Ο ιός της γρίπης των πτηνών H5N1 εξαπλώνεται από την άνοιξη σε γαλακτοπαραγωγικές μονάδες στις ΗΠΑ. Μια μελέτη δείχνει τώρα πώς εξαπλώνεται το παθογόνο - και πώς όχι.
Στις ΗΠΑ, ο ιός της γρίπης των πτηνών H5N1 μεταδόθηκε πιθανότατα κυρίως μέσω αρμέγματος. Στο πείραμα, η μόλυνση μέσω του μαστού ήταν σημαντικά ισχυρότερη από τη μόλυνση μέσω του στόματος και της μύτης.
Ο ιός της γρίπης των πτηνών H5N1 μεταδίδεται μεταξύ των αγελάδων κυρίως μέσω του γάλακτος - πιθανότατα κυρίως μέσω του εξοπλισμού αρμέγματος.
Τα μολυσμένα ζώα πιθανότατα δεν μεταδίδουν το παθογόνο μέσω του αέρα που αναπνέουν.
Αυτό αναφέρει μια ομάδα με επικεφαλής τον καθηγητή Dr. Martin Beer από το Ινστιτούτο Friedrich Loeffler (FLI) στο Greifswald και τον καθηγητή Dr. Jürgen Richt από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Κάνσας στο Μανχάταν στο επιστημονικό περιοδικό "Nature".
Στα πειράματα, οι ερευνητές μόλυναν μοσχάρια και αγελάδες γαλακτοπαραγωγής με τον ιό H5N1, ιδίως με την παραλλαγή B3.13, η οποία αναφέρθηκε σε αγελάδες γαλακτοπαραγωγής στην αμερικανική πολιτεία του Τέξας τον περασμένο Μάρτιο και επηρέασε 190 γαλακτοπαραγωγικές μονάδες σε 13 πολιτείες των ΗΠΑ στις αρχές Αυγούστου.
Μεμονωμένα κρούσματα έχουν επίσης καταγραφεί σε ανθρώπους σε τέτοιες φάρμες.
Η παραλλαγή B3.13 είναι ένα μείγμα ενός αρχικά ευρωπαϊκού και ενός βορειοαμερικανικού ιού της γρίπης των πτηνών, γράφουν οι συγγραφείς.
Κατά συνέπεια, το παθογόνο αυτό πιθανότατα μεταπήδησε στα βοοειδή στα τέλη του 2023 ή στις αρχές του 2024 και στη συνέχεια εξαπλώθηκε.
Οι Beer, Richt και οι συνεργάτες τους διερεύνησαν τώρα συγκεκριμένα τον τρόπο με τον οποίο συμβαίνουν οι μολύνσεις. Για να το κάνουν αυτό, μόλυναν πρώτα μοσχάρια βοοειδών Holstein με την παραλλαγή B3.13 μέσω της μύτης και του στόματος και πρόσθεσαν άλλα τρία μοσχάρια στην ομάδα δύο ημέρες αργότερα.
Αν και η ομάδα κατέγραψε αυξημένη παραγωγή ρινικής βλέννας και βήχα σε ορισμένα από τα αρχικά μολυσμένα ζώα, δεν υπήρξε πυρετός ή άλλα συμπτώματα ασθένειας. Η όρεξη και τα επίπεδα δραστηριότητας παρέμειναν επίσης φυσιολογικά.
Τα μοσχάρια που προστέθηκαν στη συνέχεια στην ομάδα δεν μολύνθηκαν. Επτά ημέρες μετά τη μόλυνση, μόνο τα μισά από τα αρχικά μολυσμένα μοσχάρια παρουσίασαν μικρή ποσότητα γενετικού υλικού του ιού στον ιστό της ανώτερης αναπνευστικής οδού. Το αίμα και οι άλλοι ιστοί δεν περιείχαν ιικό RNA.
Υψηλό ιικό φορτίο με μόλυνση μέσω του μαστού
Η κατάσταση ήταν εντελώς διαφορετική στις αγελάδες γαλακτοπαραγωγής που είχαν μολυνθεί μέσω του μαστού. Παρουσίασαν μειωμένη γενική κατάσταση, διαταραχές της στάσης και λήθαργο μόλις μία ημέρα μετά τη μόλυνση. Η παραγωγή γάλακτος μειώθηκε κατά περισσότερο από 90 % σε όλες αυτές τις αγελάδες.
Τη δεύτερη ημέρα μετά τη μόλυνση, το γάλα έγινε γλοιώδες και παχύρρευστο και διαχωρίστηκε γρήγορα σε υγρά και στερεά συστατικά. Αυτό επηρέασε τόσο τις αγελάδες που είχαν μολυνθεί με την παραλλαγή B3.13 όσο και τρία πειραματόζωα στα οποία είχε χορηγηθεί μια συγγενική ευρωπαϊκή παραλλαγή H5N1.
Μία αγελάδα σε κάθε ομάδα αρρώστησε τόσο πολύ που χρειάστηκε να υποβληθεί σε ευθανασία την τρίτη ημέρα μετά τη μόλυνση.
Τα δείγματα γάλακτος και από τις δύο ομάδες έδειξαν υψηλά ιικά φορτία. Οι αυτοψίες αποκάλυψαν ότι ένας σημαντικός αριθμός κυττάρων στους μαστικούς αδένες είχε πεθάνει.
Σε γενετικές αναλύσεις, οι ερευνητές βρήκαν μια μετάλλαξη που πιθανώς επιτρέπει στον ιό να πολλαπλασιάζεται σε ορισμένα κύτταρα του μαστού. Ωστόσο, υπάρχει ένας περιορισμός στη σημασία της μελέτης: εξετάστηκε μια πρώιμη παραλλαγή του ιού Η5Ν1 των βοοειδών από τις ΗΠΑ και δοκιμάστηκε μόνο σε μικρό αριθμό ζώων, σύμφωνα με το FLI.
"Ευτυχώς, μέχρι σήμερα δεν έχει αναφερθεί μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο", γράφουν οι συγγραφείς της μελέτης. "Αυτό υποστηρίζει την υπόθεση ότι τα στελέχη αυτά δεν έχουν ακόμη ξεπεράσει τα κρίσιμα εμπόδια που θα επέτρεπαν τη μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο".
Ωστόσο, η ομάδα καλεί τις αμερικανικές γαλακτοβιομηχανίες να δώσουν αυξημένη προσοχή εάν παρατηρηθούν χαρακτηριστικά στο γάλα. Τότε θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο φλεγμονής του μαστικού αδένα λόγω μόλυνσης από τη γρίπη των πτηνών. Μια αποτελεσματική στρατηγική επιτήρησης είναι ζωτικής σημασίας για τον έλεγχο της επιδημίας μεταξύ των αγελάδων.
Πηγές:
Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων
{{dname}} - {{date}}
{{body}}
Απάντηση Spam
{{#subcomments}} {{/subcomments}}