Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας, η Ελληνική Εταιρεία Αντιρευματικού Αγώνα (ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α.) επισημαίνει την κρίσιμη σύνδεση μεταξύ της ψυχικής υγείας και των ρευματικών νοσημάτων, εστιάζοντας στις ψυχολογικές επιπτώσεις αυτών των χρόνιων παθήσεων. Η κατανόηση της ψυχικής υγείας ως ουσιαστικού τμήματος της συνολικής υγείας ατόμων που πάσχουν από ρευματικές ασθένειες είναι καθοριστική για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής τους.
Η ψυχική υγεία είναι αναπόσπαστο κομμάτι της διαχείρισης των ρευματικών νοσημάτων. Η ψυχολογική υποστήριξη δεν πρέπει να αποτελεί περιθωριακή πτυχή της θεραπείας, αλλά να εντάσσεται στον πυρήνα της ιατρικής φροντίδας. Η υποστήριξη από ψυχολόγους, η καλή επικοινωνία μεταξύ γιατρού και ασθενούς και η παροχή ψυχολογικής εκπαίδευσης στους επαγγελματίες υγείας μπορούν να βοηθήσουν τους ασθενείς να αντιμετωπίσουν καλύτερα τόσο τη σωματική όσο και την ψυχική πτυχή της νόσου, τονίζει η Πρόεδρος της ΕΛΕΑΝΑ κα Καίτη Αντωνοπούλου.
Η ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α., αναγνωρίζοντας την πολυπλοκότητα αυτών των ζητημάτων, εργάζεται για την ευαισθητοποίηση και την υποστήριξη των ατόμων με ρευματικά νοσήματα, τόσο σε τοπικό όσο και σε εθνικό επίπεδο, συνεργαζόμενη με ειδικούς υγείας, επιστημονικούς φορείς και την κοινωνία των πολιτών.
Οι ρευματικές παθήσεις συχνά συνοδεύονται από ψυχικές διαταραχές, με την κατάθλιψη και το άγχος να αποτελούν τις πιο κοινές συννοσηρότητες. Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Rheumatology, το 55% των ασθενών με συστηματικά αυτοάνοσα ρευματικά νοσήματα ανέφεραν συμπτώματα κατάθλιψης, ενώ το 57% ανέφεραν έντονο άγχος. Ακόμα πιο ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι τρεις στους τέσσερις ασθενείς δήλωσαν πως οι γιατροί τους σπάνια ή ποτέ δεν τους ρώτησαν για την ψυχική τους υγεία.
Η επίπτωση της ψυχικής υγείας στη συνολική πορεία της νόσου είναι τεράστια. Ο χρόνιος πόνος, οι περιορισμοί στην καθημερινή ζωή, η αβεβαιότητα για την εξέλιξη της νόσου και η συνεχής θεραπεία μπορεί να οδηγήσουν τους ασθενείς σε απομόνωση, ψυχική καταπόνηση και συναισθηματική εξάντληση επισημαίνει η ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α.
Η ψυχολογική υποστήριξη δεν πρέπει να αποτελεί περιθωριακή πτυχή της θεραπείας, αλλά να εντάσσεται στον πυρήνα της ιατρικής φροντίδας. Η υποστήριξη από ψυχολόγους, η καλή επικοινωνία μεταξύ γιατρού και ασθενούς και η παροχή ψυχολογικής εκπαίδευσης στους επαγγελματίες υγείας μπορούν να βοηθήσουν τους ασθενείς να αντιμετωπίσουν καλύτερα τόσο τη σωματική όσο και την ψυχική πτυχή της νόσου.
Η ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α., αναγνωρίζοντας την πολυπλοκότητα αυτών των ζητημάτων, εργάζεται για την ευαισθητοποίηση και την υποστήριξη των ατόμων με ρευματικά νοσήματα, τόσο σε τοπικό όσο και σε εθνικό επίπεδο, συνεργαζόμενη με ειδικούς υγείας, επιστημονικούς φορείς και την κοινωνία των πολιτών. Λειτουργεί επίσης από το 2007 Τηλεφωνική Γραμμή Ψυχολογικής Υποστήριξης ( τηλ. 210 8237302) ενώ πραγματοποιεί ατομικές και ομαδικές συνεδρίες και προγράμματα self-management, σύμφωνα με την κα Αρτεμι Μαργαρίτη, Γενική Γραμματέα του Συλλόγου και Επισκέπτρια Υγείας.
{{dname}} - {{date}}
{{body}}
Απάντηση Spam
{{#subcomments}} {{/subcomments}}