Στην ύπαρξη συζητήσεων που αισιοδοξεί ότι θα καταλήξουν θετικά μέσα στο 2025 με στόχο τη Σύμπραξη (ΣΔΙΤ) μεταξύ ασφαλιστικών εταιρειών και κρατικών νοσοκομείων αναφέρθηκε ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, στο πλαίσιο της σημερινής 6ης Εθνικής Συνδιάσκεψης εκλεγμένων ασφαλιστικών διαμεσολαβητών στα Επιμελητήρια της χώρας.
«Συζητούμε -και ο διάλογος είναι σε ώριμο βαθμό- τη συνεργασία μεταξύ ΕΣΥ και ασφαλιστικών εταιρειών προκειμένου να δημιουργηθεί μια καινούρια αγορά με νέα προϊόντα και με αποτέλεσμα την αύξηση του ανταγωνισμού. Πιστεύω ότι μέσα στο 2025 θα έχουμε καταλήξει», σημείωσε ο υπουργός, προσθέτοντας ότι θα μπορούσαν να διατίθενται πακέτα των ασφαλιστικών εταιρειών που θα περιλαμβάνουν συνεργασίες με τις καλές ιδιωτικές κλινικές και άλλα φθηνότερα πακέτα που θα εξυπηρετούνται στις εγκαταστάσεις του ΕΣΥ.
Σύμφωνα με τον Άδωνη Γεωργιάδη, θα πρέπει να προωθηθούν όσο είναι δυνατόν οι συμπράξεις μεταξύ δημοσίου και ιδιωτικού τομέα στην υγεία. Με δεδομένο ότι υπάρχει έλλειμμα ανθρώπινου δυναμικού τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην Ευρώπη, πρέπει το ελληνικό δημόσιο να καλύψει αυτό το έλλειμμα και μέσα από τη συνεργασία του με τον ιδιωτικό τομέα.
Προς νέο μοντέλο συνεργασίας
Σε πάνελ της χθεσινής εκδήλωσης, συζητήθηκε το θέμα των σχέσεων μεταξύ ασφαλιστικών εταιρειών και ιδιωτικών κλινικών, με τους ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές να θέτουν μετ’ επιτάσεως το ζήτημα της συνεχούς αύξησης των τιμολογίων, η οποία έχει ως αποτέλεσμα την ακύρωση πολλών συμβολαίων και την αρνητική εντύπωση που προκαλεί όλη αυτή η κατάσταση στο ευρύ κοινό.
Σύμφωνα με τον Γιάννη Καντώρο θα πρέπει να γίνουν τρία πράγματα:
- Πρώτον, να αυξηθούν οι προσφερόμενες νοσοκομειακές κλίνες στην Αττική.
- Δεύτερον, να δημιουργηθούν οργανωμένοι πρωτοβάθμιοι χώροι προκειμένου να μην κατευθύνονται σχεδόν όλες οι περιπτώσεις στις κλινικές. Θα πρέπει λοιπόν να γίνουν σημαντικές επενδύσεις στην πρωτοβάθμια υγεία.
- Και τρίτον, η Πολιτεία θα πρέπει να επανεξετάσει το φορολογικό ζήτημα. Δεν μπορεί να υπάρχει διπλή φορολογική επιβάρυνση στα συμβόλαια υγείας με 15% φόρο ασφαλίστρων και με συντελεστή ΦΠΑ 24% στα νοσήλια των ιδιωτικών κλινικών.
«Το σημερινό μοντέλο συνεργασίας μεταξύ ιδιωτικών κλινικών και ασφαλιστικών εταιρειών έχει τελειώσει και πρέπει να πάμε σε ένα άλλο. Αν δεν τα καταφέρουμε θα έχουμε πολύ άσχημες εξελίξεις σε βάθος χρόνου» κατέληξε ο CEO της Interamerican.
Με την άποψη αυτή συμφώνησε και ο διευθύνων σύμβουλος του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών Βασίλης Αποστολόπουλος, αναφέροντας ως πρέπει να ξεκινήσει ο διάλογος αυτός για τη δημιουργία ενός νέου μοντέλου συνεργασίας. «Αν θέλουμε να εξυπηρετήσουμε το οικοσύστημα θα πρέπει να δούμε ποια νέα μοντέλα μπορούμε να εισάγουμε. Το σημερινό είναι ξοφλημένο. Εμείς από την πλευρά μας θεωρούμε την ασφαλιστική αγορά σύμμαχό μας και επιδιώκουμε μακροπρόθεσμες συμφωνίες σε υγιείς βάσεις. Οι κλινικές αντιμετωπίζουν αυτή την περίοδο ένα ληστρικό καθεστώς claw back και rebate, ένα ολοένα και αυξανόμενο κόστος σε όλες τις γραμμές, υψηλό ΦΠΑ 24% και ελλείψεις σε νοσηλευτικό προσωπικό, όταν την ίδια ώρα επενδύουμε σε υποδομές και σε ανθρώπους έχοντας συμβάλλει στο brain gain».
Τέλος, ο Βασίλης Αποστολόπουλος χαρακτήρισε το κυβερνητικό σχέδιο για ΣΔΙΤ μεταξύ ασφαλιστικών εταιρειών και δημόσιων νοσοκομείων ως «ευχολόγιο».
«Όπως στην Ευρώπη»
Στο πλαίσιο του ίδιου πάνελ, ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών (και της Mega Brokers) Γιάννης Χατζηθεοδοσίου περιέγραψε με μελανά χρώματα την τρέχουσα κατάσταση (πάνω από εκατό χιλιάδες ακυρώσεις συμβολαίων) και πρότεινε να υιοθετηθούν στη χώρα αυτά που γίνονται και σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη, όπως η θέσπιση φορολογικών κινήτρων στα συμβόλαια υγείας (η αύξηση των συμβολαίων όχι μόνο θα βελτιώσει τις παρεχόμενες υπηρεσίες σε όσους τα επιλέξουν, αλλά θα απελευθερώσει από φόρτο τα κρατικά νοσοκομεία), η χρήση τιμοκαταλόγων από τις ιδιωτικές κλινικές, αλλά και οι συμπράξεις μεταξύ ιδιωτικού και δημοσίου τομέα.
Τέλος, ο Γιάννης Χατζηθεοδοσίου αναρωτήθηκε το γιατί δεν γίνονται επενδύσεις στο χώρο των ιδιωτικών κλινικών (π.χ. κανένα νοσοκομείο στη νότια Αττική) και περιέγραψε τις συνέπειες της τρέχουσας κατάστασης για τον κλάδο των ασφαλιστικών διαμεσολαβητών, οι οποίοι χάνουν πελάτες και έσοδα.
ΠΗΓΗ: Euro2day
{{dname}} - {{date}}
{{body}}
Απάντηση Spam
{{#subcomments}} {{/subcomments}}