκατάθεσής σας ανά πάσα στιγμή επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο.

Πολιτική Cookies
& Προστασία Προσωπικών Δεδομένων