'Ερευνα σε ποντικούς και σκίουρους εντόπισε πρωτεΐνη που φαίνεται πως αναστρέφει τον καταρράκτη.
Έρευνες σε πειραματόζωα δεν ισχύουν αναγκαστικά και για τους ανθρώπους, όμως η ανακάλυψη της πρωτεΐνης RNF114 αυξάνει την πιθανότητες αφαίρεσης του καταρράκτη χωρίς εγχείρηση αναφέρει ερευνητική ομάδα του U.S. National Eye Institute (NEI).
Ο καταρράκτης είναι μια περιοχή με θόλωση στον φακό του οφθαλμού. Η κατάσταση μπορεί να κάνει θολή την όραση. Εως τώρα, η εγχείρηση είναι η μόνη θεραπευτική επιλογή.
Ερευνητές μελέτησαν σκίουρους που έπεφταν σε χειμερία νάρκη και διαπίστωσαν ότι οι φακοί των ματιών τους θόλωναν στους 39 βαθμούς Fahrenheit -ενδεικτική καταρράκτη- αλλά στη συνέχεια η διαδικασία αναστράφηκε και έγιναν διάφανοι και πάλι μετά την αναθέρμανση.
Πειράματα σε ποντικούς έδειξαν ότι τα ζώα εμφάνισαν καταρράκτη στις ίδιες χαμηλές θερμοκρασίες, αλλά αυτοί έμειναν μόνιμοι.
Ο καταρράκτης δημιουργείται σε πολλά είδη- αλλά όχι στους ανθρώπους- όταν υπάρχουν χαμηλές θερμοκρασίες ως προσαρμογή στο μεταβολικό στρες.
Επομένως, πώς ο σκίουρος αναστρέφει τη χειμωνιάτικη θολωμένη όρασή του την άνοιξη; Η απάντηση βασίζεται στο πώς δημιουργείται ο καταρράκτης.
Ο καταρράκτης δημιουργείται με την ηλικία στους ανθρώπους, καθώς πρωτεΐνες στο φακό δημιουργούν clusters που μπλοκάρουν, διασκορπίζουν και παραμορφώνουν το φως καθώς περνά από τους φακούς.
Ο καταρράκτης είναι πιο συχνός σε μεγαλύτερη ηλικία επειδή εξασθενεί ο υγιής κύκλος πρωτεϊνών και κυττάρων εντός του οφθαλμού.
Στο εργαστήριο, οι ερευνητές συνέλεξαν βλαστικά κύτταρα από σκίουρους. Με περαιτέρω εξέταση απομόνωσαν την πρωτεΐνη RNF114 ως ζωτικής σημασίας για υγιή κύκλο πρωτεϊνών στα μάτια των ζώων.
Η RNF114 ήταν σημαντικά αυξημένη στο μάτι κατά την αναθέρμανση του σκίουρου, δήλωσαν ερευνητές. Αυτό δεν ίσχυε για ποντικούς που βρίσκονταν στο ίδιο περιβάλλον.
Όταν οι επιστήμονες ενέχυσαν επιπλέον RNF114 στα μάτια ποντικών με καταρράκτη παρατήρησαν γρήγορη αναστροφή του καταρράκτη των τρωκτικών, παρόμοια με αυτή που συνέβη με τους σκίουρους.
Αυτό υποδεικνύει ότι θηλαστικά με καταρράκτη εκτός από τον σκίουρο θα μπορούσαν να ωφεληθούν από αυξημένη δόση RNF114 μετά τη δημιουργία καταρράκτη.
Στη λίστα των θηλαστικών, κάποια ημέρα ενδεχομένως θα περιληφθούν και οι άνθρωποι.
Τα αποτελέσματα δημοσιεύτηκαν στο Journal of Clinical Investigation.
Πηγές:
Journal of Clinical Investigation.
{{dname}} - {{date}}
{{body}}
Απάντηση Spam
{{#subcomments}} {{/subcomments}}