Ενόψει της τελικής προσπάθειας των διαπραγματεύσεων για μια παγκόσμια συμφωνία για τα πλαστικά απόβλητα, η περιβαλλοντική οργάνωση Greenpeace κρούει τον κώδωνα του κινδύνου με μια μελέτη για τα μικροπλαστικά: πλαστικά σωματίδια έχουν βρεθεί σε δείγματα κοπράνων από άγρια ζώα στο Χονγκ Κονγκ, ακόμη και μακριά από αστικές περιοχές, ανακοίνωσε σήμερα η οργάνωση.
Σύμφωνα με τη μελέτη, στην οποία συμμετείχαν επίσης ερευνητές από πανεπιστήμια του Χονγκ Κονγκ και της Ταϊβάν, τα σωματίδια ανακαλύφθηκαν στα κόπρανα βουβαλιών, αγριογούρουνων, άγριων βοδιών, μακάκων και σκαντζόχοιρων.
Τα συνολικά 100 δείγματα κοπράνων ελήφθησαν το 2022 σε επτά διαφορετικές τοποθεσίες στην κινεζική Ειδική Διοικητική Περιοχή, η οποία είναι κυρίως γνωστή για τους ουρανοξύστες της, αλλά περιβάλλεται επίσης από φύση: Άγρια ζώα ζουν επίσης στα δασώδη βουνά ή στο νησί Λαντάου.
Σύμφωνα με την Greenpeace, μικροπλαστικά βρέθηκαν στο 85% των δειγμάτων που εξετάστηκαν - κυρίως πολυαιθυλένιο και πολυπροπυλένιο, τα οποία χρησιμοποιούνται συχνά για συσκευασίες μιας χρήσης.
Χρειάζονται ακόμη περαιτέρω έρευνες για τις επιπτώσεις των μικροπλαστικών σωματιδίων στην ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον. Ωστόσο, εάν τα ζώα προσλαμβάνουν μικροπλαστικά από το περιβάλλον, αυτό θα μπορούσε σταδιακά "να επηρεάσει και την ανθρώπινη υγεία", δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων AFP η ακτιβίστρια της Greenpeace, Leanne Tam.
Ένας από τους φόβους είναι ότι τα μικροπλαστικά θα μπορούσαν να καταλήξουν στην τροφική αλυσίδα. Τα σωματίδια έχουν ήδη ανιχνευθεί στα βάθη της θάλασσας καθώς και σε κορυφές βουνών, ακόμη και στην ατμόσφαιρα και στο μητρικό γάλα.
Τα αποτελέσματα της μελέτης που παρουσιάστηκε τώρα είναι "σημαντικά επειδή αποδεικνύουν ότι τα άγρια ζώα μπορούν να προσλαμβάνουν μικροπλαστικά στην ξηρά, μακριά από αστικές περιοχές και ανθρώπινες δραστηριότητες", δήλωσε η ερευνήτρια Κριστέλ Νοτ από το Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ.
Ενώ ένας αυξανόμενος αριθμός μελετών δείχνει μικροπλαστικά σε πολλά φυσικά περιβάλλοντα και ακόμη και στο ανθρώπινο σώμα, η πλαστική ρύπανση έχει γίνει "παγκόσμιο πρόβλημα" που πρέπει να αντιμετωπιστεί "επειγόντως", πρόσθεσε η ίδια, ζητώντας την υιοθέτηση μιας "ισχυρής παγκόσμιας συμφωνίας".
Τον Νοέμβριο, συνολικά 175 χώρες θέλουν να ξεκινήσουν στην Νότια Κορέα την τελική φάση των διαπραγματεύσεων του ΟΗΕ για μια διεθνή συμφωνία κατά των πλαστικών απορριμμάτων.
Η παγκόσμια παραγωγή πλαστικού έχει υπερδιπλασιαστεί μέσα σε 20 χρόνια σε περίπου 460 εκατομμύρια τόνους. Μόλις το 9% των πλαστικών ανακυκλώνεται.
{{dname}} - {{date}}
{{body}}
Απάντηση Spam
{{#subcomments}} {{/subcomments}}